Etter 23 år som United-manager, ti år etter flytragedien, kunne Matt Busby løfte det gjeveste klubbtrofeet i Europa. Her sammen med Paddy Crerand (til venstre) og George Best etter 4–1 over Benfica på Wembley.
Etter 23 år som United-manager, ti år etter flytragedien, kunne Matt Busby løfte det gjeveste klubbtrofeet i Europa. Her sammen med Paddy Crerand (til venstre) og George Best etter 4–1 over Benfica på Wembley. Foto: VICTOR BOYTON / TT / NTB scanpix

Genistreken som forandret alt for Manchester United

FOTBALL

Manchester United er Englands mestvinnende klubb gjennom tidene. Skal man forstå klubbens storhet, kan man begynne i 1945.

Betalt innhold
Publisert:

Ved siden av Matt Busby og Alex Ferguson er Ernest Mangnall den eneste manageren som har ledet Manchester United til seriegull, i 1908 og 1911. I tillegg ble det FA-cupseier i 1909, og over hundre år senere er Mangnall fortsatt klubbens tredje mestvinnende manager.

Ellers var det egentlig ikke så mye å mase med fra stiftelsen i 1878 og frem til 2. verdenskrig, bortsett fra at Old Trafford sto klar i 1910 og var et trofé i seg selv, både arkitektonisk og økonomisk.

Sportslig var det tyngre, særlig på 1930-tallet, med 20.-plassen i 2. divisjon (nivå 2) i 1934 som bunn-noteringen i klubbens 146-årige historie. Seier 2–0 mot Millwall på bortebane i siste serierunde gjorde at United unngikk nedrykk, ved å klatre ett poeng forbi nettopp Millwall.

Da var det mer å juble for i Manchester en uke tidligere. Nabo City møtte Portsmouth i FA-cupfinalen, og vant 2–1 foran 93.258 tilskuere på Wembley. Spillerne ble hyllet av rundt én million mennesker i Manchesters gater. Øverst til venstre i bussen sto en røykende skotsk 24-åring. Han het Matt Busby.

Alexander Matthew «Matt» Busby spilte for Manchester City fra 1928 til 1936 og for Liverpool fra 1936 til 2. verdenskrig. På Anfield viste han seg som en leder og ble etter hvert kaptein. Under krigen var han fysisk trener i hæren, og i 1944 var det klart at han skulle inn som assisterende manager i Liverpool.

Men i februar året etter skar det seg, kanskje var det fordi Manchester United hadde meldt seg, kanskje var det fordi Busby ikke var enig i hvordan Liverpool skulle drives videre. Uniteds altmuligmann Louis Rocca hadde prøvd å hente Busby som spiller, kjente ham fra Manchester Catholic Sportsman's Club.

Endelig skulle Rocca lykkes, men først etter at Busby hadde fått gjennom alle sine krav: All makt, over treninger, laguttak og spillere inn og ut – uhørt på den tiden. United-styret gamblet og ansatte den bestemte skotten.

Det var en genistrek. Det ble FA-cuptriumf og ny bussparade for Busby i 1948. I 1952 ble Manchester United ligamester for første gang på 41 år, og etter hvert slapp Busby til mange unge spillere. «Babyene» hans vant ligaen både i 1956 og 1957, og United ble den første engelske klubben som deltok i europacupen. Våren 1957 stoppet det i semifinalen mot Alfredo Di Stéfano og Real Madrid (5-3 sammenlagt), men Manchester United var på vei til å bli en stormakt da flyet ikke greide å ta av i München året etter.

Matt Busby (48) og stortalentet Bobby Charlton (20) overlevde, og de skulle bli helt sentrale i byggingen av et nytt storlag. Denne gangen måtte det hentes inn flere spillere utenfra, som skotten Denis Law fra Torino for den britiske rekordsummen 115.000 pund. Den nordirske 15-åringen som måtte overtales til å reise fra Belfast i 1961 ble enda større.

Fremdeles er dribleplayboyen George Best grunnen til at mange mennesker holder med Manchester United. «Jeg pleier bare å si: Når det er mulig, gi ballen til George», har Busby uttalt om hvordan han la opp angrepstaktikken.

United vant ligaen to ganger på 60-tallet, og i 1968 kom Busbys ultimate triumf. Ti år etter tragedien vant United over hele Europa, i finalen på Wembley ble Eusebio og Benfica slått 4–1 etter ekstraomganger. Matt Busby var blitt 59, hadde fullført jobben han startet i 1945 og kunne trekke seg tilbake året etter, adlet, stolt og udødeliggjort.

Det ble nesten umulig å komme etter ham, litt som David Moyes og Louis van Gaal etter Alex Ferguson. FA-cupseieren i 1977 var tiårets eneste triumf. Så kom Ron Atkinson fra West Bromwich, vant to FA-cuper til og fikk litt liv i den sprudlende United-ånden.

Likevel var det småkaotisk da en ny skotte, Alex Ferguson, ble hentet inn høsten 1986.

Han trengte litt tid, men endte som «sir» han også, etter en tittelfest engelsk fotball ikke har sett maken til: Cantonas arroganse, Giggs og Scholes, Beckhams karisma, Schmeichel, Solskjærs skotupp, Keanes kraft, Rooneys råskap, van Nistelrooys mål, Ronaldos oppblomstring og mye, mye mer.

Manchester United vant og vant, selvsagt også nye supportere. Kombinert med den sterke historien, flytragedien, Busby, Best, Law, Charlton og den store gjenreisningen, med nedrykk og slit på 70-tallet med Bryan Robson som alltid var skadet, men aldri ga seg, på 80-tallet, så er dette blitt verdens rikeste og mest populære fotballklubb.

Så gjenstår det å se om José Mourinho kan bli større enn Ernest Mangnall.

PS! «20 times, 20 times, Man-United», synges det hver uke, og ingen har så mange ligamesterskap, men det er altså bare tre managere som står bak dem: Mangnall (2), Busby (5) og Ferguson (13).

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om