NORDENS BESTE MENN: Dette er nordens beste lag i kalenderåret 2012, mener VG Nett. Foto: Grafikk: Stian Bråthen

VG Netts dom: Dette er Nordens drømmelag

Fotballekspert ville hatt Erik Hamrén som trener for dette laget

(VG Nett) Fire dansker, fire svensker, én islending og to nordmenn får plass på laget når VG Nett kårer «Nordens lag» i 2012.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bare Brede Hangeland og John Arne Riise av norske spillere får plass på VG Netts nordiske drømmelag for kalenderåret 2012.

Hva mener du? Sett opp dine elleve utvalgte i debattfeltet under artikkelen.

Vi har vurdert de nordiske spillernes prestasjoner for klubb- og landslag det siste året og satt sammen laget i en 4-4-1-1-formasjon.

Mohammed Abdellaoue og Tom Høgli er blant de fire spillerne som blir vraket fra 2011-laget. Litt av grunnen til at vi velger bare én ren spiss er at nordiske toppspisser er en mangelvare.

Ingen nordiske spisser markerer seg for øyeblikket i noen av de fire største ligaene.

Zlatan Ibrahimovic er til gjengjeld pur klasse fra neglene på storetærne og helt ut til det lengste hårstrået i hestehalen.

- Et brukbart lag, men heller ikke noe mer. Bortsett fra Ibrahimovic er det ingen verdensklassespillere, selv om Agger på sitt beste er tett opptil verdensklasse. Utvalget på backer og på midtbanen er litt skremmende, og litt overraskende, dårlig. Når dere velger 4-4-1-1 så ville jeg også gått for Eriksen bak Ibrahimovic. Stjernefaktor på laget kommer ikke over en treer på terningen, kanskje så lavt som to, sier VGs fotballjournalist Knut Espen Svegaarden når han får se VG Netts lag.

Bare tre spillere har vært med på både 2010-, 2011- og nå 2012-laget: Zlatan Ibrahimovic, Brede Hangeland og William Kvist.

Slik vurderer vi årets lag:

Anders Lindegaard, Manchester United
Deler på førstekeeperrollen med David de Gea i Manchester United - der han leverer meget bra. Men han har ikke klart å bli nummer én for Danmark (Stephan Andersen). Likevel vårt valg på keeperplassen.

Mikael Lustig, Celtic
Fast på Sverige og Celtic - sistnevnte er videre i Champions League og leder i Skottland. Står med to ligamål denne sesongen, og har spilt samtlige gruppespillkamper for Celtic i Champions Legaue. Scoring senest mot Tyskland for landslaget.

Brede Hangeland, Fulham
Norges forsvarsjef med to viktige scoringer i VM-kvaliken. Har fremdeles en høy stjerne i Fulham, selv om han kanskje ikke er like trygg som tidligere.

Daniel Agger, Liverpool
Har blitt hyllet som en komplett midtstopper av Liverpool-manager Brendan Rodgers: «Han er som en midtbanespiller som spiller midtstopper». Årets spiller i Danmark (Dansk Fodbold Award).

John Arne Riise, Fulham
Passerte Thorbjørn Svendsen og har nå flest landskamper for Norge. Tallet er 108 for øyeblikket. Må tåle mye kritikk, men slår alltid tilbake, som da han scoret mot Slovenia på overtid. Sikker plass på Fulham-laget.

Gylfi Sigurdsson, Tottenham
En fantastisk vår med syv ligamål og fire målgivende på 18 Premier League-kamper for Swansea. Har hatt det langt tyngre etter overgangen til Tottenham i sommer.

William Kvist, Stuttgart
Svært pasningssikker strateg som tok Bundesliga med storm i fjor (årets kjøp i Bundesliga i fjor ifølge Bild). En av Stuttgarts mest ballsikre spillere, ifølge Opta. Men bør få opp antall scoringer og målgivende.

Rasmus Elm, CSKA Moskva
Har scoret fem mål på 17 kamper etter overgangen til CSKA Moskva (som leder den russiske serien) fra AZ. To mål på tre kamper i VM-kvaliken i høst.

Kim Källström, Spartak Moskva
Har gjemt seg bort i Spartak Moskva - og har kanskje blitt litt borte i folks bevissthet - men svensken med den herlige venstrefoten ble kåret til årets midtbanespiller på Fotbolsgalan. Ingen landslagsmål i 2012.

Christian Eriksen, Ajax
Det var store forventinger til Eriksen før EM, men han klarte aldri å briljere i mesterskapet. Har innrømmet at han må bli mer målfarlig. Likevel: 20-åringen er sentral i Ajax - hvor han har åtte ligamål i kalenderåret 2012.

Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain
Den eneste store stjernen på laget - han er til gjengjeld som selveste julestjerna å regne. Suveren toppscorer i Frankrike. Meget god med to mål på tre kamper i EM. Et vanvittig brassemål mot England. En av verdens beste fotballspillere.

- Dere kunne valgt to spisser, putta inn Bendtner og økt stjernefaktoren. Han var god i EM, men har ikke imponert veldig på klubblagene det siste året. Sebastian Larsson kunne fint forsvart en plass på laget, men høsten hans i Sunderland har vært svak, sier Svegaarden på spørsmål om det er noen han savner på laget.

- Hva forteller det at det ikke er noen norske spillere fremover på banen?

- Det gjenforteller bare historien om hvor mye Norge har hatt - og fortsatt har - å gå på offensivt. Men det kommer seg nå, med flere med både stor fart og bedre ferdigheter. Men sesongen har ikke vært jevn nok for verken Braaten, Elyounoussi eller Abdellaoue til at de forsvarer en plass på dette laget. Håvard Nordtveit er kanskje nærmest, men han er jo også en defensiv spiller. Vegard Forren kan utfordre de stopperne som er inne på laget, hvis han fortsetter fremgangen fra siste halvdel av 2012.

- Hvem ville du hatt som nordisk trener for dette laget?

- Erik Hamrén - uten tvil. Du må ha en sterk leder til denne gjengen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder