Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Høgmo bør ha fått mange svar nå

Av Knut Espen Svegaarden

GODT LAG: Bak fra venstre: Even Hovland, Ørjan Håskjold Nyland, Markus Henriksen, Stefan Marius Johansen, Haitam Aleesami, Vegard Forren og Joshua King. Foran fra venstre: Veton Berisha, Ole Kristian Selnæs, Jonas Svensson og Valentin Adama Diomande, før privatlandskampen mellom Belgia og Norge på King Baudouin Stadium i Brussel søndag. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

(Belgia - Norge 3-2) Per-Mathias Høgmo bør ha fått mange svar etter 180 minutters spill mot EM-nasjonene Island og Belgia. Bare så synd det er tre måneder til neste landskamp...

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Mot Belgia holdt det ikke helt til mål. Norge hadde ledelsen i 22 minutter, men gikk delvis i oppløsning og gjorde fatale feil da hodene ble slitne og kreftene borte etter tre tøffe kamper på en uke. To belgiske scoringer innenfor fire minutter midtveis i 2. omgang var nok: Belgia vant - som ventet.

Kaptein Johansen

Men 3-2 mot Island og 2-3 mot Belgia må vi kalle godkjent av det norske A-landslaget. Og viktigere: Svarene Høgmo fikk på måten å disponere mannskapet på, og enkeltspillere som fikk vist at de har noe å gjøre på dette nivået.

Dette mener jeg Høgmo fikk ut av de to landskampene:

1) Stefan Johansen likte kapteinsbindet. Det virket som om han løftet spillet sitt med ansvaret, og totalt sett var Celtic-spilleren Norges bestemann hvis du ser kampene mot Island og Belgia under ett. Det vil ikke være dumt å la Johansen fortsette med kapteinsbindet, selv når Per Ciljan Skjelbred er klar til innsats igjen.

2) Joshua King viste igjen at han er Norges klart beste spiss. Nå fikk han en scoring også, et flott skudd i steget etter 21 minutter, etter nydelig forarbeid av kaptein Johansen. Det er fortsatt litt vondt å tenke på at King var helt ute av troppen da EM-billettene ble delt ut etter kampene mot Ungarn i november. Ja, han var ikke i sin beste form. Men helt ute av troppen? Så mange gode spisser har ikke Norge. Det endte med at Norge spilte uten spiss i stedet, og EM forsvant med Joshua King i England.

Nøkkelen Helland

3) 4-3-3/4-5-1 passer den troppen Høgmo hadde inne til samling denne gangen, og spesielt i hjemmekampen mot Island så vi hvor godt relasjonene mellom Rosenborg-spillerne satt. Det er betryggende, men ikke overraskende. Nøkkelen i høstens kamper kan fort bli Pål André Helland, som RBK og landslaget sammen må sørge for at kantspilleren tåler å spille mange kamper denne høsten. Det kan fort være forskjellen på et poeng eller null poeng hjemme mot Tyskland 4. september. Frispark, presise cornere, utfordre en mot en, stor fart og et godt skudd - det får du med Helland.

4) Norge har to gode keepere. Det visste vi fra før også, men Ørjan Håskjold Nyland spilte en god kamp mot Belgia, selv om han reagerer litt sent på den første scoringen. Rune Almenning Jarstein sto godt mot Portugal. Jeg tipper Nyland står mot Tyskland, men mye kan skje på tre måneder.

Turbo-Svensson

5) Adama Diomandes fysikk kan brukes. Langpasningen er undervurdert - hvis den slås riktig. Fra Vegard Forren til Dio - det har vist seg å fungere godt. Dio er bedre i lufta enn mange tror, og har fysikken til å matche motstandere i lufta. Der kan Høgmo ha et ekstra våpen. Fysikk er viktig internasjonalt, og Hull-spissen har absolutt den kroppen som trengs i tøffe kamper.

6) Jonas Svensson. Turbo-backen til Rosenborg har vist at han duger, også på dette nivået. Han er en av de spillerne som virkelig har markert seg under denne samlingen, selv om han var uheldig/svak ved Belgias første scoring.

Men det er også mye å ta tak i for Høgmo.

Veton må bli

* Det nytter selvsagt ikke å ha sovende forsvarsspillere i perioder. Åtte baklengsmål på de tre kampene er for mye, selv om det er to av de bedre nasjonene i Europa (Portugal og Belgia) som har scoret seks av målene. Men Høgmo må tilbake til det som gjorde at Norge holdt nullen i fem kamper på rad fra juni til oktober i fjor.

* Overbevise Veton Berisha om at det er Norge han skal spille for i VM-kvalifiseringen.

* Alexander Tettey og Omar Elabdellaoui (skadet), Per Ciljan Skjelbred (syk) og Håvard Nordtveit (fikk fri) kommer trolig inn igjen i den neste troppen. Høgmo må finne ut hvem-hva-hvor med denne gjengen. Det er ikke gitt at de bør rett inn igjen på laget. Kanskje er Mats Møller Dæhli også aktuell igjen til høstens kamper.

KOMMENTATOR: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Like gode

Norge har mange spennende spillere. Ulempen er at alle er omtrent like gode, svært få stikker seg ut som helt sikre på laget. Fortsatt kan du trolig sette opp to lag som Høgmo tar ut - og du får en jevn kamp.

Den andre ulempen er klassikeren: Det er hele tre måneder til neste landskamp. Det vil trolig skje - altfor - mye med mange av spillerne til Per-Mathias Høgmo tar ut troppen til møtet med Tyskland i slutten av august.

Og først er det EM.

Uten Norge.

Dessverre.

Les også

 1. Suksessback Jonas Svensson ville ikke spille back

  BRUSSEL (VG) Han er Tippeligaens nest beste spiller fra høyre backplass.
 2. VGs landslagskommentator mener: Et «spillestil-dokument» er ikke nødvendig

  Det er selvsagt bra at det innad i Norges Fotballforbund diskuterer hvordan landslagene skal bli best mulig.
 3. Johansen om Rodgers-samtale: – Fantastisk

  BRUSSEL (VG) Stefan Johansen (25) beskriver den første samtalen med Celtics nye manager Brendan Rodgers som «fantastisk».
 4. Johansen: – Kan ikke gå rundt her og være redd

  BRUSSEL (VG) 31 år etter Heysel-tragedien er det ikke fotballpøblene – men terroren – som skaper frykt på det som…
 5. Høgmo åpner for Zekhnini på A-landslaget

  BRUSSEL (VG) Odds stortalent Rafik Zekhnini (18) kan bli den neste unggutten som Per-Mathias Høgmo gir sjansen…
 6. Semb-utvalg kommer med spillestilsdokument til høsten: Fotballforbundet snur og «tillater» 4-3-3

  BRUSSEL (VG) NFF har etter Per-Mathias Høgmos inntreden predikert at alle representasjonslag – fra landslaget ned til…
 7. Forren spiller for nytt Europa-eventyr

  BRUSSEL (VG) Firebarnsfar Vegard Forren (28) spiller for et nytt utenlandseventyr for hele storfamilien mot Belgia…
 8. Den nye Sørloth: – Jeg vil tilbake til Rosenborg en dag

  BRUSSEL (VG) Han valgte bort Rosenborg som 19-åring. Alexander Sørloth er ikke tvil om at det var riktig å gå til…
 9. Helland: – Må bremses et par måneder til

  BRUSSEL (VG) Mens resten av landslaget dro til Belgia…
 10. Mener Høgmo må bygge laget rundt spillere fra Odd, Godset og RBK

  Skeid-trener Tom Nordlie (54) blir nesten euforisk. Etter…
 11. VGs landslagskommentator mener: Nå må du beholde relasjonene, Høgmo

  (Norge - Island 3-2) «Relasjoner» er et av Per-Mathias Høgmos favorittord.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo

Flere artikler

 1. Høgmo med flere overraskelser i troppen

 2. VG-børsen: Slik spilte Norge mot Belgia

 3. VGs landslagskommentator mener: Høgmo må vrake sin mest betrodde mann mot Aserbajdsjan

 4. Trønderfest mot EM-klare Island

 5. Høgmo vraker flere spillere fra Tyskland-tapet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder