OPPGITT: EM-åpningen ble ganske frustrerende for Sveriges anfører Zlatan Ibrahimovic. Foto: AFP

Kommentar

Hans frustrasjon er lett å forstå

Når Zlatan Ibrahimovic slår ut med armene og etterpå melder at Sverige «savnet kvalitet», er det lett å forstå hans frustrasjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tenk hvilken kontrast landskampene er, fra superstjernedagene på klubblaget i Paris, der noen av de beste spillerne i verden har gjort alt de kan for ham og målene har rent inn.

De svenske landslagsspillerne gjorde i og for seg også alt de kunne for ham i Paris, men de er ikke blant de beste i verden, og i åpningskampen mot Irland fikk vi et godt bevis på at de er langt unna å være best i Europa også.

Bakgrunn: Sverige og Zlatan fikk stryk - back innrømmer avslører hete diskusjoner

Irland er heller ikke best i Europa. Likevel skal man ha et fotballhjerte av stein for å mislike den irske gløden. «Alle former har sin sjarme», synger Jan Eggum, i og for seg om noe helt annet, men slik er det vel i fotball også.

Noen liker Spania, andre liker Irland. Jeg liker begge.

På EMs fjerde dag fikk vi først se fotballens ytterpunkter i løpet av noen få timer – og til slutt en fin «mellomting» i Belgia-Italia, toppet av Emanuele Giaccherinis lekre, lekre 1–0-mål, et av turneringens fineste.

• • Spania var Spania og Andrés Iniesta fant til slutt frem tryllestaven og ballkosen endte med 1–0 over Tsjekkia.

• • Irland var Irland og kjempet Sverige i senk så lenge kreftene holdt, både fysisk og ikke minst mentalt.

Men da Wes Hoolahan banket inn et fortjent ledermål rett etter pause, så det ut som Irland mistet det helt. For irene er ikke, som Italia, vant til å lede en kamp i EM. De var i ekstase både på og utenfor banen, og mistet kontrollen de hadde hatt i 45 minutter.

Les også: Sverige blir slaktet

Et svensk lag som ikke hadde vært i nærheten av scoring før pause var plutselig meget nær to ganger på få sekunder, og 2. omgang endte som et enda mer heseblesende virvar av taklinger og hodedueller – og sjanser i begge ender.

Dét kan jo også være underholdende, men mon tro hva man tenker i Spania under en slik kamp.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Jeg er ikke sikker, men tror ikke de synes det er veldig underholdende. Det handler om en grunnleggende kulturforskjell, og de fleste spanjoler rister nok på hodet og lurer på hva dette er for noe rot, hvis de i det hele tatt gidder å følge med.

På samme måte er det mange nordmenn, og sikkert flere folkeslag, som rister litt på hodet og lurer på hva dette er godt for, når spanjolene igjen er igang med sin oppvisning i mottak, bevegelse og pasningssikkerhet. Det skjer jo så lite...

Men Spania er stappfullt av kvalitet, og det har altså vært godt for to EM- og ett VM-gull de siste åtte årene.

Irland eller Sverige tar ikke EM-gull, men begge har fortsatt muligheten til å komme seg til en 8-delsfinale. Sverige fikk sin utligning, etter et strålende samspill mellom Emil Forsberg, John Guidetti og Zlatan Ibrahimovic, men måtte ha hjelp av engelsk-irske Ciaran Clark som stupnikket ballen i eget mål.

Til slutt syntes vel kanskje begge lag at det både var en seier og et tap at det endte uavgjort.

Lest denne? Fotball-ikonet Pelé: Cristiano Ronaldo er bedre enn Messi

(Saken fortsetter under bildet.)

ITALIENSK EKSTASE: Ikke mange jubler som italienske fotballspillere, her feirer Emanuele Giaccherini (til høyre) 1–0-målet sammen med pasningslegger Leonardo Bonucci. Foto: AFP

Veien videre blir ikke enkel for noen av dem, selv om én seier trolig er nok til avansement. Sverige skal først opp mot gamle Zlatan-kjente fra Italia, og de imponerte med sin 2–0-seier over et skuffende Belgia. Og for noen mål:

Først Leonardo Bonuccis perfekte langpasning til Emanuele Giaccherini, veteranen la ballen til rette med én berøring og sendte ballen i mål med den neste. Og på overtid volleyhamret Graziano Pellè inn det andre.

Innimellom der var italienerne disiplinerte og kyniske i sitt defensive arbeid.

Jeg liker det også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder