Her blir Martin (15) historisk: - Jeg ble litt rørt

ULLEVAAL (VG) (Norge - Bulgaria 2-1) Martin Ødegaard (15 år og 300 dager) ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalik da han kom på banen mot Bulgaria i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette var spesielt. Kult. Jeg følte det gikk greit i dag, og vi fikk med oss tre poeng. Det er det viktigste, sier Ødegaard til VG.

Strømsgodset-spilleren kom på banen etter 64 minutter og knuste islendingen Sigurdur «Siggi» Jónsson 31 år gamle rekord.

Jónsson var 16 år og 251 dager gammel da fikk spilletid i EM-kvaliken for Island mot Malta i 1983.

Det var mange som reagerte negativt da landslagssjef Per-Mathias Høgmo ikke lot Ødegaard komme på banen i fredagens 3-0-seier over Malta, men i kveld fikk det norske publikum altså se det ettertraktede supertalentet i aksjon.

Erstattet Dæhli

Høgmo valgte å ta ut Mats Møller Dæhli, og sette inn Ødegaard. Da han begynte å kle av seg og gjorde seg klar for bytte fikk han solid applaus - og aldeles kok på Ullevaal ble det da byttet endelig kom.

Dæhli ruslet av banen, slo håndflatene inn i Ødegaards, og 15-åringen historiske rekord var dermed et faktum.

VGs Knut Espen Svegaarden, som har dekket landslaget i rundt 30 år, meldte fra Ullevaal at han aldri før hadde opplevd at en spiller har høstet så stor applaus ved et innbytte.

- Jeg ble litt rørt. Det var utrolig med den hyllesten der, sier Ødegaard.

Men 15-åringen innrømmer at han kjente litt på nervene da kvalikdebuten var et faktum.

- Jeg var nervøs da jeg løp ut der. Men når det blir så mye jubel så må man bare smile og prøve å kose seg. Dette ga veldig mersmak, helt klart, sier han.

Ny ledelse

Ødegaard kom ut på Ullevaal-matta på stillingen 1-1. Men knappe ti minutter etter at han tok sine første steg ut på gresset, fikk Norge desibelnivået til himmels igjen på nasjonalarenaen.

Martin Linnes la et legg fra venstre, ballen gikk via Per Ciljan Skjelbred og endte opp hos Håvard Nielsen. På kaldt og elegant vis plasserte Nielsen ballen i lengste hjørne, og sendte Norge opp i 2-1.

Det ble også sluttresultatet, og Norge fikk dermed med seg tre særdeles viktige kvalik-poeng.

Ødegaard fikk ikke vært på banen lenge nok til å få karakter på VG-børsen i kveld, men han ble gitt følgende vurdering:

«Inn for Møller Dæhli de siste 27. Da kokte Ullevaal. Nær ved å spille fri Nielsen etter noen minutter på banen. Ikke veldig mye involvert, men gjorde faktisk en rutinert jobb på venstrekanten».

Ble skjermet

Det at 15-åringen ikke ble brukt mot Malta vakte reaksjoner på sosiale medier. Det fikk Ødegaards landslagskolleger til å rette en aldri så liten pekefinger mot de største entusiastene.

- Jeg tror det norske folk skal slappe av litt. Han er tålmodig selv og det må folk også være. Det er Norges største talent, men vi har flere i gruppa her som fortjener å få spille, sa Vegard Forren til VG på et pressetreff i går.

Selv slapp Ødegaard å stille på møtet med pressen, 15-åringen, landslagets heteste objekt om dagen, ble i stedet skjermet.

PS! Ødegaard ble tidenes yngste norske landslagsspiller da han debuterte mot De forente arabiske emirater på Viking Stadion i august, 15 år og 253 dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder