PÅGREPET: Michel Platini. Foto: Jonathan Moscrop / Sportimage/PA Images

Franske aviser: Tidligere UEFA-president Platini pågrepet for korrupsjon

Michel Platini (63) skal være pågrepet for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av Qatar-VM.

 • Mattis Holt

Artikkelen er over ett år gammel

Det var det franske nettstedet Mediapart som først omtalte nyheten.

De skriver at franskmannen, som var UEFA-president fra 2007 til 2015 og tidligere landslagskaptein for Frankrike, ble pågrepet tirsdag.

Årsaken for pågripelsen er en korrupsjonsetterforskning rundt tildelingen av det kommende verdensmesterskapet i fotball i Qatar i 2022.

les også

Drillo om nye avsløringer om Qatar-VM: – For jævlig at VM skal gå der

Den franske avisen Le Monde hevder også at de har kilder på at Platini har blitt pågrepet. De skriver videre at etterforskningen ble satt igang av franske Økokrim (PNF) etter mistanke om bestikkelser.

Michel Platini skal ha blitt innkalt til politiets avdeling for korrupsjons- og økonomisk kriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris tirsdag.

Le Monde mener å vite at Platini egentlig var innkalt som vitne, men at han så ble pågrepet.

Platini hevder sin uskyld i en skriftlig uttalelse fra franskmannens representanter.

– Dette var på ingen måte en arrestasjon, men et vitnesavhør. Michel Platini svarte på alle spørsmål, inkludert de rundt tildelingen av europamesterskapet i 2016. Han kan ikke bebreides for noe, og beskyldningene er helt fremmede for han. Han er helt sikker på hva som venter ham, heter det i uttalelsen.

Mistenkelig lunsj

Mediapart og Le Monde melder også at Claude Gueant, som var generalsekretær i det franske presidentpalasset under Nicolas Sarkozy, også er under mistanke for straffbare forhold.

Le Monde melder også at Sophie Dion, som var teknisk rådgiver på idrett for president Sarkozy, også ble pågrepet tirsdag.

PNF skal være spesielt interesserte i en lunsj ved det franske presidentpalasset 23. november 2010, der Nicolas Sarkozy, Michel Platini, Tamim Ben Hamad Al Thani (nåværende emir av Qatar) og Hamad Ben Jassem (daværende statsminister i Qatar) var til stede - kun ti dager før FIFA avholdt sin endelige avstemning.

– Jeg visste at jeg skulle stemme på Qatar før lunsjen, og dro til Sarkozy for å fortelle ham det. Jeg visste ikke at personene fra Qatar var der, har Michel Platini tidligere sagt ifølge Le Monde.

Ifølge dokumenter Le Monde sier de har fått tilgang til var også Claude Gueant og Sophie Dion til stede på den aktuelle lunsjen.

INNBLANDET: Le Monde antyder at den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy (t.h.) var innblandet i utdelingen av Qatar-VM. Michel Platini (t.v.) ble pågrepet tirsdag. Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN

Qatar ble tildelt fotball-VM mens Platini var UEFA-president, i desember 2010. Det arabiske landet fikk mesterskapet foran Australia, Japan, Sør-Korea og USA. Et kontroversielt valg som har fått mange til å reagere.

Siden har mesterskapet blant annet blitt flyttet fra sommeren til vinteren, fordi sommertemperaturene i Qatar ikke er forsvarlige å spille i.

I RETTEN: Michel Platini ble suspendert av UEFA i 2015, og tok saken til retten for å få suspensjonen opphevet. Han fikk senere straffen halvert til fire års utestengelse fra fotballen. Utestengelsen utløper egentlig i oktober. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Frynsete rykte

Platini ble suspendert av UEFA i 2015. Samtidig ble også FIFA-president Sepp Blatter og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke utestengt.

– Dette er tidenes politiske og administrative jordskjelv i fotballen, sa generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til VG da.

les også

Platini – legenden som havnet i skammekroken

Som spiller var Michel Platini en legende. Han spilte 79 kamper for det franske landslaget, og var kaptein. På klubbnivå fordelte han karrieren på Nancy, Saint-Etienne og Juventus.

Han har også vært trener for Frankrike fra 1988 til 1992.

SOM SPILLER: Platini (t.h.) spilte for Frankrike fra 1975 til 1987, og mange av årene med kapteinsbindet på armen. Her i en kamp mot Portugal i EM i 1984 - et mesterskap Frankrike vant. Foto: Peter Robinson / EMPICS Sport

Mer om

 1. Fotball
 2. UEFA
 3. Korrupsjon

Flere artikler

 1. Platini løslatt: – Jeg er helt rolig

 2. 22 edsvorne menn bestemte at Qatar skulle få VM. Slik har det gått med dem: Suspendert, siktet, fengslet.

 3. Er Amazonas-regnskogen «jordens lunger»?

 4. Hvorfor skaper Amazonas-brannene engasjement?

 5. Dagens nyheter oppsummert

Fra andre aviser

 1. Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak

  Bergens Tidende
 2. Tidligere UEFA-president løslatt: – Dette gjør vondt

  Bergens Tidende
 3. Tidligere UEFA-president løslatt: – Dette gjør vondt

  Fædrelandsvennen
 4. Fotballkongen som falt av tronen

  Bergens Tidende
 5. Fotballkongen som falt av tronen

  Fædrelandsvennen
 6. Fotballkongen som falt av tronen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no