GOD AVTALE: Håvard Nordtveits avtale med West Ham sikrer han økonomisk for resten av livet. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Faren er at alle pengene drar fokus vekk fra det sportslige

SANDVIKA (VG) Med Håvard Nordtveits eventyrlige kontrakt i West Ham, er det klart at selv Per-Mathias Høgmos «snille» menn snakker om penger...

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Spørsmålet er mer hvor mye det drar vekk fokus fra det som betyr noe – fotball-landskampene. Denne gangen en svært viktig kvalik-start mot Tyskland søndag. At spillerne diskuterer hvem som tjener hva – hvor: Det er det ingen vits i å diskutere.

Så du denne? Nordtveit er tidenes best betalte norske fotballspiller

Mer penger, dårligere resultater

Drillo var både god og heldig da han overtok som landslagssjef høsten 1990. Han overtok mange talentfulle spillere, men han overtok dem også før pengesirkuset kom for fullt. Og selv om noe av det kom mot slutten av Drillos periode (ga seg i 1998) var det beskjedent.

Det var egentlig Nils Johan Semb som fikk de problemene i fanget. Og han fikk dem etter hvert rett i fleisen. For de store pengene kom mot slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet. Og det sammenfalt med starten på nedturen for det norske fotball-landslaget.

Tilfeldig? Det er umulig å gi noe sikkert svar på det.

Svakeste på 25 år

«Football's gone crazy», skrev engelske aviser allerede i januar 2000. Det var da det tok av, med TV-avtaler i engelsk fotball. Det var da Steffen Iversen fikk økt lønnen sin fra fem- til 20 millioner i året, Vegard Heggem tjente 15, Tore André Flo det samme, mens spillere som Ronny Johnsen, Henning Berg, Ole Gunnar Solskjær og Øyvind Leonhardsen lå rett bak.

Det var også i 2000 at Norge begynte å tape viktige fotballkamper, og kvalifiseringen til VM 2002 var den svakeste på 25 år.

Nils Johan Semb husker at lønninger var et tema, men naturlig nok ikke om det tok vekk fokus. Det er måte på hva en landslagssjef skal huske og mene på detalj-nivå, 15 år tilbake i tid.

Diskuterer penger

Da Åge Hareide overtok landslaget i 2008, var lønningene til nøkkelspillerne hans økt enda mer. John Carew var oppe i 30 millioner i Aston Villa i 2006, og tjente på et tidspunkt dobbelt så mye som de 14 Tippeligaspillerne i troppen gjorde til sammen. John Arne Riise tjente 20 millioner i Liverpool i 2006. Morten Gamst Pedersen passerte også 20 millioner i Blackburn.

Men Norge nådde ikke noe sluttspill, uten at det nødvendigvis er en sammenheng her. Men det er et paradoks at jo flere millioner landslagsspillerne har tjent, jo dårligere har landslaget gjort det de siste 16 årene. Og det er klart det blir snakket om. Den som tror at fotballspillere ikke diskuterer summer, penger, biler og klubber, den tar feil.

Nå er vi igjen i en situasjon der avstanden mellom de som spiller i England – og resten, er enorm. 16 år etter at engelske aviser første gang brukte ordet «crazy» er det blitt virkelig galskap, lønnsmessig. TV-avtalen er enorm. I dag har alle klubber i Premier League råd til å hente spillere og lønne dem bedre enn de fleste andre klubber i Europa.

Sikrer seg – forståelig

Håvard Nordtveit kom gratis til West Ham, og det fungerer stort sett sånn at en klubb setter av en viss sum på en spiller. Hvordan de pengene fordeles, mellom selgende klubb, spiller og agent, det bryr den kjøpende klubb seg lite eller ingen ting om. Nordtveit gikk som Bosman-spiller, og dermed casher han inn – og sikrer seg for resten av livet.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

De fleste ville gjort det samme. Markedet er sånn, spesielt i England, at klubber som stort sett havner på nedre halvdel av tabellen i 2016, kan betale mer enn toppklubber i Tyskland og Spania.

Om Hull er det beste, sportslige tilbudet for Markus Henriksen, det er slett ikke sikkert. At det er det beste økonomisk, av de mulighetene han har, det er helt sikkert.

Per-Mathias Høgmo kan ikke gjøre annet enn å henstille til, og håpe, at fokus fra det han ønsker å oppnå, forsvinner. Han har tatt opp temaet, og fått bra respons fra spillerne. I teorien fungerer det meste. Spørsmålet er hvordan alle pengene påvirker en spillertropp – i praksis.

Det siste får vi aldri noe svar på.

Dessverre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder