Trenerlegenden: – Behøver ikke å finne opp dynamitten en gang til

LOVENDE UTSIKTER: VG samlet trenerlegenden Nils Arne Eggen og dagens sjef Kåre Ingebrigtsen til et bilde i toppetasjen på det nye hotellet på Lerkendal. Derfra er utsikten ned på Rosenborgs hjemmebane perfekt. Det samme kan sies om fremtidsutsiktene – etter at Ingebrigtsen ble RBK-trener. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Eggen hyller Ingebrigtsen for å gå tilbake til røttene

TRONDHEIM (VG) Det måtte en tidligere Nils Arne Eggen-elev til for at Rosenborg skulle finne seg selv – 13 år etter at Eggen-epoken tok slutt.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Siden 2002 har RBK prøvd og prøvd. Vunnet noe, men feilet mest.

Så kom Kåre Ingebrigtsen (49) hjem til Trondheim i fjor sommer. Med seg hadde han en gammel oppskrift. Og vips - Rosenborg er best igjen.

VG Direkte: Sarpsborg 08 - Rosenborg.

– Behøver ikke finne opp dynamitten en gang til

– Kåre har forstått at du ikke behøver å finne opp dynamitten en gang til, sier Nils Arne Eggen.

For i 2015 feier Rosenborg igjen over motstanderne. Med vinger og indreløpere som i glansdagene, i Eggens klassiske 4-3-3-formasjon, har Rosenborg scoret 37 mål på 12 kamper. Og publikum strømmer igjen til Lerkendal.

GODT HUMØR: Nils Arne Eggen mener Kåre Ingebrigtsen har svært gode sosiale antenner. - Men han er ingen tøysekopp, sier den tidligere RBK-treneren. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Det er allerede snart utsolgt til neste helgs storkamp der Molde kan bli parkert i gullkampen.

Les også: Ingebrigtsen mener Helland er Norges morsomste fotballspiller

Noen som sa at den gamle filosofien hadde gått ut på dato, huh?

Både Nils Arne Eggen og Kåre Ingebrigtsen nikker anerkjennende til VGs påstand om at Rosenborg anno 2015 er den utgaven som ligner mest på det laget Nils Arne Eggen leverte fra seg i 2002 – og som Åge Hareide loset inn til «The Double» i 2003.

– Du har rett i det, sier Eggen.

– Jeg har aldri vært redd for at 4-3-3 og filosofien til Nils har gått ut på dato. Da jeg bestemte meg for å bli fotballtrener, reiste jeg til Ranheim og spilte 4-3-3. I 2008 ble vi nummer fire i Bodø/Glimt med et nyopprykket lag. Vi hadde bra spillere, ja, men vi hadde først og fremst det beste systemet, sier Kåre Ingebrigtsen – mannen som på slutten av 80-tallet ble kjent under kallenavnet «Brutter’n», gitt av bestekompisen Mini.

Les også: Nils Arne Eggen fikk datterens nyre

Bruker Eggen som diskusjonspartner

Mens noen av forgjengerne har følt det ubehagelig med Nils Arne Eggen traskende rundt i kulissene, har den gamle midtbanespilleren fra første dag samarbeidet konstruktivt med høvdingen.

– Jeg møtte Nils på den første treningen da jeg kom hit. Siden har vi hatt kontakt. Nils sitter med en vanvittig erfaring. Det ville ha vært litt tjenesteforsømmelse hvis jeg ikke skulle benyttet meg av det når kompetansen er så nær Lerkendal. Det å ha Nils som diskusjonspartner for Erik (Hoftun) og meg har vært veldig bra for oss, sier Ingebrigtsen.

– Og jeg synes det er artig, innskyter Eggen.

Han er strålende fornøyd med at Rosenborg har funnet en mann som har klart å revitalisere laget med utgangspunkt i det han selv skapte. Men den gamle sjefen mener at Ingebrigtsens også har helt avgjørende sosiale egenskaper.

– Kåre er fagmann, men han har også noe annet som er veldig viktig her. Han har sosiale antenner. Så krydrer han det med humør. Han er ingen tøysekopp - hvis det er noen som tror det. Men han har humør. Og det merker du veldig fort på en gruppe, sier Eggen.

SKEPTISK: Nils Arne Eggen møter den enkle brødskive-lunsjen til Kåre Ingebrigtsen på Brakka med sedvanlige kritiske øyne. På veggen i bakgrunnen skimtes Rosenborgs fantastiske meritter – flesteparten begått under mester Eggen. Til venstre: Juniortrener Andrea Loberto. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Nye trønderhelter dyrkes

Med et nesten identisk mannskap som forgjenger Per Joar Hansen mislyktes med, har Kåre Ingebrigtsen dyrket de riktige spillerne i de rette posisjonene.

Pål André Helland sitter ikke lenger på benken, han har vært en åpenbaring som høyreving. Mike Jensen har kanskje vært Tippeligaens beste spiller som indreløper. Ole Selnæs har fått tillit og blomstret som anker på midtbanen. Og det tidligere stortalentet Fredrik Midstjø er ikke lenger utleid til Sandnes Ulf. Nå ser han ut som en finslipt utgave av Roar Strand.

– Det sitter 50-60 000 i Trondheim som kan 4-3-3. Det har vært borte, men nå går de på Lerkendal og vet hva de kan forvente. Det skaper engasjement og tilhørighet til Rosenborg. Så ser de at vi prøver hardt å vinne hver kamp, sier Ingebrigtsen, som har imponerende 19 seire, to uavgjort og fem tap på 26 seriekamper siden han overtok 21. juli i fjor.

– Spillet i lengderetningen avgjør kamper. Det Kåre og Erik har gjort, er at de har tatt tak i de gamle prinsippene. Det som styrer samhandlingen. Så har man utviklet det videre. Det gjør de stort sett selv. Jeg er jo bare en samtalepartner. Jeg har ikke tenkt til å bli en syvende far i huset, hevder RBK-legenden.

– Nå leter vi etter spillere som kan krydre det vi har. Men det kan aldri gå på bekostning av systemet vårt. Det er det som tar oss ut i Europa. Og det er det som gir oss titler i Norge, sier Ingebrigtsen.

Etterlot seg en stor arv

Tonen de to i mellom er alt annet enn forknytt. Før 1988-sesongen kom treneren hjem fra seriegull med Moss og bygde det moderne RBK. Noe av det første han gjorde var å hente tilbake Kåre Ingebrigtsen fra Frigg.

– Jeg blir 74, jeg. Det er noe annet enn å være nygift, melder Eggen til Ingebrigtsen – som giftet seg forrige lørdag.

Så ler de begge godt.

– Det har vist seg å være vanskelig å hoppe etter deg og den arven du har etterlatt deg, påpeker VG.

– Han har jo gjort det umulig. Det er helt håpløst, gliser Kåre Ingebrigtsen

– Nei da, prøver Eggen seg, nesten litt beklemt.

– Se der – det henger på veggen, kontrer Ingebrigtsen, og peker opp på de imponerende resultatene som fungerer som tapet på Brakka, med blant annet åtte Champions League-deltagelser på rad.

– Er det mulig for et Rosenborg å kopiere det som står på veggen?

– Du spør meg nå da, vet du, svarer Eggen.

– Husk på at du legger press på oss andre her nå, bemerker Ingebrigtsen.

På vei mot første seriegull siden 2010

– Hehe. Jeg skal innrømme at det har blitt vanskeligere. Men det handler om å være dyktige nok. I Norge skal vi være gode nok til å spille i Champions League. Det er bare spørsmål om hvor god du ønsker å bli selv. Kåre har en god arv. Til sammen har han og Erik opplevd det meste. Vi har så mye kunnskap i Rosenborg. Man kan gjerne søke kunnskap utenifra, men det må omformes til tankegangen i Rosenborg, messer Nils Arne Eggen.

Med tre nye poeng i søndagens bortekamp mot Sarpsborg kan Rosenborg ta et nytt steg mot det første seriegullet siden Eggen ledet laget til topps i sitt comeback i 2010

– Vi har skaffet oss et bra utgangspunkt, men det er jo nå sesongen begynner egentlig. Vi har et godt håp om at vi skal spille fotball til langt ut i desember, sier Kåre Ingebrigtsen, skrubbsulten også på suksess i Europa League.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder