REDNINGSMANN: Finske Riku Riski scoret ett av målene for Hønefoss mot Lillestrøm og feiret seieren med Mikkel Vendelbo, som scoret bortelagets første mål. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Riski ble helten - snudde kampen for Hønefoss

En scoring og en assist sikret seier

Riski: - Jeg tror sjansene til å berge plassen er store

LILLESTRØM (VG Nett) (Lillestrøm - Hønefoss 1-2) Nedrykstruede Hønefoss snudde kampen og fikk med seg tre livsviktige poeng mot Lillestrøm. Det kan de takke finske Riku Riski (24) for.

Hanne Skjellum
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Hønefoss skapte knapt en sjanse på de første 45 minuttene mot Lillestrøm på Åråsen. Ni minutter ut i andreomgang hadde Riku Riski snudd 0-1 til 2-1.

Finnen gjorde et nydelig forarbeid og var nest sist på ballen på 1-1 scoringen. Drøye tre minutter senere fikk han stå alene med keeper.

VG Live: Slik var kampen

- Jeg er fornøyd med kampen og scoringen, men jeg kunne scoret flere i dag. Det er like mye en bra laginnsats og keeperen vår er veldig god. Vi fortjente tre poeng, sier Riski til VG.

Det første skuddet reddet Lillestrøm på streken, men returen kunne ingen gjøre noe med. Dermed står Hønefoss med 23 poeng når seks kamper gjenstår, men laget ligger fortsatt nest sist på tabellen.

Tror på plass

- Dette er nok den beste bortekampen vår i år. Jeg tror sjansene våre til å berge plassen er store, forteller Riski.

Trener Leif Gunnar Smerud er enig.

- Vi får en bekreftelse på at vi er i en stim og har muligheter til å vinne de fleste kamper. Avslutningen blir jevn både i topp og bunn, slår han fast.

VGTV: Her går det nesten galt for keeper-Udjus.

Lillestrøms sjef Magnus Haglund mener hans lag burde punktert kampen tidligere.

- Vi har ni sjanser mot deres fire. Vi skal ikke tape denne kampen, men vi er ikke gode nok. Vi startet andre omgang fantastisk og kunne punktert kampen. Man må være påslått i 90 minutter, sier Haglund til VG.

Kippe slo til

Begge lagene viste at de var angrepssugne i kampens første minutter. Og kampens første halvsjanse var det Lillestrøms Thorsteins Helstad som stod for.

En nydelig pasning sendte ham nærmest alene igjennom med keeper Steve Clark. Helstad skulle kanskje vært er mer egoistisk for pasningen hans mot Petter Vaagan Moen gikk i stedet rett til keeper.

At Lillestrøm-kaptein Frode Kippe var tilbake fra karantene kunne hjemmelaget være glade for i møtet med et Hønefoss på desperat poengjakt. Og forsvarskjempen markerte seg også raskt fremover på banen. Kampen var inne i sitt 15. spilleminutt da en perfekt slått corner fra Vaagan Moen traff hodet til høytragende Kippe. Han headet ballen kontant i mål og hjemmelaget tok fortjent ledelsen.

- Det var godt å få et mål igjen. Det har ikke vært så mange i år. Dette var det andre i år og det bør egentlig være fler enn det. Vi skulle gjerne hatt poeng, helst seier, forteller Kippe til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SENDTE LSK I LEDELSEN: På et hjørnespark steg Frode Kippe til værs og stanget inn 1-0-målet for Lillestrøm. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Styrte omgangen

Og LSK fortsatte presset mot gjestene, som stort sett så ut til å ha nok med å forsvare seg. Det var lite som stemte for Hønefoss i angrep. Laget slet med feilpasninger og overgangene ble stort sett enkelt stoppet av de gule og sorte.

To skudd utenfor mål og en kontring som endte med skudd rett på Nils Kenneth Udjus fra Riku Riski, var det nærmeste de kom i den første omgangen.

Lillestrøm var nære ved å doble ledelsen etter drøye halvtimen. Clark glapp en sjelden ball på et godt slått frispark fra Bjørn Helge Riise, men Hønefoss fikk til slutt avverget muligheten.

VGTV: Sjekk Palmasons utrolige saksespark-miss.

Solid Clark

Få minutter senere startet spillet, som så mange ganger i første omgang, på høyresiden til Lillestrøm. Stian Ringstad og Riise spilte pent sammen og førstnevnte fant Palmi Rafn Palmason, som fikk stå umarkert på 11 meter, men Clark gjorde en solid redning.

Hønefoss' sisteskanse var på plass også like etter. Vaagan Moens corner var igjen av det gode slaget, men Clark stoppet forsøket fra Kippe.

LSK gikk rett i angrep i andre omgang. Moryke Fofana hadde knapt vært på banen i ett minutt da han sendte en flott ball videre til Riise. Midtbanespillerens skudd gikk like over mål.

Hønefoss så ut til å ha fått en skjennepreken i pausen og drøye 50 minutter var spilt da scoringen kom. Alltid målfarlige Riski dro seg fri på nede på dødlinjen. Foran mål sto en umarkert Mikkel Vendelbo og satte inn utlikningen.

Lillestrøm så ikke ut til å ha våknet etter turen i garderoben, for bare tre minutter senere var Hønefoss frempå igjen. Nok en gang med Riku Riski. Angrepet var prefekt og Riski fikk ballen like foran mål. Det første skuddet gikk rett i en forsvarer, men på skudd nummer to smalt finnen ballen i nettaket.

Kalddusjen fikk hjemmelaget til å våkne noe. 63 minutter var spilt da Vaagan Moen ble felt like utnfor sekstenmeteren. Han tok frisparket selv, men ballen gikk like over mål.

Med nebb og klør

Ikke overraskende la Hønefoss seg noe bakpå etter scoring nummer to og trener Leif Gunnar Smerud gjorde flere taktiske bytter i håp om å få med seg tre nødvendige poeng hjem til Ringerike. Clark forsøkte å holde på ballen så lenge han kunne, helt til dommer Svein-Erik Edvartsen dro frem det gule kortet.

15 minutter før slutt var Lillestrøm nære utligning. Innbytter Fred Friday viste seg frem i boksen, men headingen til Helstad gikk i stolpen.

Hønefoss var som et helt annet lag i de siste 45 minuttene. Med et Lillestrøm som måtte fremover, satt pasningen til bortelaget bra og flere kontringer ga sjansen til å øke ledelsen. Riski hadde flere skudd utenfor «Fuglas» mål.

På overtid fikk Lillestrøm frispark på omlag 20 meter. Det satt Frode Kippe rett i muren og kampen endte med seier til gjestene og LSKs første tap på ni kamper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder