KNUST: De norske G19-gutta var knust etter beskjeden om at EM-drømmen var knust. Foto: Anders Hoven, Digitalsport
KNUST: De norske G19-gutta var knust etter beskjeden om at EM-drømmen var knust. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

EM-drømmen knust for G19-landslaget i siste sekund

Nederland sendte Norge ut av EM på overtid

FOTBALL

(VG Nett) (Norge-Kypros 3-0) G19-landslaget kunne sikre seg en meget sterk EM-plass i kveld, men på overtid ble drømmen knust.

  • Knut Arne Hansen
Publisert: Oppdatert: 10.06.13 23:05

Mohamed Elyounoussi, Bård Finne og de andre G19-gutta gjorde jobben mot Kypros, og da kampuret passerte 90 minutter var de klare for EM i Litauen senere i sommer.

Men i et fotballdrama, som kan sammenlignes med da Manchester City ble seriemestere på overtid på bekostning av Manchester United i fjor, ble EM-drømmen knust da dommeren blåste i fløya for siste gang.

Den siste uken har Norge, Nederland, Tyskland og Kypros kjempet om en plass i G19-EM senere i år. Før dagens kamp ville Norge være EM-klare med seier over Kypros dersom Nederland ikke slo Tyskland, mens ett poeng ville holdt dersom den andre kampen også endte med poengdeling.

Det sto 0-0 veldig lenge mellom Tyskland og Nederland, og Norge hadde ett bein i EM-sluttspillet. Men to minutter på overtid, i kampen som ble spilt på Notodden, scoret Nederland og stakk av med EM-plassen.

Igjen satt knuste norske unggutter, som fikk beskjeden om overtidsscoringen samtidig som dommeren blåste for siste gang i Mjøndalen.

- Det skal ikke være mulig. Det er vanskelig å tro. Sist røk vi fordi Frankrike vant 9-0, nå røk vi på et selvmål i det 92. minutt. Det er så surt at jeg ikke har ord til å beskrive det, sa en nesten gråtkvalt Ole Kristian Selnæs til fotball.no, før lagkamerat Mohamed Elyounoussi og trener Øivind Nilsen fortsetter:

- Det er utrolig bittert. Vi gjorde jobben selv og vant fullt fortjent 3-0. Vi fikk først beskjed om at det var 0-0 og overtid, før vi hørte at Nederland hadde scoret. Det er trist å ryke ut sånn, sier tomålsscorer Elyounoussi.

- Guttene har tatt steg, så det hadde vært inmari moro for spillerne hvis de hadde lyktes. Det hadde vært noe av det morsomste jeg hadde vært med på. Det er ille å ryke på denne måten, for det hadde vært så gøy å få være med i et sluttspill og fått den erfaringen, kommenterer Nilsen.

Fotballpresident Yngve Hallén var på plass i Mjøndalen og lot seg imponere.

- Vi skal være stolte over å være det laget som scoret flest mål, og hadde den beste målforskjellen. Vi tapte den avgjørende kampen mot Nederland, men sånn er fotballen, sier han til VG.

- Dette er den verste måten å ryke på. Man gjør jobben selv, men får et mål på overtid i en kamp.

Også generealsektretær i NFF, Kjetil Siem, er imponert.

- Det er ting på gang i norsk fotball som er veldig postivt. Det er kjedelig når noen scorer på overtid, men vi kan ikke stole på at andre gjør jobben for oss. Vi må gjøre jobben selv, sier han til VG.

Tøff start

Norge fikk en knalltøff start, da Nederland ble for sterke i den første kampen, og vant 2-1.

Men som U21-gutta slo de knallhardt tilbake mot en fotballstormakt, og slo Tyskland 3-1 fredag. Ettersom Nederland gikk på en smell mot Kypros, kunne Norge sikre seg den ene EM-plassen i gruppen med seier over Kypros i dag - så lenge Nederland ikke slo Tyskland.

Sarpsborg 08s Mohamed Elyounoussi, som denne sesongen har tatt eliteserien med storm, sendte Norge i føringen etter 56 minutter.

Drøyt 20 minutter senere doblet Sarpsborg-spilleren ledelsen, før Branns Bård Finne satte inn Norges tredje mål.

- Jeg er fornøyd med egen prestasjon. Jeg var revansjesugen etter kampen mot Tyskland, der jeg hadde en del sjanser uten å score. Det var en utfordring å møte fem forsvarsspillere, så jeg er godt fornøyd med to mål. Alt i alt var det en god kamp av oss og vi gjorde det vi skulle. Dessverre fikk vi ikke den hjelpen vi trengte, sier Elyounoussi til fotball.no.

Dermed var jobben gjort for Øivind Nilsens gutter, mens kampen mellom Tyskland og Nederland fortsatt sto og vippet på stillingen 0-0.

To minutter på overtid skjedde riktignok det som ikke skulle skje - sett med norske øyne. Thom Haye sendte Nederland i føringen - og til EM i Litauen.