KUTTER MILLIONER: Molde og Ole Gunnar Solskjær skal bruke mindre penger i 2016. Til høyre står daglig leder Øystein Neerland. Tidligere daglig leder Tarje Nordstrand Jacobsen til venstre. Foto: Hugo Tingvoll ,

Budsjettbrems hos toppklubbene i Tippeligaen

Rosenborg ble suveren seriemester i fjor, men ingen av de argeste konkurrentene planlegger noen stor kjøpefest for å vippe trønderne ned fra tronen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Strømsgodset, Stabæk, Odd, Viking og Molde. Det var rekkefølgen på toppen av tabellen bak Rosenborg, som vant Tippeligaen i 2015 med en luke på 12 poeng.

Les også: VIF-Berge til West Ham

Nå ruster topplagene seg til en ny sesong, men uten bruk av mer penger. De fleste planlegger et budsjett på samme nivå som i fjor, noen kutter også i budsjettet.

Molde med færre millioner

Ole Gunnar Solskjær er tilbake i Molde, høstsesongen var solid og mange tror blåtrøyene kan kjempe om seriegullet denne sesongen.

– Vi går litt tilbake fra budsjettet i 2015. Da var klubbens budsjett på 109 millioner, i år blir det et par millioner mindre, sier daglig leder i Molde, Øystein Neerland til VG.

NY STABÆK-SJEF: Sportslig leder Inge André Olsen og den nye treneren Billy McKinlay (t.h.) poserer med Stabæk-drakten. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: ,

Stabæk imponerte da de tok bronsemedaljene i fjor med et budsjett på 43 millioner.

– Vi hadde et styremøte denne uken, årets budsjett er litt mindre, det blir på 40 millioner ca. Sportslig er vi offensive og mener det bør være realistisk å kjempe i toppen også i år, sier Stabæks midlertidige leder, Herlog Berge.

- Bruker ikke penger på vill satsing

Odd hadde et budsjett på 66,3 millioner kroner i 2015. Skienslaget kjører på med samme rammer nå, til tross for at spill i europacupen i sommer ga dem en del ekstra millioner på konto.

– Budsjettet blir ganske likt. Vi bruker ikke opp penger på en vill satsing, vi er en

HÅPER PÅ BEDRE SESONG: Odd-direktør Einar Håndlykken. Foto: Alf Øystein Støtvig ,

utviklingsklubb. Samtidig skal det være sagt at vi har brukt penger på Fredrik Semb Berge, sier Odd-direktør Einar Håndlykken.

Les også: Riise ut mot lokalavisen i Ålesund

– Kan dere bli bedre enn nummer fire med samme budsjett?

– Vi vil kjempe i toppen. I fjor kastet vi vekk masse poeng på våren, spesielt på hjemmebane. Hvis vi, Strømsgodset og Molde henger med fra start denne gangen kommer vi til å få en spennende sesong i toppen, spår han.

Uendret i Rosenborg

Sølvvinner Strømsgodset ønsker ikke å kommentere noe rundt årets budsjett.

– Det blir offentliggjort neste uke, skriver daglig leder Erik Espeseth i en SMS til VG.

SAMME SUKSESSFORMEL: Rosenborg skal bruke like mye penger som i fjor da de vant seriegull. Foto: Therese Alice Sanne , VG

I Stavanger har Viking har store utfordringer med årets budsjett. Tirsdag ble det kjent at klubben har store økonomiske utfordringer, årets budsjett er 20 millioner i manko.

Hva så med regjerende seriemester Rosenborg? I 2015 var et budsjett på 159 millioner mer enn nok til å ta gullet.

– Årets budsjett er ikke helt klart ennå. Men det blir forholdsvis likt som i 2015, sier Tove Moe Dyrhaug til VG, hun er daglig leder på Lerkendal.

Bruker penger på spillerutvikling

Norske fotballklubber har vært gjennom bølger økonomisk det siste tiåret. Milliardavtalen i 2005 førte til en enorm pengebruk, så kom finanskrisen og baksmellen. De siste årene har mye handlet om sparing og tæring etter næring.

Les også: Spillertalsmann i strupen på fotballtopp

– Klubbene driver mer nøkternt, det er mindre optimisme, men mer langsiktig tenking, til tross for at det kommer mer penger inn, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

NØKTERNE: Leif Øverland, nummer to fra høyre, mener norske klubber er mindre optimistiske. Her sammen med ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen, Discovery Networks Norway-sjef Harald Strømme, fotbalpresident Yngve Hallén og NFFs generalsekretær Kjetil Siem da den nye TV-avtalen ble presentert før jul. Foto: Scanpix , NTB scanpix

– Drives klubbene bedre nå?

– Før snakket man om at levetiden til en norsk fotballeder var på ett eller to år, nå finnes det mer kontinuitet og kompetanse. Jeg opplever at klubbene bruker pengene på å utvikle spiller i stedet for å reise ut og handle. Det er en billigere og bedre måte, spør du meg, sier Øverland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder