Englands VM-drøm knust etter snuoperasjon

MOSKVA (VG) (Kroatia – England 2–1 e.e.o.) England hadde lenge full kontroll på semifinalen mot Kroatia. Men fotballen kommer ikke «hjem» i år heller.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er tøft. Vi jobbet så hardt, fansen var utrolige, og det var en tøff kamp. En «50/50-kamp». Jeg er sikker på at når vi ser tilbake på dette, så kunne vi gjort noen ting bedre, sier England-kaptein Harry Kane i et intervju vist på TV 2 kort tid etter at semifinale-tapet var et faktum.

– Men vi jobbet så hardt som vi kunne. Dette gjør vondt. Dette kommer til å gjøre vondt lenge. Men vi kan holde hodene høyt hevet. Vi har hatt en fantastisk reise og gjort det bedre enn flere trodde, så vi må bare lære av det og ta det vi kan, sier Kane videre.

les også

Reagerer kraftig på vold i hjemmet under England-kamper

– Tungt

England-sjef Gareth Southgate sier til ITV at laget har kommet «en utrolig lang vei på kort tid» og mener en semifinale er mye bedre enn de selv trodde på forhånd. Han slår fast at laget kommer sterkt ut av et slikt mesterskap.

– Når vi tenker gjennom dette, så vil det være positive ting å ta tak i, men i kveld er det tungt. Vi var så nære det som ville vært ufattelig fra starten av (mesterskapet), sier Southgate.

– Vi la igjen alt der ute. Vi skal se på målene og sjansene, men jeg tror ikke vi kunne ha gitt mer i løpet av disse seks-syv ukene, sier England-sjefen.

Mandzukic avgjorde

Men det startet som et vakkert eventyr da Kieran Trippier plasserte et frispark i krysset før fem minutter var spilt. Det kunne vært avgjort tidlig da Harry Kane og Jesse Lingard fikk store sjanser til både å doble og triple ledelsen. Men det endte i tårer for Gareth Southgates menn.

For kroatene viste at de er seige. Etter 120 minutter og straffer både mot Danmark og Russland var det grunn til å tro at Luka Modric & Co ville slite med å holde følge med England kampen ut, men til slutt var det engelskmennene som var tomme for krefter.

Ivan Perisic utlignet midtveis i andre omgang, lagene gikk til ekstraomganger – og samme mann serverte spiss-ringreven Mario Mandzukic som satte inn vinnermålet. Kroatia er i VM-finalen for første gang, mens Englands skjebne endte som i 1990.

– For 20 år siden var jeg hjemme i Omis, hjembyen min. Jeg heiet på Kroatia, hadde på meg trøyen, og jeg kunne bare drømme og å spille for landet mitt og å score et av de viktigste målene, som sender oss til en finale, sier Perisic - en av semifinalens giganter - under pressekonferansen etter kampen.

les også

Dette er Englands supervåpen: – Jobber veldig mye med det

Oppfylte morens drøm

For Perisic blir finalemøtet med Frankrikes stjernegalleri en spesiell opplevelse. Han og familien bodde i Frankrike i to år fra han var 17.

– Jeg bodde to år i Frankrike, jeg lærte meg fransk, jeg har gode minner fra Frankrike, sier han på pressekonferansen etter kampen.

– Jeg snakket med moren min her om dagen. Hun sa at hun drømte om at Kroatia og Frankrike skulle møtes i finalen. Nå er drømmen hennes gått i oppfyllelse, sier Perisic.

les også

Englands usannsynlige VM-helter

Beckham-kopi

England gikk imidlertid heltente inn i kampen etter en mektig fremførelse av «God Save The Queen» og leverte kanskje sin mest overbevisende omgang så langt i VM.

Fire minutter og 44 sekunder var gått da Kieran Trippier, Tottenham-spilleren som har herjet som høyre vingback i hele mesterskapet, plasserte et praktfullt frispark i krysset fra like utenfor sekstenmeteren.

Med sitt aller første landslagsmål ble 27-åringen kun den tredje engelskmannen med nettkjenning i en VM-semifinale etter Bobby Charlton i 1966 og Gary Lineker i 1990. Han ble også den andre engelskmannen til å score på direkte frispark i et VM etter David Beckham (1998 og 2006).

ENGELSK EKSTASE: Kieran Trippier (midten) feirer sitt frisparkmål sammen med Harry Kane (t.h.) og Jesse Lingard. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Den engelske dominansen fortsatte mot et tilsynelatende uorganisert kroatisk lag som ga lynkjappe Raheem Sterling store rom til å lage trøbbel.

les også

Mbappé refses av Belgia-spiller: – Beklager hvis de ble støtt

Harry Kane misbrukte en enorm dobbelsjanse til å øke forspranget sitt i kampen om toppscorertittelen. Han ble deretter avblåst for offside, men ettersom reprisene viste at det var feil, ville han trolig fått målet godkjent dersom han hadde scoret. Jesse Lingard var deretter altfor upresis på en gyllen mulighet fra like utenfor boksen, og til pause var det totalt sett nærmere 3–0 til England enn kroatisk utligning.

Kroatia våknet

Det har vært mye snakk om at kroatene kom til å være mer slitne enn England, og trener Zlatko Dalic innrømmet før kampen at «vi er slitne», etter to ganger 120 minutter og straffer i åttedels- og kvartfinalen.

Men etter hvilen var det i stadig større grad Kroatia som styrte kampen. Lenge klarte England å holde unna, mye takket være Kyle Walker, som stoppet mye med farten sin og heroisk blokkerte et kroatisk kanonskudd med sine edlere deler.

les også

Belgia-keeper til angrep mot Frankrike: – Anti-fotball

Walker måtte få behandling, men kom seg tilbake på banen. Kanskje var han likevel ikke helt klar igjen, for da et strålende innlegg ble svingt inn mot ham, så han for første gang i kampen litt uoppmerksom ut. Det utnyttet Ivan Perisic ved å slenge frem støvelen og utligne for Kroatia.

UTLIGNING: De engelske spillerne roper håpefullt om offside, mens Ivan Perisic konstaterer at målet hans er godkjent. Foto: Bjørn S. Delebekk

Samme mann traff stolpen bare tre minutter senere, foran den elleville kroatiske svingen, og da var det som om hele balansen i kampen endret seg fra engelsk kontroll til kroatisk dominans. Men til tross for noen paniske øyeblikk klarte England å ta kampen til ekstraomganger.

When are Croatia going to tire?!! #ENGCRO #WorldCup

Kroatia virket stadig mer slitne: Ivan Strinic måtte ut med skade tidlig i første ekstraomgang, mens Mandzukic slet med kramper og kneskade. Men det var den rutinerte Juventus-spissen som skulle bli den store helten.

Alle ekstraomganger så langt i VM har endt med straffer, men slik skulle det ikke bli denne gangen: Perisic headet ballen til Mandzukic, som lurte seg forbi John Stones og sendte drøye fire millioner kroater til himmels.

VG I RUSSLAND: Fotograf Bjørn S. Delebekk og reporter Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder