Katastrofestart for Sarpsborg: – Ekstremt tøff situasjon

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg – Brann 0–1) Det ser dystert ut for både Sarpsborg og trener Mikael Stahre (44). Ikke på ti år har et lag startet med null poeng etter fem runder.

 • Øyvind Herrebrøden

Du må tilbake til Hønefoss i 2010 (som senere rykket ned) sist noen hadde like svak start i Eliteserien, og at alle fem Sarpsborg-kampene er tapt med ett mål, forteller at det foreløpig er noe nesten over svenske Mikael Stahres tid i Østfold.

Brann-spiller Gilbert Komsoons fulltreffer i lengste hjørne sent i 1. omgang – hans tredje mål på fem kamper – sendte Stahres Sarpsborg enda lenger ned i hengemyren i bunnen av Eliteserien.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det er klart at det er en ekstremt tøff situasjon vi har havnet i. Jeg kunne ikke se den komme. Vi må snu denne trenden så fort som mulig, sier Sarpsborg-treneren.

– Jeg tror at å få dem opp igjen, det skal jeg klare. Vi må få flere sjanser, komme nærmere mål og ha mer troen. Spillemessig ser det like bra ut som i oppkjøringen, vi skaper mer eller mindre like mange målsjanser, men vi får ikke ballen i mål. Jeg føler vi kunne spilt hele kvelden uten å score mål, fortsetter svensken.

1, 2, 3 – BUKSA NED: Selv om bildet hevder det motsatte: Brann-stopper Ole Martin Kolskogen ble sjelden avkledd i møtet med Jørgen Strand Larsen og resten av Sarpsborg-angrepet. Foto: Christoffer Andersen

– Er det noe med norsk fotball som har overrasket deg?

– Absolutt ikke, faktisk.

– Har du spillermateriell nok til å spille din fotball?

– Svaret er ja.

– Har klubben tilrettelagt godt nok for deg for at det skal fungere optimalt?

– Absolutt. Jeg gjør alltid mitt beste. Å peke finger her nå, å si at man skal det eller det, er ikke min greie. Vi er i en veldig krevende situasjon, vi har null poeng, men må ikke bli stresset av at andre har ni-ti, svarer Stahre og avslutter med å beskrive hans viktigste oppgave fremover:

– At jeg står her klokken åtte i morgen og kjører på som faen.

Matchens ensomme mål var for øvrig mot spillets gang. Sarpsborg hadde produsert fire sjanser og klart mest i en ikke altfor velspilt omgang. Men Branns tenåringsfunn Ole Martin Kolskogen imponerte voldsomt med raske føtter og lange tær. 19-åringen drev Sarpsborg-spiss Jørgen Strand Larsen til desperasjon foran Brann-målet.

– Veldig vanskelig

Strand Larsen var alene med keeper Ali Ahamada to ganger, men Branns burvokter og Kolskogen avverget begge sjansene. I tillegg kunne både Gaute Vetti og Mohamed Ofkir scoret før Koomson gjorde det i motsatt ende.

– Vi scorer ikke nok mål og slipper inn for mange. Du ser i perioder måten vi skal opptre på, og vi produserer nok sjanser til å score mål, men akkurat for øyeblikket er det veldig vanskelig å pirke den ballen over streken, sier Sarpsborg-kaptein Joachim Thomassen.

les også

Molde mistet seieren etter straffedrama på overtid: – Utrolig bittert

Klubbens sportssjef Thomas Berntsen innrømmer at de har skaffet seg et dårlig utgangspunkt for noe som kunne vært en bra sesong.

– Vi har en veldig god hovedtrener som jobber hardt og systematisk. Og er godt fornøyd med spillergruppen vår. Men vi har ikke evnet å avgjøre fem jevne kamper. Det er ikke uflaks. Vi har kun oss selv å skylde på, men vi er heller ikke blitt rundspilt av noe lag, sier Berntsen til VG.

I fjor opplevde klubben å sikre plassen i siste serierunde med norgesrekord i uavgjorte (15). I 2020 er det kneppet verre; foreløpig taper Sarpsborg den ene jevnspilte matchen etter den andre.

– Men det har ikke vært diskutert ett sekund at vi ikke har tillit til trener eller spillergruppe. Fotball er et «målsnålt» spill. Jeg synes konseptet Micke har solgt inn hos oss, er retromoderne. Vi skulle utvikle retrospillet vi hadde til å bli moderne. Treningskamper betyr ikke noe, men vi slo tre eliteserielag og gode svenske lag i oppkjøringen, påpeker Berntsen.

Ti minutter ut i 2. omgang var signalet fra Brann-trener Lars Arne Nilsen ikke til å ta feil av: Han tok av midtbaneoffensiven Kristoffer Barmen (med lysketrøbbel) og plasserte Bismar Acosta som tredje midtstopper. Poengene skulle sikres.

– Det var ikke vakkert, innrømmer Nilsen – og påpeker at han gikk tom for midtbanespillere. Fredrik Haugen var hjemme med sykdom og Barmen måtte altså gå av.

Men trippelen av stoppere, ny formasjon og ny lagsammensetning fungerte godt nok. Sarpsborg hadde mye ball, men lite selvtillit og like få sjanser – og måtte forholde seg til hurtigtogene Daouda Bamba og Gilbert Koomson som var klare til å kontre.

Egentlig var Sarpsborgs eneste virkelig store mulighet da innbytter Joachim Soltvedt ikke traff i det hele tatt fra god posisjon på et flatt innlegg fra Ole Jørgen Halvorsen.

– Blytungt. Det sier seg selv. Men det er 25 kamper igjen, så det er ikke så mye annet å gjøre. Igjen føles det ufortjent, sier Jørgen Strand Larsen.

PS. Alle kamper i Eliteserien ser du på Dplay (redaksjonelt samarbeid).

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sarpsborg 08
 3. SK Brann

Flere artikler

 1. Endelig seier for Sarpsborg etter lekker hælflikk

 2. Null mål mellom uavgjortspesialistene: – For pinglete

 3. Stahre: «Er du i driten - ikke svøm rundt i den ...»

 4. To tvilsomme Mos-straffer straffet Aalesund: – Det er karma

 5. Sarpsborg har snudd fra grusom tapsrekke til 10 av 12 poeng: – Stolt

Fra andre aviser

 1. Branns matchvinner: – Jeg håper å score mer enn ti mål

  Aftenposten
 2. Her er BTs dom etter Sarpsborg-Brann

  Aftenposten
 3. Samlet spillerne og holdt tale etter marerittdebuten

  Aftenposten
 4. Her er BTs dom etter Sarpsborg-Brann

  Bergens Tidende
 5. Soltvedt sikret Sarpsborg-poeng mot Stabæk

  Aftenposten
 6. Samlet spillerne og holdt tale etter marerittdebuten

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no