GIKK KONKURS: Sarpsborgs styreleder Cato Haug frykter at flere norske klubber vil gå konkurs - slik Lyn gjorde i 2010. På bildet fra venstre: Henning Berg, Erling Knudtzon og Ståle Stensaas. Foto: Linn Olsen

Frykter nye «Lyn»-konkurser

Slik reddet Sarp økonomien:

Omdømme og økonomi foran sport

Snittlønn: 30 000 i måneden

Styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08 forutså for fem år siden at flere av «storklubbene» kom til å gå på en økonomisk kjempesmell.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Østfoldingen mener det er på høy tid at andre klubbledere innser at tiden med millionlønninger til Tippeliga-spillerne er historie, slik Lillestrøms sportsdirektør Torgeir Bjarmann sa til VG torsdag.

Haug, som tidligere har vært daglig leder i Sarpsborg 08, tror det kan gå så langt at en ny toppklubb går konkurs. Det skjedde sist med Lyn i 2010.

- Kommer til å smelle

- Jeg er veldig enig med Bjarmann når han sier at vi må ned på et lønnsnivå som vi hadde på 90-tallet. Slik det er blitt drevet i noen klubber er hverken logisk eller bærekraftig. For fem år siden sa vi at vi var helt sikre på at vi på vår sakte vei oppover vil møte mange i fritt fall nedover. Det er litt det vi møter nå. Det kommer til å smelle, sier Cato Haug til VG.

Han var tidligere daglig leder i Østfold-klubben, som har tatt voldsomme grep økonomisk de siste årene.

- Vi hadde nærmere fem millioner kroner i negativ egenkapital. Nå har vi 2,5 millioner i positiv egenkapital. For det første har vi en klar strategi på hva som er viktigst når du driver fotballklubb. I prioritert rekkefølge: Omdømme, økonomi og sport. Vi mener at uten et positivt omdømme, så får du ikke et nødvendig fundament for trygg og god økonomi. Og uten trygg økonomi er det ikke grunnlag for sport, beskriver styrelederen.

TOK GREP: Styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, frykter for den økonomiske fremtiden til Tippeliga-klubber. Men Østfold-klubben har de positiv egenkapital. Foto: Frank Gihtmark

Tæring etter næring

Flere ganger de siste årene har det vært et tema for Sarpsborg 08 å forsterke troppen i sommervinduet i håp om å øke sjansene for å holde plassen i Tippeligaen. Ifølge Haug har fornuften seiret hver gang.

- Det grunnleggende for oss er at vi ikke bruke penger vi ikke har, selv om andre gjør det hele tiden. Vi brukte fire minutter på å avgjøre om vi skulle hente nye spillere i fjor sommer. Alle var enige: Vi rykker heller ned enn å bruke penger vi ikke har. Vi må ta konsekvensen av virkeligheten. Nå har vi en gjennomsnittslønn på 30.000 kroner i måneden i Sarpsborg 08.

Østfoldingene, som i kveld møter Rosenborg på hjemmebane, har også sikret seg med at spillerne har en lønn i Tippeligaen - og en lavere lønn hvis klubben rykker ned til 1. divisjon.

- De best betalte tjener opp mot 600.000 kroner i året. De dårligst betalte, unge spillerne tjener 50.000 kroner i året. Vi mener det er et fornuftig lønnsnivå. Det er ingen grunn til at en fotballspiller i Norge skal tjene en eller to millioner kroner. Hva har de gjort som gjør at de fortjener det? spør Cato Haug.

Frykter konkurs

- Hva tenker du når du hører at en spiller som Khaled Mouelhi hadde fire millioner kroner i årslønn i Lillestrøm for noen sesonger siden?

- Det er jo noe galt da. Vi kan også bruke et annet eksempel. I fjor var det en spiller på motstanderlaget som hadde like mye i lønn som hele stallen vår til sammen. Jeg er overrasket over at man klarer å dra det så langt. Man kommer til å greie å snu dette, men det kan fort bli flere konkurser som den i Lyn hvis man ikke snur det fort nok, tror Cato Haug.

Han mener det - tross alt - er positivt at klubbene tvinges til å satse mer på egne spillere og talentutvikling i årene som kommer. Og at forskjellene på de store og mindre klubbene i Tippeligaen blir mindre.

- At mange klubber har drevet dårlig økonomisk gjør at det er mulig for andre klubber som Strømsgodset, Sogndal og Sarpsborg 08 å hevde seg. Mange klubber sier at «vi har ikke råd til å rykke ned». Men du kan ikke planlegge at det ikke kan skje. For det kan faktisk skje. Da må du legge opp en økonomisk plattform som gjør at du ikke dør om du rykker ned, anbefaler Cato Haug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder