Kaptein Williams rørt til tårer etter triumfen

Eventyret fortsetter!: Klubbløse Robson-Kanu sendte Wales til EM-semi: - Vanskelig å beskrive

LILLE/OSLO (VG) (Wales – Belgia 3-1) Eventyret om Gareth Bale (26) og de 10 hjelperne fortsetter. I kvartfinalen mot Goliat-en Belgia ble klubbløse Hal Robson-Kanu (27) helten.

Artikkelen er over tre år gammel

Én måned før EM ble han løst fra kontrakten med Championship-klubben Reading, men det hindrer ikke 27 år gamle Robson-Kanu i å herje i Frankrike.

10 minutter ut i den andre omgangen fintet han ut tre (!) belgiere med én nydelig Cruyff-vending – og plasserte ballen elegant til side for Thibaut Courtois.

– Noe av det beste jeg har sett siden Cruyff! En av EMs desidert beste scoringer, utbrøt tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft i VGTVs EM-studio, og fikk støtte av Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

– Katastrofalt stopperspill, men enig, EMs beste scoring, mener han, vel vitende om at Xherdan Shaqiri brassesparket inn 1-1 for Sveits i åttedelsfinalen.

Stor VG-spesial: Mer eller mindre nyttig statistikk fra EM!

Robson-Kanu: - Fantastisk

Om det er EMs vakreste scoring eller ikke, bryr nok ikke Robson-Kanu nevneverdig seg om. Med EMs frekkeste vending ble Thomas Meunier, EM-debutant Jason Denayer og innbytter Marouane Fellaini omgjort til statister, og etter at målet var feiret på ellevilt vis, så Robson-Kanu ut til å være på gråten av glede.

Kanskje ikke så rart. Angriperen har skutt seg inn med gullskrift i et Wales-lag som fortsetter å skrive historie.

– Dette var fantastisk. Vi jobbet for å komme tilbake i kampen, og vi visste at hvis vi fortsatte å kjøre på så kunne vi få belønningen. Og sånn gikk det, sier Robson-Kanu.

– Det er vanskelig å beskrive dette. Vi har jobbet så hardt for dette. Alle som har vært involvert med laget fortjener hyllest for at vi er der vi er nå. La oss håpe det fortsetter, fortsetter han.

Også Sam Vokes har skrevet seg inn i historiebøkene. Med fem minutter igjen av full tid punkterte han kampen med sin 3-1-scoring.

Og da er det vanvittige et faktum: Onsdag den 6. juli skal Wales, som er i sitt første EM noensinne, spille EM-semifinale mot Cristiano Ronaldo og Portugal.

Nani til VG: - Ronaldo er litt frustrert

Rørt til tårer

Det var knapt så de walisiske spillerne trodde det selv. Tårene rant for kaptein Ashley Williams, som dro drakta over hodet og tok noen sekunder for seg selv. Etterpå ble han med da hele laget holdt hender og spurtet ned til hjørnet med flest walisiske fans. Der stupte spillerne, innbyttere og støtteapparat i gresset til enorm juble fra de tilreisende. Samtidig rømte de belgiske favorittene inn i garderoben med halen mellom beina.

– Vi visste at det ville bli en tøff kamp. Men vi spilte god fotball. Vi er ikke her for å nyte det. Vi er her for å konkurrere. Vi skapte sjanser og kjempet, og det er alt jeg kan forvente av spillerne, sa en tydelig stolt Wales-trener Chris Coleman etter triumfen.

– Vi har spille som Ramsey, Gareth Bale og Joe Allen i laget som er pasningsikre spillere. Men alle spillerne er pasningsikre. Mot England var vi ikke pasningsikre, men mot Belgia bestemte vi oss for å spille god fotball, selv om vi ikke skulle vinne. Målet vårt var å vise alle at vi er er offensivt lag som spiller god fotball, mente han.

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen her!

Drømmetreff

Men det startet det på verst tenkelig vis for EM-debutanten fra den britiske balløya. Seks minutter ut i kampen var waliserne heldige som unnslapp mål i mot. En trippelsjanse signert Yannick Carrasco, Thomas Meunier og Eden Hazard endte i corner, og på den var Romelu Lukaku en liten skostørrelse unna sitt tredje EM-mål.

Etter 13 minutter smalt det imot. Radja Nainggolan ladet børsa fra 26,9 meter og fyrte av. Skuddet målt til 118,7 km/t suste i krysset bak Wayne Hennessey, som aldri nådde opp.

Målet virket imidlertid ikke demoraliserende på Bale & Co. Snarere tvert imot. De 11 rødkledde spillerne løp mer, og tok noe overraskende over banespillet. Etter 27 minutter var det bare en god Thibaut Courtois i Belgia-buret som forhindret utligning.

– Der ser du forskjellen på keeperne. Det er en fuglefanger mot en av verdens beste keepere, mente Jan Åge Fjørtoft i VGTVs EM-studio.

Fikk du med deg? Bale hylles etter pappa-leken

GOLAZO: Når Radja Nainggolan scorer, er det ofte vakkert. Som mot Belgia, da han dunket ballen i krysset. Foto: Pascal Rossignol Reuters

Gledesscener

Minutter senere ga løpingen imidlertid resultater, riktignok på en dødball.

På corneren til Aaron Ramsey fikk kaptein Ashley Williams gå opp umarkert og stange inn utligningen. Gledesscenene var herlige å se på fra tribunen i Lille. Midtstopperen stormet mot benken der trener Chris Coleman, hele støtteapparatet og innbytterne samlet seg i en eneste stor gledesorgie og feiret lagets åttende EM-mål sammen.

Bare to ganger tidligere har et britisk lag scoret like mange i et EM eller VM. Begge ganger var det England, i henholdsvis 1966 og 2004, som sørget for det.

I Frankrike er det waliserne som spiller for britenes ære, uten at Wales kan regne med støtte fra allerede utslåtte engelskmenn. Da Island sørget for en av tidenes skreller i åttedelsfinalen mot Roy Hodgsons menn, jublet de walisiske spillerne nærmest som om EM-gullet var i boks.

I Lille gikk lagene uansett til pause på stillingen 1-1. Resten er walisisk historie. Nå venter Portugal i semifinalen.

PS! Aaron Ramsey pådro seg et gult kort. Det betyr at han blir nødt til å stå over den neste kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder