Fevang fikk ansiktsbrudd i 2007: - Skjønte at det kom til å smelle

Dommer Sandmoen: - Vanskeligere å dømme mot keeper

STJERNESMELL: Her frontkolliderer hodet til Gonzalo Higuain (t.v) med Manuel Neuers kne. Toppdommer Tom Henning Øvrebø (innfelt) mener Neuer fortjente kort i situasjonen. Foto:ADRIAN DENNIS,AFP PHOTO/VG

Øvrebø: - Bør slås hardt ned på

Tidligere toppdommer og VG-ekspert Tom Henning Øvrebø (48) mener FIFA og UEFA bør fokusere vel så mye på farlige keeperknær som albuebruk.

  • Øystein Hernes

Artikkelen er over fem år gammel

– FIFA og UEFA har vært flinke til å slå ned på albuebruk. Men man kan absolutt trekke en parallell til knær i sammenheng med det som skjedde i VM-finalen, sier Øvrebø til VG.

Som flere andre fotballinteresserte fikk han seg en støkk under VM-finalen i Rio de Janeiro søndag.

I andre omgang jaget Argentinas Gonzalo Higuaín og Manuel Neuer den samme ballen fra hver sin retning. Neuer kom først frem, men kneet hans smalt inn i hodet til Higuaín som deiset rett i bakken etter sammenstøtet.

Dommer Nicola Rizzoli dømte frispark til Tyskland og Neuer. Higuaín kom seg heldigvis på beina etter smellen, men sammenstøtet preget Napoli-spissen såpass mye at han ble byttet ut etter 77 minutter. Øvrebø stusset først over dommeravgjørelsen.

– Men da jeg så den i reprise, skjønte jeg at den var vanskelig å vurdere for dommeren. Likevel er hovedregelen at man skal ta samme hensyn til spillere som til keeper. Jeg mener Neuer utsatte Higuain for fare, og der er retningslinjene klare. Jeg synes det er en hensynsløs takling, på grensen til det røde, sier Øvrebø og legger til:

– Jeg har lest om flere medisinske eksperter som mener situasjoner som dette kan være livsfarlig. Jeg mener det bør slås hardt ned på.

Fevang fikk ansiktsbrudd etter kollisjon med kne

En dommer skal forholde seg til fire ulike kriterier i forbindelse med taklinger (se faktaboks). Øvrebø mener Neuer gikk over streken på følgende punkt:

– Farten og intensiteten. Den tilsier at det iallfall skulle blitt frispark til Higuaín og Argentina, mener VG-eksperten.

Hendelsen fra VM-finalen er langt fra unik, men langt fra dagligdags i fotballverdenen. For øvrig uten sammenligning til Neuer, så la hele Frankrike den tyske keeperen Harald Schumacher for hat da han plantet albuen i ansiktet på Frankrikes Patrick Battiston i semifinalen i VM i 1982.

Et av det verste, nyligste eksempelet fra Norge er fra 2007 da Starts Geir Ludvig Fevang ble sendt til sykehus med kraftig hjernerystelse og brudd i ansiktet etter et stygt møte med LSK-keeper Heinz Müllers kne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HARD SMELL: David Nielsen ligger bøyd over lagkamerat Geir Ludvig Fevang etter det harde sammenstøtet med Heinz Müller. Også Frode Kippe er bekymret for Fevang. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

– Jeg skjønte før det skjedde at «Neuer, dette rekker du ikke på den måte du ønsker», sier Fevang, i dag Haugesund-spiller, til VG på telefonen.

Han har fortsatt skruer i øyehulen etter ansiktsbruddet. Müller fikk to kampers karantene i 2007 for situasjonen fordi NFF mente Müller rammet Fevang med en «atypisk bevegelse med venstre kne». Fevang husket ingenting av kampen etter sammenstøtet.

– Det var en tøff og hard duell, men ikke så stygg (situasjonen i VM-finalen, journ.anm.). Det hører jo med til sjeldenhetene, de farlige situasjonene. Det er jo heller nesten ikke til å unngå at man treffer hverandre i slike situasjoner, sier Fevang.

- Vanskeligere å dømme mot keepere

Dommer Brage Sandmoen dømte oppgjøret mellom Lillestrøm og Start, og husker situasjonen med Müller og Fevang godt.

– Da så vi (dommerteamet) ikke hva som skjedde. Jeg så det ikke siden jeg løp bak Fevang. På tv-bildene så vi derimot at Müller gikk inn med kneet først og kneet hadde et klart utfall. Den var stygg, den situasjonen. Jeg skulle gjerne sett det der og da, sier Sandmoen til VG.

Selv om det ifølge regelboken skal være samme kriterier for keepere og utespillere, mener Sandmoen det ofte er vanskeligere å dømme imot sisteskansene.

– De har et annet bevegelsesmønster enn utespillere. Derfor kan det være vanskeligere å dømme mot dem, sier Sandmoen.

https://twitter.com/jespermathisen/statuses/488416702875860992https://twitter.com/jespermathisen/statuses/488416842806218753

Les også

Mer om

  1. Fotball-VM
  2. Lillestrøm SK
  3. IK Start

Flere artikler

  1. Tyskland verdensmester etter høydramatisk avslutning: Götze: - Skylder kjæresten min mye

  2. Matchvinner Hummels: - En drøm som går i oppfyllelse

  3. Alt du ikke trenger å vite om VM så langt

  4. Denne forskningen favoriserer Brasil

  5. Sendte Atlético til finalen og Guardiola ut

  6. Messi herjet med Nigeria: - Vi blir bare bedre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder