Hurtigguiden: Viking

Stadion: SR-Bank Arena
Underlag: Kunstgress
Kapasitet: 15 900


11eren
Fremstår i en klassisk 4–3–3/4–5–1. Hvordan de presser med midtbane-treeren/femmeren vil variere noe opp imot hvem, og hva slags formasjon de møter. Her kan for eksempel en eller begge kanter få i oppgave å «jukse» litt for å være gode kontringspunkter.

Austbø har tatt tilbake keeperplassen i Østbøs skadefravær. Backplassene står mellom en friskmeldt Bjørshol, Vevatne og Vikstøl. Vevatne har vikariert for begge. Heggheim virker fast på høyre stopperplass. Andrésson har vært makker i det siste. Her er også Vevatne et alternativ, mens Hove er skadet.

I midtbaneleddet kniver Løkberg og Bell om den sentrale plassen, mens indreløperne Ibrahimaj og anvendelige Torsteinbø nå utfordres av Fridjónsson. Unge Sebulonsen har også vist seg som nyttig på tampen av kamper. Furdal kan også oppta en 10er-rolle offensivt, men plages av sykdom.

de Lanlay er førstevalg på høyre kant når han er skadefri. Berisha og Bytyqi er utruet i den formen de har vist nylig. Høiland, Østensen og de Souza kan avlaste når det er nødvendig.


Bjarne Berntsen (tredje året i andre periode som hovedtrener) foretrekker en direkte fotball i etablert angrep, og laget har enkeltspillere motstanderen må ta ekstra hensyn til. Laget er spesielt energisk på hjemmebane, og har fokus på utnytte svakheter hos motstanderlaget – spesielt i omstillingsfaser. Legg merke til hvordan de kan ligge igjen med en eller begge kanter sine når motstanderen angriper, og hvordan det ofte kan gi dem gunstige forutsetninger for overgangsspill (se video).


 • Var laget som blokkerte flest skudd i Eliteserien 2019. I år er Viking på fjerdeplass i kategorien (78, pr. 20 runder)
 • Er laget med flest baklengsmål (13) i det siste kvarteret av kamper, og det laget som har nest flest baklengsmål (25) i 2. omgang
 • Er et av tre lag med tre misbrukte straffespark i år
 • Er eneste lag med over 50 avslutninger med hodet (52)
 • Er eneste lag med over 500 innleggsforsøk i Eliteserien (19,1 i snitt per kamp), men presisjonen er sjette dårligst (33 % suksess)
 • Er best i serien en mot en. 59,9 % av driblingene har vært vellykket
 • Bare Bodø/Glimt og Molde har flere ballberøringer enn Viking (474) inne i motstanders straffefelt.
 • Er eneste lag med over 60 % suksess i defensive dueller (60,5)
 • Slår tredje flest stikkballer/pasninger inn i motstanders bakrom (180), men bare tre lag har dårligere suksessrate (28,3 %)

Axel Andrésson
Islendingen har styrket det defensive hos Viking i det siste. Av spillere som har vært i minimum 40 defensive dueller i år, har Andrésson den suverent beste suksessraten (81 %). Han er også den fjerde beste spilleren i luftdueller (73,2 %).

Zymer Bytyqi
Den spilleren i serien med størst suksess med sine driblinger (71,4 %). Er også eneste spiller med over 100 innleggsforsøk (113), men bare 30,1 % har hatt rett adresse.

Veton Berisha
Hadde 112 touch (nest flest i serien) i motstanders 16-meter i 2019. Er også nummer to i samme kategori i år (103 touch). En viktig egenskap, time, finne rom, og få kontakt med ball i boks.

 • Haakon Lunov
Publisert:

Flere artikler

 1. Hurtigguiden: Strømsgodset

 2. Hurtigguiden: Sarpsborg 08

 3. Hurtigguiden: Start

 4. Hurtigguiden: Stabæk

 5. Hurtigguiden: Vålerenga

Fra andre aviser

 1. Viking-børsen: «Oste av vinnervilje»

  Aftenposten
 2. Sjekk laget: Ny debutant fra start for Viking

  Aftenposten
 3. Slakter forsvarsspillet etter nytt Viking-tap: – Vi er ikke i nærheten

  Aftenposten
 4. Berisha starter for Viking – stjernespillere på benken

  Aftenposten
 5. Viking-børsen: «Han er rett og slett brennhet!»

  Aftenposten
 6. «Investeringen i Veton Berisha har vist seg å være fornuftig pengebruk»

  Aftenposten