UTE I KULDEN: Solveig Gulbrandsen (t.v.), Ada Hegerberg og Emilie Haavi på trening med landslaget i Drammen før sommerens VM. I høst har ikke Gulbrandsen hørt noe fra den nye landslagsledelsen. Foto: Jostein Magnussen , VG

Gulbrandsen vraket  - vurderer å legge opp

Landslagsveteranen: – Ser ut som jeg er plassert i fryseboksen

Finjord: – Har ikke konkludert med hvilke spillere som skal være med i 2016

Etter å ha blitt vraket nok en gang innser Solveig Gulbrandsen (34) at hun trolig har spilt sin siste landskamp for Norge.

Nå vurderer Kolbotn-jenta å legge opp.

– Ja, det gjør jeg. Det er kjipt å gi seg, for jeg er i bra form – og mye bedre form enn under VM. Men det er kanskje på tide at noen hjelper meg å ta det valget. Det er et økonomisk aspekt som gjør at jeg må gjøre en vurdering. Spiller du ikke på landslaget går du også glipp av inntekter, og jeg har familie som skal forsørges, sier Gulbrandsen til VG.

FAGPRAT: Solveig Gulbrandsen og Roger Finjord i diskusjon på feltet dagen før EM-finalen i Sverige i 2013. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Etter sommerens VM hvor en småskadd Gulbrandsen scoret to mål og var en av Norges beste, var hun plutselig ikke i planene da landslagssjef Even Pellerud ga seg og assistenten Roger Finjord tok over i august.

Finjord har innkalt i alt 24 spillere til to EM-kvalifiseringskamper, men han har ikke funnet plass til den mest rutinerte spilleren i Toppserien.

Har ikke snakket sammen

– Det ser ut som jeg er plassert i fryseboksen, sier Solveig Gulbrandsen og ler.

– Sist jeg snakket med Roger (Finjord) var før hans første landslagsuttak. Da signaliserte han at jeg ikke var i førsteelleveren lenger. Det er en grei begrunnelse, det er hans valg, sier Gulbrandsen, som ikke har snakket med landslagstreneren etter at han presenterte sin første landslagstropp for snart to måneder siden.

Også da ble hun vraket, og det var en avgjørelse som kom overraskende på landslagsveteranen.

– Du er kanskje ikke enig med ham nå heller?

– Jeg ser at han velger en litt annen spillestil og annen formasjon. Det kan jo hende at jeg ikke passer inn lenger.

– Tror du på det selv eller er du bare diplomatisk?

– Det jeg vet er at når det er viktige kamper har jeg bevist at jeg har et høyt nivå. Selv i VM, uten å være i toppform, så presterte jeg. Jeg synes ikke jeg har spilt meg ut av laget, sier Gulbrandsen. Hun skjønner at Finjord vil teste nye og yngre spillere, men:

– Jeg sitter med følelsen av at han ikke har tenkt å satse på meg og innser at jeg må begynne å tenke på noe annet.

Har lagt opp før

Solveig Gulbrandsen har lagt opp flere ganger før. Men det har blitt 184 landskamper siden sommeren 1998 – bare Hege Riise (188) har flere – fordi Kolbotn-spilleren alltid har funnet målsetninger som har gjort det gøy å være med på «landslagsprosjektet» igjen.

– Å være med mot et OL hadde jo vært veldig motiverende. Det å jobbe sammen som et lag mot et felles mål er inspirerende og utfordrende. Det viktigste er at Norge kommer til OL.

Landslagssjef Roger Finjord sier til VG at han ønsket å gi spillerne fra forrige kamp en ny sjanse i fredagens EM-kvalifiseringskamp mot Wales.

– Når vi ender opp med et uttak som er ganske likt det forrige, så er det fordi vi føler at de vi hadde med sist gjorde en god jobb.

– Men selv med forfall fra en midtbanespiller som Lene Mykjåland så har du ikke plass til Gulbrandsen?

– Nei, det er korrekt. På de to sentrale midtbaneposisjonene er det sterk konkurranse og nå spiller vi med to som har god rekkevidde spesielt defensivt. Vi har ikke konkludert med hvilke spillere som skal være med i 2016. Den vurderingen gjør vi i neste måned.

– Men det virker nesten som om Solveig Gulbrandsen ikke er med i dine planer?
– Hadde vi konkludert, så skulle jeg ha sagt det til Solveig, sier Finjord.

Kolbotn-trener David Brocken synes situasjonen er trist for Solveig Gulbrandsen.

– Det er egentlig en trist situasjon for begge to. På grunn av skader var ikke Solveig i sin beste form på starten av sesongen. Hun gjorde alt hun kunne for å bli klar til VM og var god der, men så kom det en ny sjef som kanskje gjør andre vurderinger. Den siste tiden har Solveig vært veldig god, hun gjør jobben sin godt og er en leder på mitt lag. Slik hun har spilt i det siste har hun noe ekstra. Så har hun jo erfaringen og rutinen i tillegg, sier Brocken.

Beholder rekorden

«Rekorddamen» i norsk kvinnefotball, Hege Riise, var sikker på at hennes rekord på 188 landskamper skulle ryke denne høsten. Det skjer neppe.

– Roger (Finjord) ønsker å spille en 4-2-3-1-formasjon hvor man ikke har den typen indreløpere som Solveig er best i. Hvor skal han da plassere Solveig? Jeg vet ikke, men det kan hende han ønsker å rendyrke en stil og sette sitt preg på laget og da ofres Solveig selv om hun har et klokt fotballhode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder