DOMMER! Ranheim roper for hands etter FK Haugesunds scoring 13. april. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Nesten halvparten av eliteseriespillerne forstår ikke handsregelen

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, sier at hans stand kunne gjort mer for at eliteseriespillerne skal forstå handskriteriene.

 • Jens Friberg

Artikkelen er over ett år gammel

– Hvert år får man regelen høvelig forklart av dommerne, men vi ser at praksis spriker veldig fra dommer til dommer, kamp til kamp, og det er veldig vanskelig for oss spillere å se en rød tråd, sier Bodø/Glimts midtbanemotor Ulrik Saltnes.

Han er blant de 46,2 prosentene som har svart at han i liten eller svært liten grad synes handsregelen innenfor straffefeltet er tydelig. Det kommer frem i den årlige Eliteserie-undersøkelsen gjort av NISO i samarbeid med VG.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

I samme undersøkelse svarer hele 44,1 prosent «middels» på spørsmål om hvor tydelig regelen er, mens 9,7 prosent svarer i stor grad. Ingen av de 93 respondentene synes at regelen er svært tydelig.

– Definisjonen er også vanskelig å tolke i praksis, spesielt når det går fort og er korte avstander. Jeg tror VAR ville hjulpet, og gitt en mer rød tråd. Og jeg synes vel generelt at det er litt for mye hands i fotballen, sier Saltnes.

Umulig å vite

Før hver sesong går Eliteserie-dommerne gjennom reglene med de ulike klubbene, og dommersjef i Norges Fotballforbund (NFF), Terje Hauge, sier at ikke har hatt så stort fokus på akkurat handsregelen de to siste årene.

– De er ganske tydelig på dommermøtene, men de får en regel som er såpass åpen for tolkning. Jeg har forståelse for at det er vanskelig for dommerne å tolke. Fra en spillers perspektiv, føler jeg at det er en såpass åpen regel at det blir umulig å vite sikkert, mener Saltnes.

En som ikke er like usikker er Stabæk-kometen Hugo Vetlesen, som er blant den snaue tiendelen som har svart at han synes handsregelen er tydelig. Men det er ikke nødvendigvis på grunn av kompetanse ervervet innenfor landegrensene.

– Jeg har vært i U20-VM, og har hatt kurs med FIFA. Der fikk vi ganske klare svar på hvordan handsregelen fungerer, og da jeg fikk undersøkelsen, følte jeg at hadde et klart svar. Det var et godt tiltak fra dommerne der, sier midtbanespilleren.

Erkjenner forbedringspotensial

Dommersjef Hauge kaller funnene fra spillerundersøkelsen «interessante», men hevder samtidig at det er klare kriterier til dommerne, som alle kan finne åpent på NFFs hjemmesider. Fra nyttår vil de nye handsreglene komme også til Eliteserien, og da vil disse kriteriene bli en del av selve regelformuleringen.

– Det vil gjøre det mer allment kjent, og allment forstått. Men tydeligvis har ikke vi gjort en god nok jobb i vår kommunikasjon med tanke på disse resultatene, og det skal vi ta til etterretning og løfte det opp til høsten, sier Hauge, som erkjenner forbedringspotensial fra deres side.

les også

Rødt kort til handsdebatten!

Han understreker imidlertid at han synes dommerne i Eliteserien har funnet en «fin linje» og er konsekvente, gjenkjennbart fra kamp til kamp. Store handsdiskusjoner internasjonalt kan også ha spilt inn på resultatene i undersøkelsen, tror han.

– Og det leder oss tilbake til VAR (videodømming). Det vil kvalitetssikre at det blir en enda mer konsekvent linje, sier Terje Hauge.

PS! Den mest kontroversielle handssituasjonen i Eliteserien denne sesongen, var da Molde fikk frispark borte mot Sarpsborg 08 i første runde. Reprisene viste at ballen traff Joachim Thomassen i hodet, ikke armen.

PS 2! Undersøkelsen er gjennomført før det mye omtalte straffesparket i Champions League-finalen:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt17152062194347
2Molde17111545202534
3Odd1710163024631
4Rosenborg1785432181429
5Vålerenga178542723429
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les også

 1. VAR-motstanden må på museum

  Gamle vaner er vonde å vende, og vi blir aldri kvitt alle feil. Men det begynner å bli vanskelig å argumentere mot et…

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Full forvirring rundt handsregel: – Det skjer så fryktelig mye dumt

 2. NFF utsetter VAR-planer: – Det er for tidlig

 3. Rasende Omoijuanfo får svar av dommeren: – Han har helt rett

 4. Tre av 13 VM-straffer tatt på nytt, men det samme skjer neppe i Norge

 5. Rødt kort til handsdebatten!

Fra andre aviser

 1. Fra 1. januar 2020: Nå innføres disse nye reglene på fotballbanen

  Aftenposten
 2. «Her er beviset på at ikke alt går riktig vei med fotballdømmingen»

  Aftenposten
 3. Flere endringer: Her er de nye fotballreglene

  Aftenposten
 4. «Her er beviset på at ikke alt går riktig vei med fotballdømmingen»

  Fædrelandsvennen
 5. Flere endringer: Her er de nye fotballreglene

  Bergens Tidende
 6. Flere endringer: Her er de nye fotballreglene

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no