Bundesliga-eksperter: - Kraftig lønnskutt ved nedrykk

• Agent Hauge: - Kan være 40 prosent ned i lønn

• Bild-journalist: - Bundesligaklubbene rydder i A-stallen hvis nedrykk

(Hannover - Freiburg 2-1) Mats Møller Dæhli (20) har rykket ned med Cardiff og Freiburg i løpet av 385 dager. Ekspertene tror han må tåle betydelig lønnskutt også.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Opptil 40 prosent tror den erfarne agenten Rune Hauge, som ikke er agenten til Møller Dæhli. Bundesliga-ekspert og Bild-journalist Babak Milani opplyser til VG at et lønnskutt på 30 prosent ved nedrykk fra 1. Bundesliga er helt vanlig.

– Det kommer an på hva som står i kontrakten. Men det varierer fra 25 – helt opp til 40 prosent lønnsreduksjon, sier Rune Hauge.

Han legger til at det ikke er uvanlig med utkjøpsklausul. Både ved nedrykk eller sportslig suksess. Da er beløpene fastsatt ved kontraktsinngåelse. Men han tviler på om Oslo-gutten er noe attraktivt salgsobjekt etter en lang skadeperiode – og bare to kamper – siden han ble kjøpt fra Cardiff (Championship) for 23 millioner kroner i desember i fjor.

Les også: Slik ble Møller Dæhli klar for Freiburg

30 års erfaring

Hauge har særdeles godt kjennskap til tysk fotball etter 30 år i bransjen. Han har vært assistentmanager i FC Nürnberg. Og han vet hvor opptatt tyske klubber er av å holde lønnsnivået nede når inntektene svikter.

– Penger fra TV-avtaler har langt mindre betydning i Bundesliga sammenlignet med Premier League. I en klubb som Crystal Palace er 80 prosent av de totale inntektene basert på TV-penger. I Bundesligaklubber er TV-inntektene bare 25 prosent, sier Hauge.

(Artikkelen fortsetter under innslaget)

Babak Milani poengterer overfor VG at tyske klubber som ikke klarer å holde seg i 1. Bundesliga er ivrige på ryddesjau i spillerstallen hvis de rykker ned. Lønnsnivået er også et helt annet når motstanderne ikke lenger heter Bayern München, Borussia Dortmund og Schalke.

– Et lønnskutt på 30 prosent, og en helt annen status gjør at mange spillere vegrer seg. Klubbene er også svært ivrige på å kutte kostnader. Da kvitter de seg med spillere, sier Milani.

Kort opphold

Møller Dæhli fikk et kort opphold i den tyske toppdivisjonen, da laget endte nest sist (direkte nedrykk) etter en lørdag som er blitt betegnet, som tidenes nedrykksdrama. Fra marittet i Cardiff (Premier League) til et nytt i Freiburg gikk det bare 385 dager.

Seks lag var involvert. Fire norske landslagsspillere. Mohammed «Moa» Abdellaoue (Stuttgart), Per Ciljan Skjelbred og Rune Jarstein (Hertha Berlin). I tillegg til Møller Dæhli.

Det startet med at Hiroshi Kiyotake stupheadet inn 1–0 for Hannover etter tre minutter. Og det gikk fra vondt til verre da Pavel Krmas satte balen i eget nett seks minutter før slutt – i hans siste kamp for Freiburg.

Selvmålet til den tsjekkiske forsvarsspilleren var komisk. Han banket til istedenfor å la keeper Roman Bürki få rydde opp etter at han hadde gitt retur på en avslutning fra skrått hold.

Det hjalp lite at Nils Petersen reduserte to minutter på overtid. Den heroiske 2-1-seieren over seriemester Bayern München i forrige runde viste seg også ubetydelig for Freiburg.

(Artikkelen forsetter under bildet)

OPP & NED: Mats Møller Dæhli rykket ned med Freiburg. Landslagskollega Martin Ødegaard fikk sin debut for Real Madrid. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Kaiserslautern-proffen Ruben Yttergård Jenssen kaller 2. Bundesliga «en veldig tøff liga».

– Veldig høyt tempo som stiller store krav til fysikk. Tempoet har vært høyere i enkelte kamper her enn når vi har møtt lag fra 1. Bundesliga. Det er mer «tut og kjør», mens det er mer taktisk og mer kvalitet i Bundesliga. Her kjøres det på i høyt tempo, beskriver den tidligere Tromsø-spilleren, som har spilt to år på tysk nivå to.

Søndag spiller Kaiserslautern for opprykk, trolig med den tidligere Tromsø-spilleren på benken. Han har kommet tilbake fra skade og trent med laget bare de to siste ukene.

Les også: Derfor ble Per Ciljan Skjelbred landslagskaptein

Motstander Ingolstadt har allerede rykket opp som 2. Bundesligas beste lag. Kaiserslautern (55 poeng) kjemper med Darmstadt (56) og Karlsruhe (55) om den andre direkte opprykksplassen. Tredjeplass gir kvalifisering mot Hamburg. Fjerdeplass ingenting. Der endte Kaiserslautern i fjor.

– Opprykk ville vært utrolig stort. Vi har godt over 30.000 tilskuere på hver kamp, og jeg er overrasket over hvor høyt nivået er her. Men for direkte opprykk er vi nok avhengige av litt flaks, sier Yttergård Jenssen.

– Hvordan tror du Dæhli vil fungere i 2. Bundesliga?

– Slik jeg kjenner ham, er han en veldig god fotballspiller. Det handler om å tilpasse seg, og det tror jeg at han klarer kjempebra, sier Ruben Yttergård Jenssen, som selv har ett år igjen av kontrakten med Kaiserslautern.

Bundesliga-ekspert Jan Åge Fjørtoft tror på en rask retur for Freiburg:

– Mats kommer til å bidra sterkt til at Freiburg på dette tidspunktet neste år feirer opprykksfest, mener Fjørtoft.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder