PARODI: Malmös Markus Rosenberg i kamp på Sarpsborg Stadion-kunstgresset i Europa League i fjor høst. Svensken er ingen tilhenger av underlaget Kristoffer Zachariasssen, Sarpsborg og 10 andre Eliteserie-lag spiller sine kamper på. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Malmö-stjerne og Eurosport-ekspert slår kunstgress-alarm: - Det hemmer oss

Malmö-spiller Markus Rosenberg (36) og Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mener at europeiske klubber vil kvie seg for å kjøpe spillere som spiller på kunstgress. Feil, sier Sarpsborg-sjef Thomas Berntsen.

– Det er en parodi. Det er to forskjellige idretter med kunstgress som underlag. Det hører ikke hjemme i svensk fotball. Det hemmer oss, se bare på unge spillere som er vokst opp på kunstgress og skal ut i Europa. De kommer tilbake etter et halvt år, det er ikke mange som lykkes. Hadde jeg vært sportssjef ute i Europa, hadde jeg aldri hentet en spiller basert på kunstgresskamper, sier Malmö-spilleren Aftonbladet.

les også

Rösler med kunstgress-stikk før Sarpsborg-møte: – Jeg er tradisjonalist

Han får støtte fra Eurosport-ekspert Joacim Jonsson.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Svensk og norsk fotball vil komme lengre og lengre etter. Europeiske klubber vil hente mindre og mindre kunstgress-spillere etter hvert. Forskjellige idretter, sier Jonsson.

I Eliteserien denne sesongen har 11 av 16 lag kunstgressbaner.

– Aldri vært et argument

En av klubbene som har kunstgress er Sarpsborg 08. Det siste drøye året har likevel spillere som Krepin Diatta, Sigurd Rosted, Rashad Muhammed og Tobias Heintz blitt solgt til utlandet.

– Jeg har aldri hørt et argument om at vi har kunstgress fra de klubbene vi har forhandlet med. De fleste som har dratt fra oss har også fått spilletid i sine nye klubber, forteller sportssjef i Sarpsborg, Thomas Berntsen, til VG.

Ikke alle Eliteserie-spillere er tilhengere av kunstgress:

Han sier at det heller ikke var noe stort tema hos klubbene som østfoldingene møtte i Europa League i fjor høst.

– Dette handler også om økonomi. Jeg skulle likt å se regnestykket til de som mener vi skal spille på naturgress. Sarpsborg Stadion er kommunal, og brukes av flere, om vi hadde naturgress hadde det kun vært oss som kunne brukt banen, utdyper Sarpsborg-sjefen, og legger ikke skjul på at dette er en debatt han mener får for mye oppmerksomhet.

les også

Matthew Rusike må opereres: Legen tror gressmatten var medvirkende årsak

Han påpeker også at det spilles mye på kunstgress i andre europeiske, og også sør-amerikanske land, men da ikke på toppnivå.

Tidligere Stabæk-trener Toni Ordinas, nå utviklingssjef i Lillestrøm, uttalte seg om dette til VG foran sesongen.

– I Spania er barnefotballen basert på kunstgress, men når du kommer til toppfotballen, er det bare naturgress som blir brukt. Hvis vi tenker på hvordan norsk fotball skal kunne være konkurransedyktig internasjonalt, er gress et stort behov. Du ser forskjellen, du også? Jeg mener det er en totalt annen type fotball, sa den daværende Stabæk-treneren-

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder