Treneren etter spansk sjokk-exit i VM: – Vi kjenner alle på smerte

(Spania - Russland 1-1, 4–5 etter straffespark) Kaptein Sergio Ramos (32) sank sammen. Spania er ute av VM. Og etter kampen annonserte legenden Andrés Iniesta at han har spilt sin siste landskamp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi kjenner alle på smerte. Vi kom hit for å gjøre noe viktig, å kjempe for VM-tittelen, men dette er fotball, sier Spania-trener Ferrnando Hierro etter det sviende åttedelsfinaletapet mot Russland søndag.

– Tapet handlet ikke om forpliktelse, innsats, kameratskap og det vi la ned av arbeid hver dag, sier han - som overraskende nok måtte ta over Spania-roret like før mesterskapet startet, fordi Julen Lopetegui fikk sparken.

Hierro forteller også, ifølge Marca, at det ikke er opp til ham å vurdere om han fortsetter som spanjolenes landslagssjef, men heller det spanske forbundet.

Favoritter

Han var i hvert fall som trener ansvarlig for et av to store sjokk i årets VM. Fra før av har Tyskland røket ut av gruppespillet, mens ingen trodde Russland skulle bli hakket for sterke for Spania, en av årets soleklare favoritter til å gå hele veien.

Russland møter nå vinneren mellom Kroatia og Danmark (spilles klokken 20.00 søndag) i en kvartfinale.

Koke og Aspas syndebukker

For etter 1–1 ved ordinær tid og deretter to målløse ekstraomganger, måtte kampen på Luzjniki stadion i Moskva avgjøres på straffer. Andres Iniesta, Fjodor Smolov, Gerard Pique, Sergej Ignasjevitsj scoret på de fire første straffene. Deretter tok Koke plass ved ellevemetersmerket. Det svake straffesparket til Atlético Madrid-spilleren ble reddet av Igor Akinfeev.

Aleksander Golovin, Sergio Ramos, Denis Tsjerysjev fulgte opp med straffescoring på de tre neste forsøkene.

Så bommet Iago Aspas - og plutselig var Spania ute av årets VM...

De russiske spillerne stormet banen i full gledesrus. De spanske spillerne spaserte på sin side rundt svært skuffet. TV-kameraene fokuserte naturlig nok på Andres Iniesta. Den briljante midtbanespilleren bekrefter etter kampen at han har spilt sin siste landskamp.

Marca siterer Iniesta på at «en fantastisk tid er over».

– Og noen ganger er avslutningen ikke slik du har drømt om, sier han - og innrømmer at han nå forlater landslaget med en «sur smak i munnen».

– For å snakke for meg selv, så var det ikke beste måten å si «farvel». Men fotball og livet ellers har slike øyeblikk, sier Iniesta.

KNUST: Spania-kaptein Sergio Ramos må ta en time out for seg selv ute på gresset på Luzjniki stadion etter tapet for Russland. Foto: Matthias Hangst / Getty Images Europe

Enorm forskjell på lagene

Ikke rart han var skuffet. VMs tredje åttedelsfinale var på mange måter David mot Goliat i fotballsammenheng, nummer ti på FIFA-rankingen mot nummer 70. Forskjellen mellom Spania og Russland er enorm.

Siden EM-sluttspillet var over sommeren 2016 har ikke Spania tapt en eneste kamp, hverken såkalte vennskapskamper eller kvalifiseringskamper. Fasit er imponerende 15 seire og åtte uavgjort på 23 kamper frem til russerne stod på motsatt banehalvdel søndag.

På samme tid har russerne hatt en langt mer trøblete toårsperiode frem til mesterskapet på hjemmebane. De har spilt 24 kamper, står med 11 tap, seks uavgjort og syv seire. De vant ikke én eneste av de syv siste kampene før VM-åpningskampen mot Saudi-Arabia og var lavest rangert av samtlige VM-lag før turneringen...

Brytekamp ble scoring

Ikke rart en hel fotballverden forventet kort, enkel, spansk prosess i kamp med Russland.

Men det startet i hvert fall oppskriftsmessig for Fernando Hierros menn. Allerede etter 11 minutter fikk Spania frispark godt inne på Russlands halvdel. Innlegget fra Marco Asensio fant veien mot Sergio Ramos på bakerste stolpe.

I en tøff duell, som kunne se ut som en brytekamp med Sergej Ignasjevitsj, var russeren maksimalt uheldig. For med kroppen vendt vekk fra både ballen og sitt eget mål traff Asensio-innlegget benet hans.

Han kunne ikke vært mer uheldig. For da han snudde seg måtte han tungt konstatere at ballen hadde gått fra baksiden av leggen hans rett i mål bak en forfjamset Igor Akinfejev.

TOK LEDELSEN: Sergio Ramos (venstre) jubler for 1–0 sammen med Diego Costa og Sergio Busquets. Foto: Vincent Michel / TT NYHETSBYRÅN

Hands - og straffescoring

De neste 25 minuttene handlet bare om ett lag: Russerne løp lojalt og hardt imellom i sin for dagen 5-4-1-formasjon - uten å få tak i ballen. Spania kontrollerte kampen fullstendig.

Men etter en drøy halvtime startet en god femminuttersperiode for Russland. Stjerneskuddet Aleksander Golovin fikk nok pulsen til de aller fleste på stadion opp noen hakk da han testet skuddfoten fra like utenfor 16-meteren.

Det var imidlertid ingenting sammenlignet med tilstanden til hjemmepublikum etter 40 minutter.

For på en corner fikk russerne maks klaff. Innlegget ble perfekt slått rett på pannebrasken til Artjom Dzyuba. «Den russiske bjørnen» stanget ballen rett i hånden på Gerard Pique. Midtstopperen fortvilte da dommer Björn Kuipers pekte på straffemerket, men alle TV-bilder viste at kamplederen hadde rett.

Straffen tok Dzyuba selv. Han var sikkerheten selv og sendte de Gea én vei og ballen den andre. Publikum gikk av hengslene da nettkjenningen var et faktum og resultatet stod seg til pause.

UTLIGNINGEN: Artjom Dzyuba slår seg på brystet og skriker ut av glede like etter at han har satt inn 1–1 mot spanjolene på stadion i Moskva søndag ettermiddag. Foto: Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN

Tamme siste 75 minutter

Den andre omgangen ble et eneste stort gjesp. Spania dominerte og Russland forsvarte seg.

Pasningsstatistikken etter 83 minutter fortalte det aller meste. Spania hadde gjennom kampen slått 711 pasninger, mot russernes 162. Ballbesittelsen var på utrolige 74 prosent i Spanias favør.

Men noen scoring ble det ikke. Dermed var det duket for ekstraomganger i Moskva.

Den første ekstraomgangen endte målløs, mens den andre ble litt mer dramatisk. Blant annet kom Spania-innbytter Rodrigo til en stor sjanse fra spiss vinkel. Returen ble fulgt opp av Dani Carvajal, men heller ikke han klarte å overliste den russiske forsvarsblokken. Det klarte de ikke resten av andre ekstraomgang heller.

Dermed måtte åttedelsfinalen avgjøres på straffer. Der sjokkerte Russland hele fotballverden...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder