«Traumatiserte» Lillestrøm startet med seier: – Mange fikk ganske hard medfart

GRORUD (VG) (Grorud – Lillestrøm 0–1) Det har gått 205 dager siden Lillestrøms nedrykkskrasj til Obosligaen. Med 1–0-seieren mot Grorud har spillerne gått fra å være likbleke til å få roser i kinnene, ifølge trener Geir Bakke.

 • Øyvind Herrebrøden

Bakke beskriver det som et traume, det Lillestrøm-spillerne var gjennom etter det spektakulære nedrykket 11. desember. Og at han merket det godt da han inntok Åråsen i januar.

– Ja, visst. Det la de ikke skjul på det selv, heller. At det var blytungt, melder Lillestrøm-treneren.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Han og trenerteamet fikk den mentale sjauejobben som fulgte etter bortemålsnederlaget mot Start i Eliteseriens kvalifisering (5–5). Men Bakke sier lederne kun har fokusert på «fag og entusiasme». Pluss at han snakker om å være dristig, fremoverlent og å tørre.

– Det er spillerne selv som har gjort jobben med å håndtere det traumet som var. For et nedrykk er et traume for en fotballspiller, spesielt når man spiller for en tradisjonsrik klubb som Lillestrøm. Mange av spillerne fikk ganske hard medfart etter nedrykket. Vi har stått samlet, sier LSKs trener.

les også

VG tipper Obos-ligaen 2020: Retur på første forsøk

Pluss content

Da klubben endelig kunne spille fotballkamper med betydning igjen, så han riktignok flere par høye skuldre som tydet på at fortiden ble med til Grorud Arctic Match Arena, der serieåpningen i Obosligaen gikk fredag.

Men det var før det 66. minutt og da Fredrik Krogstad (25) – opprinnelig fra motstanderens nabolag – skled inn scoringen lagkameratene og LSKs supportere trengte for å roe nervene mot toppfotballdebutanten.

– For det første har de vært ganske tydelige på at vi skal gjøre oss ferdig med det som har vært. Fokus på ny spillestil og optimisme i klubben har også hjulpet på. Spillergruppen har også hjulpet hverandre på innstilling og fokus hver eneste dag som gjør at du glemmer det som er fortid, sier Krogstad til VG om tiden mellom jul og juli – og beskriver samtidig mentaltrener Mette Rosseland som en nyttig ressurs.

Hans åttende seriemål for klubben kom i likhet med de syv første på bortebane. Denne gangen etter en presis og kjapp kontring, der innbytter og «gamechanger» Torbjørn Kallevåg hadde to smarte pasningsvalg som først skapte angrepet, deretter selve sjansen:

«Heimebane»-kjenningen vridde først til Simen Kind Mikalsen, som satte fart langs venstresiden.

Et raid senere fikk Kallevåg ballen i retur, og da så bømlingen motsatt vei: Han satte opp Daniel Gustafsson på høyre, som igjen bredsidet ballen foran mål der en heltent Krogstad kom i full fart og skjøv inn den eneste scoringen som skilte lagene med 18 klubber mellom seg i seriesystemet i fjor.

Kanarifuglene fikk iallfall resultatmessig den best tenkelige starten på det som skal være veien tilbake mot Eliteserien, men 7–2 i sjanser vitner også om at «tidenes opprykksfavoritt» kunne vunnet med mer.

Thomas Lehne Olsen kunne scoret allerede etter tre minutter, samme mann traff tverrliggeren rett før Krogstads mål – og han kunne lagt på til 2–0 da Kristoffer Ødemarksbakken spilte ham opp til «smash» fra fem meter, men skjøt utenfor.

Lillestrøm trengte både tid og sjanser på å komme i gang, og de ble også løpende i mellom da et entusiastisk Grorud tidvis fikk fart på pasningsspillet sitt. Omgivelsene var dessuten en ubarmhjertig påminnelse om hva som er LSKs nye fotballhverdag:

Det er Obosligaen, og den består av garderober i brakkebygg, kunstgress, festivaltoaletter fra Hibas, arenaer i boligområder og gjenglemte kjegler på banen når lagene skal ta avspark. På vesle Grorud Arctic Match er det paraplyene som utgjør tribunetaket, og det ble budt på vind, sidelengs regn og to tette firere som knapt ga fra seg plass til bortelaget.

BARE SÅNN PASSE FEIRING: Målscorer Fredrik Krogstad, Thomas Lehne Olsen og servitør Daniel Gustafsson etter LSKs ledermål mot Grorud. Foto: Fredrik Hagen

– Grorud gjør mye bra. Jeg vet de kan spille ball, og det får de vist. Samtidig synes jeg ikke vi er gode nok. Vi har dårlig balltempo, og da blir det tett og jevnt. Men vi drar det i land og burde kanskje puttet på ett til, sier matchvinner Krogstad.

Han markerte seg også med en annen fulltreffer: En heftig takling på kameraten Vetle Skåttun i 1. omgang. Grorud-spilleren måtte byttes ut med skade.

– Det er litt synd det går utover Vetle. Men sånn er det bare. Det er deilig å trøkke til litt, sier midtbanekrigeren som kalles «Lillestrøms Gattuso» av Geir Bakke.

– Vi kommer til å spille mange tette og jevne kamper. Da skal det være vi som skal stå igjen med trepoengeren til slutt, og da kan fort mange av dem bli med ett mål, oppsummerer Bakke.

Les også

 1. Nå skal Petter Myhre gjøre det samme som pappa: – Aldri holdt med Lillestrøm

  LILLESTRØM (VG) Endelig får pappa Bjørn (74) se sønnen Petter Myhre (48) med LSK-logoen på brystet.

Mer om

 1. OBOS-ligaen
 2. Grorud IL
 3. Lillestrøm SK

Flere artikler

 1. HamKam-treneren etter tap for Lillestrøm: – De kommer til å rykke opp

 2. LSK svakest foran mål i Obos-ligaen: – Jeg hater unnskyldninger

 3. Ny Lillestrøm-smell: Tapte mot nyopprykkede Åsane

 4. Lillestrøm skaper splid i Obosligaen: – Blir ikke fair play

 5. LSK-profiler om trusler, svertekampanjer og maskerte menn: – Det som skjer etterpå, er ikke greit

Fra andre aviser

 1. Lillestrøm slapp med skrekken mot toppfotballdebutanten Grorud: – Var mye rør

  Bergens Tidende
 2. Lillestrøm sløste med sjansene. Så stilte backen inn siktet.

  Aftenposten
 3. Ny Lillestrøm-fiasko: Tapte mot nyopprykket lag igjen

  Aftenposten
 4. Lillestrøm sløste med sjansene. Så stilte backen inn siktet.

  Fædrelandsvennen
 5. I 1987 møtte to fotballinteresserte ungdommer hverandre på bussen. 33 år senere oppfylte bestekameratene sin felles drøm.

  Bergens Tidende
 6. Ny Lillestrøm-fiasko: Tapte mot nyopprykket lag igjen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder