TILLIT-TRØBBEL: Disse tre har problemer på hver sin kant. FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og, dog i mye mindre skala, NFF-president Yngve Hallén. Foto: AFP, AP og NTB Scanpix Foto: ,

Et spørsmål om tillit – også for NFF

KOMMENTAR: Sepp Blatter er ferdig, Michel Platini nekter å gi seg – og her hjemme «frikjenner» Norges Fotballforbund sine egne.

 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Fotballen driver med sitt…

Bare så det ikke er tvil: Blatter/Platini og det som skjer i NFFs valgkomité kan ikke sammenlignes på noen måte, bortsett fra at sakene har ett felles skjæringspunkt; tillit.

Det er alltid skummelt når man skal kontrollere seg selv.

FIFA gjorde det, helt til FBI slo inn døren i Zürich i mai. Svimlende beløp og omfattende korrupsjon har åpenbart seg, og Sepp Blatter har mistet den tilliten han aldri har hatt.

KOMPANJONGER: Sepp Blatter og Michel Platini har hatt mye med hverandre å gjøre i en årrekke. Her et bilde fra 1997. Foto: GETTY IMAGES Foto: ,

Michel Platini er president i Det europeiske forbundet (UEFA) og en av syv visepresidenter i FIFA. Han ønsker å bli Blatters etterfølger. Men i forrige måned kom det frem at Platini hadde mottatt 17 millioner kroner fra FIFA i 2011. Forklaringen er at det var lønn for rådgiverarbeid han utførte fra 1998 til 2002, uten at det har kunnet dokumenteres.

Det mest mistenkelige med den ni år forsinkede utbetalingen er at den kom rett etter at Platini stemte på Qatar som VM-arrangør i 2022, og rett før UEFA ga sin støtte til gjenvalg av Blatter som FIFA-president.

Les også: Tyskland kjøpte VM i 2006

Nå er både Blatter og Platini suspendert av FIFAs etiske komité. Begge hevder at de ikke har gjort noe galt, og rent juridisk kan selvsagt det bli konklusjonen også. Spørsmålet er likevel om det er tilstrekkelig tillit igjen til at Platini kan lede «nye FIFA». Da han, på vegne av UEFA-nasjonene, ba Blatter trekke seg etter FBI-raidet, sa han både på engelsk og fransk: «Enough is enough,» «trop, c’est trop».

Nok er nok.

Nå kan det gjelde for ham selv også.

VALGOMITE-SJEF: Marianne Brynhildsen. Foto: AKERSHUS FYLKESKOMMUNE Foto: ,

Nok er ikke nok for Yngve Hallén, medlem av den etiske FIFA-komiteen som har suspendert Blatter og Platini. NFF-presidenten har fått en del kritikk i 2015, blant annet for å være alt for lite kritisk til Blatter i forkant av FIFA-kongressen.

Men Hallén ønsker fortsette som president. Om tre måneder skal valgkomiteen legge frem sin innstilling.

«Jeg kan bekrefte at jeg har en god dialog med Marianne, og at jeg har gjort det klart for henne at jeg ønsker å fortsette å gjøre en jobb for norsk fotball,» uttalte Hallén til Dagbladet 2. september.

«Marianne» heter Brynildsen til etternavn og er leder av valgkomiteen. Hun ble medlem i 2010 og har vært leder siden 2012. Det spesielle er at hun også har fire forskjellige betalte styreverv i NFF-datterselskaper: Aktieselskapet Ullevaal stadion, Ullevaal Arena AS, Ullevaal Business Class AS og Ullevaal Stadion Idrett AS. De som plukker henne til disse vervene er … nettopp, Hallén og hans styre.

Les også: England trekker støtten til Platini

Fotballmagasinet Josimar løftet først frem saken. 30. september uttalte Odds daglige leder Einar Håndlykken og Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes seg kritisk til VG. Håndlykken mente at Brynildsens habilitet burde vurderes eksternt. Flere eksperter har også vært kritiske, som BI-professor Petter Gottschalk og mangeårig idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner (til Josimar og TV2).

Fredag 9. oktober klokken 20.51: Pressemelding fra NFF. Tidspunktet er ikke uinteressant. NFF-ledelsen har nok medieerfaring til å forstå at intern, tørr jus ikke har veldig gjennomslagskraft på en fredagskveld, særlig når det er Norge-Malta dagen etter.

Valgkomiteen hadde drøftet saken: «Gjennom 3 ½ år har vi i valgkomiteen ikke opplevd noen habilitetskonflikt med at hun har styreverv i NFF sine heleide datterselskaper. Marianne Brynildsen har utført sitt verv med stor integritet i ulike spørsmål som har vært behandlet.»

Så da så.

Les også: Historien om Platini

Det kan godt hende at Brynildsen har utført og utfører sitt verv på en utmerket måte, sannsynligvis gjør hun det. Men det er liksom ikke dét dette handler om. Habilitet handler vel minimalt om hvordan man ser det fra innsiden? Er ikke det sentrale hvordan det ser ut fra utsiden?

Kommenterer: Trond Johannessen Foto: ,

Ingen bør få muligheten til å tenke tanken på at Yngve Hallén er innstilt som president fordi han har et godt forhold til Marianne Brynildsen, ingen bør få muligheten til å tenke at Brynildsen sitter i fire styrer fordi hun har et godt forhold til Hallén.

Brynildsen er riktignok også valgt inn av Tinget, men først nå er alle hennes styreverv kjent. Da føles det som at det ryddigste er å bytte leder av valgkomiteen, for å feie bort all tvil.

Tirsdag 13. oktober klokken 14.17: Ny pressemelding, noen timer før Italia-Norge. Denne gangen hadde NFFs lovkomité gjort en vurdering – og endt med full støtte til valgkomiteen.

Les også: Platini i skammekroken

«Lovkomiteen kan ikke se at Brynildsens styreverv i de fire selskapene utgjør særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet. Komiteen har vanskelig for å se noen reell grunn til å frykte at styrevervene vil påvirke Brynildsens bidrag til innstilling til forbundsstyret, eller at styrevervene og vervet i valgkomiteen på annen måte er en spesielt problematisk rollekombinasjon.»

Da er det vel greit da?

Eller?

Les også

 1. Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM 2006

  Tyskland har trolig kjøpt seg til fotball-VM i 2006, skriver nyhetsmagasinet Spiegel.
 2. England trekker støtten til Platini etter nye opplysninger

  Torsdag fikk FIFA-presidentkandidat Michel Platini (60) full støtte av UEFA.
 3. NFF-Hallén: Vil vurdere også det moralske rundt Platini

  Fotballpresident Yngve Hallén varsler at de nordiske landene også kommer til å vurdere det moralske rundt Michel…
 4. Full støtte til Platini i UEFA – fortsatt kandidat til FIFA-president

  UEFA (det europeiske fotballforbundet) gir full støtte til sin president Michel Platini etter torsdagens krisemøte med…
 5. Guardian: Platinis millionbetaling ikke i tråd med sveitsisk lov

  Den britiske avisen The Guardian mener å vite at det ikke finnes noen kontrakt som tilsier at Michel Platini (60) skulle…

Mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. FIFA

Flere artikler

 1. NFF-topp: – Tidenes jordskjelv i fotballen

 2. Tippeliga-opprør mot Hallén

 3. Utestengelsen opprettholdes: Michel Platini: – Fornærmende og skamfullt

 4. NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

 5. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

Fra andre aviser

 1. Etter heftig kritikk: NFFs valgkomité mener lederen er habil

  Aftenposten
 2. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Bergens Tidende
 3. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Fædrelandsvennen
 4. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Bergens Tidende
 5. Selvmålkongen

  Bergens Tidende
 6. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder