ADVARER: FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen ber både trenere og foreldre stoppe hetsingen av unge dommere. Foto: Kyrre Lien VG

«Noen må stoppe idiotiet før det ødelegger dommeren på 15-16 år»

FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen om:

Unge dommere

Sinte foreldre

Hetsing på nett

KONGSVINGER (VG) FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen (37) advarer både trenere og foreldre når Norway Cup nå starter: Stopp hetsingen av unge fotballdommere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det pleier å gå noen dager der alt er fint. Så kommer vi til dag tre, da ting blir avgjørende, det skal bestemmes hvem som går videre. Da skjer det noe med folk, alt er tydeligvis glemt. Og da skylder de ofte på dommeren, sier Edvartsen til VG.

Han forteller om en episode fra 2013, der han under en kamp i Norway Cup, overhørte en far som høylytt skjelte ut en ung dommer på 15 år. Edvartsen gikk bort til han og sa: «Jeg tar meg av veiledningen av dommeren. Sånn oppførsel kan vi ikke akseptere.» Svaret Edvartsen fikk var interessant:

«Du aksepterer jo verre ting enn dette i Tippeligaen…»

Lest denne? Dommeren slaktes etter tabbe i Sarpsborg

– Hadde et poeng

– Mannen hadde et poeng, selv om oppførselen hans ikke var aksepterbar. Vi må alle være rollemodeller for barna, alt fra dommere i Tippeligaen, via spillerne der, til trenere og foreldre for ungene. Og en ting til: Foreldre har også ansvar for at de stopper hverandres hets, ikke bare ser en annen vei hvis det skjer. De må gripe inn, mener Edvartsen.

Derfor har NFF såkalte «Foreldrevettregler» som også gjelder under Norway Cup.

Svein-Erik Edvartsen er både veileder for dommerne under Norway Cup og seksjonsleder for samfunnsansvar i Norges Fotballforbund. Han dømte selv finale i Norway Cup da han var 18 år i 1997, og han har selv opplevd hets.

Les også: Dommer Moen til VG om EM-skuffelsen

«Tandori-dommer»

– Det er vel 10 år siden jeg ble kalt «Norges største kebab» av Stjernen-supporterne, i en kamp mot Sparta i ishockey. I 2010 ble jeg kalt «Tandori-dommer» på Facebook, av markedssjefen i Start, og i 2013 ble jeg selv beskyldt for rasisme, av Vikings Makhtar Thioune, forteller Edvartsen.

Han var voksen da det verste kom, og som dommer i Tippeligaen er han og kollegaene skolert til å tåle litt av hvert når det gjelder kritikk. Felles for alle de 13 dommerne som dømmer Tippeligaen i dag er at samtlige har dømt i Norway Cup.

Lest denne? Venter trafikkaos i Norway Cup-uken

Hetset på Facebook

– Men når 15-16-årige dommere blir skjelt ut av fedre, så reagerer jeg på vegne av dem. Jeg så selv at en ung dommer, som dømte i seriespill, ble hetset på Facebook. På grunn av sosiale medier er det lettere å få tak i dommeren i dag enn det var før, mener Edvartsen som er klar på følgende:

– Alle aktører rundt en bane har et ansvar. For noen må stoppe idiotiet før det ødelegger en 15-16 år gammel dommer. Tenker vi 10 år fram i tid, kan dette være de som skal dømme i Tippeligaen. Da kan de ikke mobbes ut av fotballen av voksne personer før de har fått muligheten til å bli gode, sier Edvartsen.

Søndag starter Norway Cup. Svein-Erik Edvartsen kommer til å følge godt med. Og han håper han kan få gjøre det han skal, nemlig rettlede unge dommere, ikke irettesette foreldre og trenere.

– NFF oppfordrer alle spillere og ledere til å takke hverandre og dommeren for kampen. Handshake er ett symbol på at man handler i tråd med Fair play, avslutter Edvartsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder