FRITTALENDE: Leif Øverland, nummer to fra høyre, lover at pengene fra den nye TV-avtalen i Tippeligaen ikke skal brukes på "spillerlønninger eller annet tull". Her sammen med ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen, Discovery Networks Norway-sjef Harald Strømme, fotbalpresident Yngve Hallén og NFFs generalsekretær Kjetil Siem. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Spillertalsmann i strupen på fotballtopp etter lønnsutspill

NTF-sjef: TV-pengene går ikke til «spillerlønninger eller annet tull»

NISO-leder: – Svært useriøst og flåsete

De nye rettighetspengene skal ikke gå til «spillerlønninger og tull», ifølge fotballtoppen Leif Øverland (57). Utspillet får NISO-leder Joachim Walltin (41) til å se rødt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De pengene skal skal vi ta godt vare på. De som drømmer om at dette nå skal gå til spillerlønninnger eller annet tull, for å si det sånn, det skal ikke skje. Det skal være nøysomhet. Vi skal ta hånd om de på en sunnmørsk måte. Vi skal utvikle norsk fotball, sa Norsk Toppfotball-sjef Leif Øverland under pressekonferansen hvor planene for de nye TV-rettighetene i Tippeligaen ble lagt frem.

Han bekrefter til VG at han sikter til «fotballmilliarden», rekordavtalen som trådte i kraft i 2006, som førte til at mange klubber hevet lønnsnivåene og de generelle utgiftene enormt.

LES OGSÅ: Lanserer nye Tippeliga-konsepter

– Det er en erkjennelse at «fotballmilliarden» ble forvaltet på svært dårlig vis. Fotballen var ikke en moden bransje, og pengene ble ikke tatt vare på. Det ble brukt penger på feil ting, og det har vært vanskelig å rette opp i ettertid, sier Øverland til VG.

Han tror norsk fotball er bedre rustet til å ta hånd om pengene i dag. Fra å ligge på over en million kroner i 2009, er lønnsnivå nå nede på mellom 600.000 og 700.000 kroner.

– Nå er det mer kompetanse, mer erfaring. Det er mer nøysomhet. Jeg føler meg trygg på at pengene vil bli brukt på de riktige tingene, nemlig utvikling av spillere og trenere, sier Øverland.

LES MER: Discovery-sjefen lover billig TV-fotball

– Viser mangel på respekt

Joachim Walltin, leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), reagerer sterkt på Øverlands utspill om «spillerlønninger eller annet tull».

– Dette kommer overraskende på meg. Jeg syns det er et svært useriøst og flåsete utspill. Han viser mangel på respekt mot spillerne, som utgjør selve produktet. Jeg mener han burde tenke seg om før han sier noe sånt, sier Walltin.

MISNØYE: Norsk Tipping misliker Discovery-avtalen

– Vi hever oss over det. Jeg syns det er veldig flåsete gjort. Det vil slå tilbake på ham selv.

Han forstår Øverlands poeng om at man skal være forsiktige med pengebruken, men setter ikke pris på måten han formidlet beskjeden på.

– Man skal selvfølgelig ikke bruke penger man ikke har, men det er ikke spillerne sin skyld at det ble signert dyre kontrakter. Det er et lederansvar, og det kan være spillere som er verdt mye penger.

LEST DENNE? Kuttet Hauges Tippeliga-honorar etter tabbe på 100 millioner

MISFORNØYD: NISO-leder Joachim Walltin setter ikke pris på uttalelsene til NTF-sjef Leif Øverland. Foto: Frode Hansen , VG

Østenstad: – Burde vært mer kritiske

Egil Østenstad jobbet som sportsdirektør i Viking mellom 2007 og 2011. I dag er han styremedlem i klubben. Han er langt mindre negativ til Øverlands utspill enn Walltin.

– Jeg syns det er svært positivt at han uttrykker seg på den måten. Jeg tar meg ikke nær av det, og det er sant at det er viktig å bruke pengene på andre ting enn lønn, sier Østenstad.

Han innrømmer at han var med på å være litt ukritisk til pengebruken i perioden etter milliardavtalen til TV 2 som tredte i kraft i 2006, men påpeker at det ikke bare var TV-pengene som bidro til høye lønninger og utgifter.

– Vi skulle disponert pengene annerledes. Mange spillere nøt gødt av det. Jeg signerte noen kontrakter som var altfor gode for spillerne. Det skjedde i Viking og det skjedde i andre klubber. Det ble gjort mange feil, sier han.

– Men det var ikke bare TV-avtalen som førte til dette. Alle beslutninger, kontrakter og overganger ble signert med bakgrunn i et vekstscenario. Vi burde selvfølgelig vært mer kritiske til dette vekstscenarioet, for det endte jo med at utviklingen flatet ut og etter hvert en kraftig reduksjon i økonomien, blant annet på grunn av finanskrisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder