GLEDESRUS: 31 år gamle Rickie Lambert debuterte for England med scoring mot Skottland. Det var en drøm som endelig gikk i oppfyllelse. Foto: Pa Photos
GLEDESRUS: 31 år gamle Rickie Lambert debuterte for England med scoring mot Skottland. Det var en drøm som endelig gikk i oppfyllelse. Foto: Pa Photos

Englands nye helt begynte som rødbetepakker

FOTBALL

(VG Nett) Southamptons Rickie Lambert (31) brukte to minutter på å score i sin landslagsdebut. Nå kan mannen som spilte sin første sesong i Premier League i fjor, bli Englands nye stjerne.

  • Hanne Skjellum
Publisert: Oppdatert: 15.08.13 20:16

Han har en solskinnshistorie man kanskje ikke ser hver dag. For ikke mange årene siden var Rickie Lambert en middelmådig fotballspiller ganske få hadde hørt om.

Onsdag var han på alle fotballinteresserte engelskmenns lepper, da han kom inn for Wayne Rooney og brukte drøye to minutter på å score seiersmålet mot Skottland.

- Dette har jeg drømt om hele livet, sa Lambert i pressesonen etter knalldebuten.

Kasper Wikestad kommenterte kampen for TV 2. Han gikk nærmest rett til himmels da scoringen kom.

- Jeg håpet så veldig at han skulle gjøre det bra. Jeg er fan av slike historier og uttak av slike spillere, forklarer Wikestad om jubelutbruddet.

Plukket rødbeter

Lambert ble født i Liverpool, men ingen av byens klubber var interessert. Som 16-åring spilte han for Blackpool, men tre år senere ble han signert av Macclesfield på nivå fire i det engelsk seriesystemet i 2001. Ved siden av jobbet han ved en rødbetefabrikk og tjente 200 kroner dagen.

- Jeg jobbet om dagen og trente om kvelden, har han forklart.

Deretter spilte han noen år i Stockport County og Rochdale, før han i 2006 ble kjøpt av Bristol Rovers for snaue to millioner kroner. Her scoret han 51 mål på tre sesonger og var plutselig en av League Ones (nivå tre) beste spillere.

I 2009 gikk turen videre til hans nåværende klubb, Southampton. Han hjalp lagt først opp fra League One til Championship og videre opp i toppdivisjonen før fjorårssesongen.

Han debuterte med andre ord i Premier League som 30-åring og forrige sesong scoret han 15 mål. Med det ble han den mestscorende engelske spilleren i ligaen.

- En spesiell dag

Da han nå ble tatt ut på landslaget, var gleden enorm. Attpåtil ble han pappa samme dag som han fikk beskjeden fra landslagssjefen.

- For å være ærlig er det er vanskelig å beskrive hva jeg føler nå. Det har vært en spesiell dag. Jeg var selvsagt allerede skyhøyt oppe etter min datters fødsel, og jeg er aboslutt henrykt over å være med landslaget. Det er en drøm jeg har kjempet for og håpet på hele livet, sa han til klubbens hjemmeside nylig.

LES OGSÅ: Nye TV-regler rammer småklubbenes supportere.

31-åringens fotballhøydepunkter har kommet relativt sent i karrieren. Nå spås han likevel en landslagskarriere og kan være med på å sikre England VM-sluttspill.

- Han var som et friskt pust for oss. Vi får se de neste tre ukene, men det blir ikke lett å stryke ham fra lista nå, fortalte landslagssjef Roy Hodgson ifølge The Guardian etter Skottland-kampen.

Snart slutt

Kasper Wikestad håper Lambert får plass i troppen også neste gang.

- Jeg tror kanskje han er med. De får noe annet enn store stjerner, selv om de også behøves. Spillere som har levd et helt liv i lavere divisjoner er ekstremt sultne og har en "drive" og kraft som skiller seg ut fra de som var stjerner da de var 18 år, mener Wikestad.

Likevel er ikke 31 en lav alder for en profesjonell fotballspiller. Og eventyrhistorien kan snart være over.

- Han bør kunne være på topp i hvert fall ett år til. Tenk om han kom med til VM i Brasil. Det hadde vært litt av en historie, det, påpeker Wikestad.

Her kan du lese mer om