Tidligere Rangers-proff til VG Nett: - Det er utrolig trist

I KRISE: Den skotske storklubben Rangers er satt under administrasjon og trukket 10 poeng som følge av en stor gjeld til skattemyndighetene. Det kan få katastrofale følger, tror Hugh MacDonald (innfelt), journalist i den skotske avisen Herald. Foto: Afp Foto: Afp

Skotsk fotballjournalist om Rangers-krisen til VG Nett: - Kan få store ettervirkninger for alle skotske klubber

(VG Nett) Den gjeldende skattesaken mot den skotske klubben Rangers kan få store følger ikke bare for klubben, men også for hele den skotske fotballen, mener den skotske fotballjournalisten Hugh MacDonald.

 • Øystein Reistadbakk

Artikkelen er over åtte år gammel

I går ble det klart at den skotske storklubben Glasgow Rangers, som har 54 ligamesterskap og ett europeisk trofé på samvittigheten, ble satt under administrasjon og trukket 10 poeng, som følge av et skattekrav på opp mot 75 millioner pund (675 millioner kroner).

Det var britiske skattemyndigheter som satte klubben under administrasjon, etter at den tidligere eieren David Murray i årevis brukte pensjonsfond for å betale lønninger til ansatte og enkelte spillere.

- Dette er en geniun krise, en situasjon hvor en av de største klubbene i Europa er i drastisk forandring, og det kan få store ettervirkninger for alle klubber i Skottland, sier Hugh MacDonald, som har fulgt klubben i en årrekke for den skotske storavisen The Herald, til VG Nett.

- KAN FØRE TIL STORE ENDRINGER: Hugh MacDonald i den skotske storavisen Herald har fulgt Rangers tett i en årrekke, og tror at etterforskningen av skattemyndighetene kan føre til store endringer for så vel klubben som den skotske ligaen. Foto: The Herald

David Murray tok over klubben i 1988, og har siden da bygget opp en solid gjeld. Han ansatte profilerte managere som Graham Souness og Dick Advocaat, som ble gitt penger til å kjøpe profilerte spillere.

På ett tidspunkt hadde Rangers Englands landslagskaptein i forsvar, en engelsk landslagsmålvakt og Paul Gascoigne, ifølge MacDonald.

- Det er nesten som at klubben skulle bydd på Wayne Rooney og David Beckham i dag, sier den erfarne journalisten til VG Nett.

To scenarioer

- Murray kom med et berømt sitat, som kan være beskrivende for situasjonen klubben har kommet i: «For every five pounds Celtic spend, we will spend ten».

Med poengtrekken har Rangers allerede havnet 14 poeng bak den store rivalen Celtic. Tidligere manager og blant annet Liverpool-kaptein på 1980-tallet, Graeme Souness, uttalte tidligere til the Sun at han tviler på at klubben vil kunne komme tilbake til nåværende tilstand.

- Jeg holder to scenarioer som sannsynlig: Enten overlever de i den øverste ligaen, men må nedjustere driften, oppleve spillerflukt, store kutt i budsjettene, fravær fra europeiske turneringer og trofétørke.

- Eller så ender det med konkurs, hvor de blir satt ned til den laveste skotske divisjonen (4. nivå), sier MacDonald.

MacDonald har mest tro på det første scenarioet, fordi han mener at det er til alles beste at klubben blir i toppdivisjonen. I tillegg motiveres TV-avtalene i stor grad av «Old Firm»-oppgjørene, hvor Glasgow-rivalene Rangers og Celtic møtes.

- Dette er trolig en sak som kommer til å vare lenge, siden det er så mange interessenter i den. Men den kan medføre store endringer i hele den skotske toppdivisjonen, sier MacDonald til VG Nett.

Frykter ikke for klubben

- UTROLIG TRIST: Thomas Kind Bendiksen, her i aksjon i sin startdebut mot Dunfermline i desember i fjor, merket ikke mye til skattesaken inntil han forlot klubben i januar i år. Foto: Reuters

Tromsø-spiller Thomas Kind Bendiksen var i Rangers i fire sesonger, og fikk sin debut fra start i desember i fjor, før han signerte for Tromsø i januar. Han merket ikke mye til problemene da han var der.

- Det var snakk om det i media at det kom til å komme opp at de var under etterforskning av skatteetaten og at det ville bli en rettssak. Det er selvfølgelig utrolig trist, det er jo en europeisk storklubb.

- Jeg har pratet med noen av spillerne. De er i sjokk de også. Jeg tror ingen av spillerne trodde at det skulle komme så langt, sier Bendiksen til VG Nett.

Han tror de kommer til å klare seg, og frykter ikke for framtiden til klubben.

- Jeg holder god kontakt med vennene mine der, og håper at de ikke må rydde i stallen for å få orden på økonomien, sier Bendiksen.

Paul Clark og David Whitehouse som ble oppnevnt som administratorer for Rangers uttalte onsdag kveld at de allerede hadde oppnådd mye.

- Supporterne kan føle seg trygge på at Rangers vil fortsette som fotballklubb, og vi håper at vi snart kan komme dit hen at klubben ikke lenger trenger å være under administrasjon.

Les også

 1. Her er de seks største norske fotballtalentene i utlandet

  (VG Nett) Disse seks spillerne blir spådd en lovende fremtid. Og av 81 norske ungdommer i utlandet er det de som har…
 2. Huseklepps Portsmouth risikerer å bli fratatt ti poeng

  Kriserammede Portsmouth kan bli fratatt ti poeng i mesterskapsserien. Mandag ble det bekreftet at klubben ønsker å bli…
 3. Lustig har ikke spilt ett eneste minutt for Celtic

  (VG Nett) Mikael Lustig (25) har ikke vært ett eneste minutt på banen for sin nye klubb Celtic etter overgangen fra…
 4. Skotsk Celtic-ekspert om Thomas Rogne:
  - Litt som Beckenbauer

  (VG Nett) Craig Swan i Skottlands største avis mener Thomas Rognes (21) egenskaper er unike i skotsk fotball.
 5. Sa nei til Rangers - signerte for Tromsø

  (VG Nett) Før han valgte TIL, takket Thomas Kind Bendiksen (22) nei til et godt kontraktstilbud fra sin gamle klubb.
 6. Nordmann debuterte fra start i Rangers-seier

  Rangers slo tilbake med 2-1-seier hjemme mot Dunfermline i skotsk eliteserie lørdag.
 7. Bendiksens første Rangers-mål

  Thomas Kind Bendiksen scoret sitt første mål for Rangers da den skotske klubben tapte 1-2 i en treningskamp mot Hamburg…

Mer om

 1. Skotsk fotball

Flere artikler

 1. Rangers fjernet fra terminlisten

 2. Rangers ilagt overgangsforbud og eieren utestengt på livstid

 3. Pluss content

  Verdens verste lokaloppgjør: Nidobling av voldsanmeldelser under Old Firm

 4. Sa nei til Rangers - signerte for Tromsø

 5. Celtic-legenden Hartson: Deila ferdig med tap

Fra andre aviser

 1. Rangers trekkes 10 poeng

  Aftenposten
 2. Endelig møtes erkerivalene i ligaen igjen: - Manchester-derbyet kan ikke måle seg

  Bergens Tidende
 3. Endelig møtes erkerivalene i ligaen igjen: - Manchester-derbyet kan ikke måle seg

  Fædrelandsvennen
 4. Supporterleder tror Deila får sparken: - Skjønner ikke hva han holder på med

  Fædrelandsvennen
 5. - Hvis Celtic taper mot Rangers i dag, blir ikke Glasgow en god by å være i for Deila

  Fædrelandsvennen
 6. Fotball handler aldri bare om fotball

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder