Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Høgmo må løse scoringsproblemet

Av Knut Espen Svegaarden

TENKER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har mye å tenke på før kveldens kamp mot Island på Ullevaal. Her sammen med fungerende landslagskaptein Stefan Johansen. Foto: Frode Hansen VG

Per-Mathias Høgmo leder Norge i sin 29. kamp som
landslagssjef i kveld. Han trenger en god opplevelse, og helst noen scoringer, for å få nasjonen til å tro på at han er rett mann til å lede Norge til en god start på VM-kvalifiseringen til høsten.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Fakta er at Norge, i de 28 kampene Høgmo hittil har ledet, har scoret null eller et mål i 75 prosent av kampene. 23 mål totalt, eller 0,8 mål i snitt pr kamp. Det er ekstremt dårlige tall, og her ligger Høgmos største problem: Det hjelper ikke om laget hans i perioder spiller pen og god fotball så lenge ballen sjelden eller aldri havner i mål.

Må vi forenkle igjen?

Når du trenger fem-seks sjanser for å score mål i internasjonal fotball, da sliter du med å vinne fotballkamper på jevnlig basis. Og da kommer du heller ikke til mesterskap.

Det ender stort sett med tap. 13 av 28 kamper så langt har endt med tap, altså nær halvparten av kampene. Da nytter det ikke melde om fremgang eller positivitet i spillet. Ingen blir bedre av å tape mange fotballkamper. Og denne gjengen har tapt flere kamper enn noen andre norske A-landslagsspillere de siste 30 årene.

Kanskje må spillet forenkles igjen. Kanskje Norge ikke kommer noen vei ved «å spille» som andre. Høgmo har snart brukt tre år. Vi har sett noen tendenser, men vi taper ofte og vinner sjelden. En dårlig kombinasjon.

Spiss-prosjektet

Vi har lenge hørt om et spiss-prosjekt i regi av Norges Fotballforbund. Det startet for to og et halvt år siden. I praksis har vi ikke sett noe til det, det er fortsatt et gedigent problem, norske spisser som ikke scorer mål, kanskje det største problemet norsk fotball har hatt i moderne tid.

Joshua King har mange kvaliteter. Men han har aldri vært noen notorisk målscorer. King trenger en ved siden av seg som er best på en ting: Sette ballen i mål.

Problemet er at Norge ikke har noen i den kategorien, og i praksis har ikke landslaget hatt det siden Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Steffen Iversen – og delvis John Carew. Og her snakker vi snart 10 år tilbake i tid.

Må finne en 11'er

Opplevelsen i Portugal, 0-3, kan ikke ha vært av det gode. Høgmos menn har sluppet inn to mål eller mer i 10 av de 28 landskampene, tre mål eller mer i fem av dem. «Unnskyldningen» mot Portugal var at det rant over av debutanter og spillere som ikke har spilt mange landskamper de siste to årene.

Men nå her troppen fulltallig, og Høgmo har ikke råd til mer eksperimentering nå. Han har to kamper (Island hjemme i kveld og Belgia borte søndag) på seg til å sette sammen en 11’er som han tror han by Tyskland på god motstand på Ullevaal 4. september.

Derfor forventer vi at Høgmo i kveld, mot Island, bruker det laget han ville brukt hvis det var Tyskland som sto på motsatt banehalvdel. Han er nødt til det. Hvert minutt, hver pasning teller nå. Motstanderen bør være overkommelig, selv om Norge har slitt voldsomt med Island i mange år. På de 11 siste kampene, de siste 30 årene, har Norge kun vunnet tre. Målforskjellen er også negativ.

Island til EM

I det hele tatt er mye negativt. Da jeg spurte en som har fulgt landslaget tett om hva han mente var mest spennende å skrive om før møtet med Island, kom svaret før jeg hadde stilt ferdig spørsmålet: - Ingen ting! var svaret.

KOMMENTATOR: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Han mente det mest spennende med kampen er Island, siden de skal til EM. Og siden Island skal spille EM, kommer det også et større publikum enn det gjorde mot Finland 29. mars.

Men for Per-Mathias Høgmo er dette en mulighet til å vise at han faktisk har noe på gang. For å holde liv i drømmen om et landslag som, til høsten, skal ta nok poeng i kampene mot Tyskland (H), Aserbajdsjan (B), San Marino (H) og Tsjekkia (B) til at Norge fortsatt er med når vi skriver 2017.

Hvis ikke blir det ekstremt tungt å dra denne gjengen med seg videre.

Les også

 1. Høgmo tror Ødegaard kommer til å spille førstelagsfotball neste sesong

  LILLESTRØM/OSLO (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tror at Martin Ødegaard (17) kommer til å spille førstelagsfotball…
 2. – Ada er en inspirasjon for hele norsk fotball

  ULLEVAAL (VG) Ada Hegerberg (20) og Stefan Johansen (25) fikk Gullklokka sammen.
 3. Landslagsgutta risikerer å bli utsatt for «tapersymfoni»

  Hvis Per Mathias Høgmos menn taper treningskampen mot Island på onsdag, er komiker Håvard Lilleheie klar med en…
 4. Høgmo kan gi Samuelsen ny sjanse mot Island

  PORTO (VG) Per-Mathias Høgmo (56) slapp til fem debutanter i søndagens kamp mot Portugal, men ikke West Ham-kometen…
 5. VGs landslagskommentator mener: Vi fikk se at King duger - ellers må vi hjem og øve i «begge boksene»

  (Portugal – Norge 3-0) Joshua King fikk vist hvorfor han er Norges klart beste angriper.
 6. To magiske Portugal-treff ble Høgmos ulykke: – Vi ble hardt straffet

  PORTO (VG) (Portugal - Norge 3-0) Først var Ricardo Quaresma (32) fiks, deretter skrudde Raphael Guerreiro (22) inn 2-0…
 7. VGs landslagskommentator mener: Overhengende fare nå, Høgmo

  Per-Mathias Høgmos standing blant folk er ikke den aller…
 8. Møller Dæhli mot fotballcomeback – blir med U21-landslaget

  BRAGA (VG) God nyhet for skadeutsatte Mats Møller Dæhli (21): Freiburg-proffen blir med U21-landslaget på samling før…
 9. Høgmo: – Den nye generasjonen er veldig offensiv

  Per Mathias Høgmo mener ungguttene Martin Samuelsen, Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli står for en ny og uredd…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Høgmo bør ha fått mange svar nå

 2. VGs landslagskommentator: Lagerbäck bør være bekymret over antall scoringer de siste 10 årene

 3. VGs landslagskommentator mener: Et «spillestil-dokument» er ikke nødvendig

 4. Høgmo kan gi Samuelsen ny sjanse mot Island

 5. King ber om mer hjelp på topp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder