Helland-frekkis åpnet Rosenborg-festen: – Nå blir det fest!

RBK-helten scoret tre – klarte ikke gå i trapper for fire dager siden

ULLEVAAL (VG) (KIL-RBK 0-4) Med en frekkis av dimensjoner startet Pål Andre Helland Rosenborg-festen. Frisparket gikk rett i mål. RBK vant for første gang the double for andre år på rad. Etter tre Helland-mål.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke fornøyd med sesongen personlig. Med laget er jeg kjempefornøyd, vi tar to titler og er helt suverene, men jeg har vært veldig variabel. Litt på grunn av skader, men prestasjonene mine har ikke vært gode nok. Da er det godt å avslutte med et brak og vise prov på hva som skjer neste år, varsler Pål André Helland etter kampen.

Journalistene fikk minst én ekstraomgang på 45 minutter med Ullevaals store spiller i søndagens cupfinale. Tremålshelten kom i fullt fotballutstyr og med et pappkrus i hånden og spaserte fra intervju til intervju med journalistene. Et par av meldingene der var omtrent like frekke som frisparkgoalen til 1-0.

– Jeg har aldri i livet mitt tapt en cupfinale som jeg har startet! De som tok ut laget i 2013 får ta det på sin kappe, gliser RBKs høyreving.

– Går du inn blant cupfinalelegendene nå?

– Det skal jeg ikke gå inn på. Det er bare å gyve på med flere scoringer og flere titler, sier Helland, som på NRKs direktesending sendte følgende beskjed hjem til Trondheim:

– Nå blir det fest!!!

RBK vant gull: Nakensjokk med seriepokalen

Første hattrick på 12 år

– Det er typisk ham. Pål André liker sånn anledninger som i dag, sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen og kaller de doble dobbeltmesterne for «en fantastisk gjeng».

Finalespesialisten fra Kyrksæterøra vant sin tredje kongepokal siden 2012 i den største cupfinaleseieren siden RBK banket Fyllingen 5–1 i 1990. Klasseforskjellen var sjelden stor i finalen. Og veldig mye av årsaken heter Pål André Helland. Han ble den første tremålsscoreren i cupfinalen siden Bengt Sæternes satte tre for Brann i 2004.

Overfor journalistene innrømmet han at den siste uken har vært en kamp mot klokken for å rekke finalen. VG skrev om skaden hans tidligere i uken, men den snakket han minst mulig om.

Men i pressesonen etterpå forklarte han hvorfor han spurtet til Rosenborg-benken etter 1-0-målet. Det var for å takke klubblegen og fysioterapeutene. For onsdag morgen fryktet han finalen kunne ryke.

– Jeg driver og plager fysioteamet, stakkars. Jeg har vært der på kveldstid, hjemme hos dem for å få orden på det jeg slet med. De er helt fantastiske og fikk meg i stand til kampen. Jeg har slitt med et kne. Jeg bommet på ballen på trening mandag og klarte ikke å gå på et par dager, avslører Helland.

– Det var litt drama?

– Ja, det var det. Onsdag klarte jeg ikke gå i trapper, billedlegger 26-åringen.

På Ullevaal søndag så det ut som om han kunne gått på vannet.

Sjekk hva Helland fikk: VG-børsen fra cupfinalen

Videotriks bak 1-0

Det hjalp garantert for selvtilliten til dødballspesialisten at Rosenborg i rask rekkefølge fikk tre frispark 25 meter fra mål ute til venstre. På nummer tre trakk Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson noen steg mot sin lengste stolpe.

Dermed sendte Hellands presise venstrefot ballen i en kort bue inn i det vid åpne, korte hjørnet. Også i fjorårets cupfinale mot Sarpsborg ga Helland RBK 1–0 i 1. omgang. Da etter 22 minutter. I årets finale brukte Helland bare 11 minutter på gi storfavoritten ledelsen.

Han hadde lagt inn på to lignende frispark. Denne gangen ville han avslutte.

– Jeg bestemte meg idet jeg gikk bort til ballen. Vi har sett på video at han er en offensiv keeper som går ut for å plukke ballene. Nå stiller jeg meg akkurat som jeg har gjort tidligere og drar den i korthjørnet, forklarer Helland til VG.

Finalen fra minutt til minutt: VG Live

For øvrig i samme ende av Ullevaal hvor Fredrikstads Per Egil Ahlsens dundret inn sitt legendariske frisparkmål på Vikings Erik Thorstvedt i cupfinalen for 32 år siden.

FREDRIKSON-TABBE: Her må Otto Fredrikson innse at han har bommet helt på Pl André Hellands frispark. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Den finske 37-åringen – med cupgull for Lillestrøm i 2007 – røk på en real keepertabbe. 1. divisjonsklubben fikk akkurat den starten de ikke skulle ha. Resten av omgangen fortsatte i nøyaktig samme spor.

RBK-Kåre: – Ødegaard kunne ikke spilt for oss

Rosenborg hadde fire store sjanser og fire cornere. Men Kongsvinger ikke markerte seg med annet enn fire tunneler og for store avstander i laget.

Mushaga Bakenga hadde den aller største da han av Helland og Christian Gytkjær satte han opp mutters alene med Fredrikson. Men i stedet for å dra av KIL-keeperen prøvde Bakenga å sette ballen mellom beina på ham. Det gikk ikke.

– Det har vært tungt, erkjente Kongsvinger-spiss Adem Güven. Han kom ikke i nærheten Andre Hansens mål før pause.

Kongsvinger-trener Luis Pimenta havnet i krangel med RBK-back Jonas Svensson. Også Kåre Ingebrigtsen havnet i verbal fight med portugiseren.

– Sto du og kranglet litt med ham i 1. omgang, eller, spurte NRK i pausen.

– Ja, ja. Sjokkert!

– Hva mener du?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men utrolig overrasket, svarte en tydelig forbannet Ingebrigtsen.

– Det er fotball. Vi prøver å spille litt mentalt. Det er ikke noe problem, sa Pimente etter kampen. Mens Ingebrigsten da var «ferdig» med saken.

KIL-treneren uviss: Vet ikke om han fortsetter

Rosenborgs svarte i stedet med å rundspille Kongsvinger fra start i 2. omgang. På sjanse nummer tre kom 2–0. Igjen var kongepokalens konge, Pål André Helland, involvert.

Hans presise corner fra høyre ble stanget rett i mål av Tore Reginiussen. KIL-back Jørgen Richardsen ble stående og klarte ikke å følge med da midtstopperlokomotivet fra nord kom susende inn på femmeteren.

Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Så satte Christian Gytkjær opp Helland etter en feil av Ørjan Røyrane. RBK-kanten viste klasse da han satte ballen inn mellom beina på KIL-stopper Kirill Suslov og forbi en altfor treg Fredrikson.

KIL et hakk nærmere eliten: Güven-dobbel

To minutter etterpå var det klart for et nytt Helland-show. Jørgen Richardsen fikk kjørt seg igjen. Men denne gangen gikk Helland innover på banen. Og curlet ballen forbi både forsvarsspillere og Otto Fredrikson i det lengste hjørnet.

Nydelig!

– Julenissen har kommet tidlig på Kongsvinger i år, beskriver NRK-kommentator og tidligere KIL-trener, Tom Nordlie.

Så fikk Christian Gytkjær annullert et mål for armbruk– også det på pasning fra Pål André Helland.

Martin Ellingsen fikk Kongsvingers første sjanse etter 77 minutter. Men André Hansen kom i full strekk og tillot ikke noe trøstemål med Kongsvinger-svingen i ryggen.

– Dette er ikke noe tap for oss. Hvis du ser hva som skjer på Kongsvinger nå så er det en seier, sier KIL-trener Pimenta. KIL skal kommende helg ut i kvalik mot Jerv om å møte Stabæk i den avgjørende playoff-kampen for neste års eliteserie. Sesongen kan vare helt til 4. desember for hedmarkingene.

Men cupfinalen var og ble Pål André Hellands!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder