SOLID INNTREDEN: Åge Hareides første tid som landslagssjef, før kampene begynner, har vært meget vellykket. Her sammen med FC Københavns meget spennende midtbanemann Thomas Delaney og kaptein Daniel Agger. Foto: NTB SCANPIX

Kommentar

Husker du «stake»? Nå har Hareide funnet et nytt ord.

HERNING (VG) Det er 13 danske journalister og seks fotografer inne i det middels store konferanserommet på Hotell Eyde i Herning. Men det er en sunnmøring som har ordet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Åge Hareides stemme er noen ganger så grov at han kan høres sint ut, selv om han bare er ivrig, og det er han nå. Han vrir og vrenger på norsken sin, det har han lang erfaring med etter en haug med år i Danmark og særlig Sør-Sverige. Konsonantene må være mykere, som når han forteller at han skal ha laget klart til «klågen ådde» i morgen kveld.

Det går mest på norsk, endel på dansk og litt på svensk. Til sammen blir det skandinavisk, eller «hareidesk», og det er det språket som gjelder i dansk fotball nå.

Dansk ekspert: Hareide har gjort alt rett

Etter to strake kvalikmisser ligger danskene nede med brukket bein. Hareide har begynt doktortilværelsen med å få opp humøret, løfte stemningen i spillergruppen og befolkningen. Innledningen har vært lovende. Pressekonferansen er jovial, spørsmålene er snille, det virker som om den nye mannen har danskene i ryggen.

Det fokuseres lite på at han er norsk, og det er nok et godt tegn.

Men det er som Hareide har påpekt selv; det er ikke så farlig å være trener når det ikke spilles kamper. Og det skal nok ikke mange dårlige opplevelser til før kritikerne kryper frem.

(Saken fortsetter under bildet.)

ENGASJERT: Åge Hareide under pressetreffet på Hotell Eyde i Herning. Foto: NTB SCANPIX

EM-klare Island er første motstander torsdag kveld, og i garderoben er det i hvert fall én ting Åge Hareide vil be om. Du husker kanskje at han ville ha spillere med «stake» da han var norsk landslagssjef, nå vil han se gejst, det gjentar han ofte, og det betyr at han krever glød, gnist, entusiasme, spillere som viser at de virkelig vil vinne for og med Danmark. Og det er grunn til å tro at han får det som han vil.

Peter Schmeichel: Mener Hareide minner om suksesstrener

Keeper Kasper Schmeichel er mye blidere enn vi kjenner ham på banen når han kikker ertende inn til journalistene. På podiet sitter kaptein Daniel Agger og følger nøye med på hva Hareide sier, nesten hele tiden ser han bort på den nye treneren. Mange mener at spillerne var overmodne for å bli inspirert av en ny mann etter 16 år med Morten Olsen. Olsen er kanskje det nærmeste man kommer en fotball-landsfader, men danskene hadde sett nok pasninger.

Nå vil de se sjanser og mål.

Det vil Åge Hareide også. Derfor snakker han mye om å fylle på med spillere langs kantene, om å få nok folk i «boksen», komme til mange avslutninger og om et lag som skal risikere litt mer. «Vi vet at man også kan ryge på noe den anden vei, men vi må forsøke», sier han, på nesten perfekt dansk. Hans Danmark skal gjøre alt for å vinne ballen tilbake raskt når den mistes, men Hareide sier rett ut at han «ikke er så opptatt av» å være organisert defensivt.

I DANMARK: Trond Johannessen.

Han er slik vi kjenner ham. Engasjert og sprudlende, gestikulerende og rettfram – og noen ganger fleipete. Han får frem litt latter da han blir spurt om hvordan han rangerer denne førstegangsopplevelsen, og svarer at det er mange gode førstegangsopplevelser – «også utenfor banen». Men han gleder seg ekstra til Danmark-debuten.

Det kommer trolig over 10.000 mennesker i MCH Arena, det betyr at det nesten blir fullt. Lars Lagerbäcks Island blir ingen enkel start. Defensivt er dette et av de best organiserte landslagene i Europa.

Men Danmark trenger en seier, både fordi de ikke har vunnet siden juni i fjor og fordi treneren er ny. «Dette er ingen testkamp. Vi vil vinne, det kommer til å skinne gjennom. Vi vil slå Island», sier Hareide.

Stappfull av gejst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder