Molde-sjefen etter Champions League-bragd: – En euforisk, fantastisk følelse

(Qarabag – Molde 0–0, 5–6 etter straffer) Etzaz Hussain (27) bommet på straffe. Så gjorde lagkameratene det godt igjen. Nå er Molde ett steg unna Champions League.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Kvalikdramaet på Kypros gikk helt til straffesparkkonkurranse etter at Hussain bommet på sitt forsøk under ekstraomgangene.

Der tok Ohi Omoijaunfo, Fredrik Aursnes, Eirik Hestad, Tobias Christensen, Martin Ellingsen og Kristoffer Haugen ansvar og scoret på seks av seks straffer.

Andreas Linde stoppet Qarabags sjette straffe, og dermed er Molde klare for Champions League-play off. Der venter den formsterke nordmannen Tokmac Nguen og hans Ferencváros, som vant 2–1 over Dinamo Zagreb onsdag kveld.

– Vi legger ned både blod, svette og hele sjelen i tillegg. Det gir en euforisk, fantastisk følelse. Det er ikke ofte vi som holder på med fotball, får oppleve dette, sier Molde-trener Erling Moe til VG på telefon fra Kypros.

– Det er til Champions League vi vil. Vi skal gi det et skikkelig forsøk, varsler Moe.

Seier i den VG+-sendte kampen mot Qarabag gjør at Molde er sikret minst 30 millioner kroner fordi de allerede er garantert deltakelse Europa League-gruppespillet (hvis ikke de når Champions League) samt solidaritetsbonus på 50 millioner kroner ved tap mot Ferencváros. Da Rosenborg deltok i gruppespillet i Europa League i fjor, ga det totalt 130 millioner kroner i inntekt til tross for at de kun tok ett poeng.

En seier i dobbeltoppgjøret mot ungarerne vil gjøre Molde til det første norske laget i Champions League-gruppespillet siden 2007/08-sesongen da Rosenborg deltok.

les også

Berisha avfeier Moldes gullsjanser: – Jeg tror det løpet er kjørt

En plass i det gjeveste europeiske selskap vil også innebære minst 150 millioner kroner i startbonus i tillegg til betydelige TV-inntekter og eventuelle bonuser for seier eller uavgjort. Totalt kan Molde vente seg hele 250 millioner kroner for en slik bragd.

– Det betyr mye for hvilken som helst klubb. Jeg har ikke så god kontroll på økonomibiten, men det er klart det gir trygghet. Vi har solide eiere som støtter opp, en solid klubbdrift til vanlig, og dette gjør at vi kan fortsette å være ambisiøse og se fremover. Det er ingenting som er bedre, sier Moe.

Ble presset

Det var ingen heidundrende fotballforestilling som fant sted på Kypros, dit oppgjøret var flyttet som følge av at Molde ikke fikk fritak fra karanteneplikt ved hjemreise fra Aserbajdsjan, som ikke er i Schengen/EØS.

Men de sjansene som kom, var det Qarabag som sto for: Driblefanten Abdellah Zoubir var det store uromomentet for Molde-forsvaret i første omgang, men misbrukte den første muligheten før pause.

Etter hvilen fikk marokkaneren en dobbeltmulighet, men nok en gang viste teknikeren at avslutninger ikke er hans sterkeste side.

Senere i andre omgang kunne Qarabag-spiss Maher Emreli ved to anledninger sendt laget sitt i ledelsen etter innlegg fra høyresiden, men den aserbajdsjanske landslagsspilleren var ikke klinisk nok.

For Moldes del handlet det meste om å ligge lavt, holde motstanderne unna de største farlighetene og utnytte de kontringsmulighetene som dukket opp. Ved full tid hadde ikke Erling Moes menn skapt en eneste stor målsjanse; Eirik Hestad var nærmest med en heading fra skrått hold som manglet litt kraft.

Bommet på straffe

Etter ordinær tid sto Qarabag med 6–1 i skudd på mål. Molde-spillerne var tydelig slitne og slapp Emreli til nok en kjempesjanse i starten av første ekstraomgang, men nok en gang var keeper Andreas Linde med på notene.

Men så, da det meste så ut til å handle om å ri av stormen og sikre en avgjørelse på straffer, gikk Ohi Omoijuanfo i bakken i feltet. Dommeren pekte på straffemerket. Etzaz Hussain tok ballen, la den på krittet, skrittet opp – og sendte ballen rett på keeper. Han måtte gi retur, rett på Hussain, men midtbanespilleren misbrukte også bonusmuligheten, som han sendte over mål.

– Det var egentlig Ohi som skulle ta den, men han ble felt og fikk seg en skikkelig trøkk. Jeg liker folk som har baller, at folk tar ansvar. «Shit happens» for dem som tør å gjøre det. Det er sånt som skjer, men jeg synes Etzaz viser karakter og styrke, sier Moe om Hussains straffemiss

Men Hussains lagkamerater lærte av feilen hans og leverte seks av seks treff da det gjaldt som mest – før Andreas Linde ble den store helten med sin redning.

– I dag synes jeg alle sammen gjør det jeg forventer av dem. Det er en god følelse, sier Moe.

Play off-kampene mot Ferencváros spilles 23.- og 29. september.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Champions League
 2. Molde FK
 3. FK Qarabag Agdam

Flere artikler

 1. Boli med frekk Molde-melding: – Ikke for å være overlegen, men vi knuser dem

 2. Molde-heltens rørende gest: – Vet at pappa følger med meg

 3. Molde spaserte videre til neste runde i Champions League-kvalifiseringen

 4. Ohi i ordkrig før Champions League-møtet: – Han skal ikke være så cocky

 5. Effektive Molde tok ny storseier: – Veldig godt gjennomført bortekamp

Fra andre aviser

 1. Vill jubel etter straffedrama: Nå er Molde ett steg unna Champions League

  Aftenposten
 2. Molde-børsen: «Viste hvorfor han kan bli en legende i MFK»

  Aftenposten
 3. Molde-børsen: «Viste hvorfor han kan bli en legende i MFK»

  Fædrelandsvennen
 4. Her redder Linde 100 millioner – uten at han vet det selv

  Aftenposten
 5. Her redder Linde 100 millioner – uten at han vet det selv

  Bergens Tidende
 6. Her redder Linde 100 millioner – uten at han vet det selv

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no