Høgmo: - Rett på hotellet for å se Kroatia-kampen

•  Skryter av Søderlunds første landslagsmål

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Malta 2-0) Per-Mathias Høgmo (55) gjorde unna pressekonferansen i en fei - og dro rett til hotellet for å se EM-kvalifiseringen mellom Kroatia og Bulgaria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvis kroatene avgir poeng er Norge klare for EM i kveld. Kampstart i Zagreb er 20:45.

– Jeg drar opp til hotellet på Lillestrøm for å se kampen der, sier Per-Mathias Høgmo.

Norge har ikke tapt på fem kamper. Ikke sluppet inn mål på 450 minutter. Og drømmen om EM-sluttspill kan snart være en realitet. Det var det imidlertid ikke etter braknederlaget for Kroatia i Zagreb (5–1) 28. mars.

– Nullen for femte kamp på rad er sterkt. I kampen mot Malta var vi gode både angrepsfasen og gjenvinningsfasen, sier Høgmo.

Han smilte forsiktig. Tydelig spent på utfallet av nøkkelkampen til Kroatia.

– Vi har tatt nye steg. Høyresiden offensivt er noe av det beste jeg har sett som landslagslagssjef. Det krevde skikkelighet å følge planen mot Malta. Og jeg synes vi fikk dem til å se dårlige ut, sier Høgmo.

Han fikk spørsmål om hva han synes om at Italia er EM-klar før de møter Norge i Roma tirsdag kveld.

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Men det kan bety at vi kan gå til den kampen på en mer avslappet måte. Men det kan slå begge veier, sier Høgmo.

Om skaden til Per-Ciljan Skjelbred sier han: – Det er en slagskade. Jeg håper han blir klar til Italia-kampen.

Les også: Det verste kvalik-tapet på 30 år

Snuoperasjonen med triumfene over Bulgaria (1–0) og Kroatia (2–0) i Jo Inge Bergets fantastiske kamp (to mål) i forrige måned – samtidig som kroatene ble fratatt ett poeng av UEFA for hakekorsskandalen da de møtte Italia – snudde alt på hodet for Høgmos menn.

I kveld gikk det som planlagt for Norges del på Ullevaal stadion. Gruppejumbo Malta med bare to poeng på ni matcher var sjanseløse. De hadde en målsjanse (gavepakken fra Even Hovland) – ble fullstendig utspilt – og så mest ut som de lå i veien når Norge angrep.

Fighting Tettey

1–0 til Norge etter 19 minutter var som nervemedisin å regne. Corner fra Stefan Johansen, heading fra Even Hovland og en returball som Alexander Tettey banket inn på litt forunderlig vis. Avslutning – retur – og inn via skosålen.

Syv minutter etter pause økte Norge til 2–0. Perfekt forarbeid av banens beste Makus Henriksen, rotete keeperarbeid av Maltas sisteskanse Andrew Hogg, og rett i beina på Alexander Søderlund. Han kunne ikke bomme. Det var bare å dytte ballen i mål.

Og jammen var det på tide. I sin 22. landskamp kom han endelig på scoringslisten. Måltørken har stått i skarp kontrast til det han han prestert i Rosenborg i år med 21 scoringer på 24 seriekamper.

TAKK SØDER: Alexander Sødelund blir byttet ut, og gratulert av Per-Mathias Høgmo. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Han leverer veldig godt. Var god med ballen, og kommer til sjanser. Gledelig at han får uttelling. Han har vært nær å score fem-seks mål. Nå fikk han målet sitt som fortjent, og slipper å svare på spørsmålet om null mål, selv om jeg skjønner at det har vært et journalitisk poeng, sier Høgmo.

Det burde stått 3–0 to minutter senere. Innbytter Martin Ødegaard fikk servert en kjempesjanse etter nydelig forarbeid av Markus Henriksen og Jo Inge Berget. Men norsk fotballs «wonderboy» fra Real Madrid avsluttet via foten til keeper – og til corner.

VG Live: Kampen minutt for minutt

Imponert

Maltas landslagssjef kom på podiet og svarte på spørsmål før Høgmo. Han var åpenbart imponert over Norge. Og hvordan det norske laget har utviklet seg i løpet av de siste kampene i EM-kvalifiseringen.

– Norge var gode. De har forbedret seg veldig mye i løpet av de siste kampene. De er på et høyt nivå. Ballen går hurtigere i det norske laget enn i det italienske laget, men Italia har mer erfaring, og er kanskje farligere foran mål, sier Pietro Ghedin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder