STERKE FØLELSER: Liverpool feirer Philippe Coutinhos scoring i ligacupfinalen mot Manchester City. Foto: Eddie Keogh Reuters

Reagerer på at fotballkommentatorer dekker favorittlag: – Uakseptabelt

Alsaker: Problemfritt å kommentere Liverpool

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, forstår ikke at fotballkommentatorene får lov til å dekke egne favorittlag. Hovedpersonene selv ser ikke problemet.

  • Stine Løvmo Lie

Da Øyvind Alsaker kommenterte ligacupfinalen mellom Liverpool og Manchester City for TV 2 Sport Premium i februar, kom det meldinger som «For oss nøytrale er det utrolig kjedelig at alle Liverpool-kamper blir kommentert av selvutnevnt Liverpool-fan Alsaker», tikket inn på Twitter.

Fotballkommentatoren er nemlig åpen om at han er Liverpool-supporter.

– Det er helt uakseptabelt, sier Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk.

Han mener redaksjonene bør ta hensyn til hvem som holder med hvilke lag, når kommentatorkabalen legges.

– Noen mener kanskje at det er greit, dersom de opplyser om det, men jeg mener at det ikke gjør situasjonen noe bedre. Kommentatorene gjør journalistisk arbeid, og det å la supportere kommentere er å undergrave journalistikkens troverdighet, forklarer Bodahl-Johansen.

HUSKER DU? Kritisk til Northug-kjærestens VM-rolle

Alsaker: – Helt problemfritt

– Skal du jobbe med engelsk fotball, må du ha et lag. Ellers har du null troverdighet, sier Alsaker.

Han har lenge vært åpen om at han holder med Liverpool, men er fast bestemt på at det ikke er et problem i jobben som Premier League-kommentator.

KOMMENTERER: Øyvind Alsaker i TV 2 Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

– For meg er det helt problemfritt. Jeg tenker ikke som en supporter når jeg kommenterer. Da er jeg på jobb, forklarer han.

Alsaker legger ikke skjul på at han har fått reaksjoner når han kommenterer Liverpool, men han har aldri opplevd at de ansattes favorittlag har vært tema når det planlegges hvem som skal kommentere hvilke kamper.

Det forstår Bodahl-Johansen lite av.

– Det bør TV 2 ta hensyn til. Det er helt i tråd med de prinsipper som gjelder for norsk journalistikk, mener etikkeksperten.

HUSKER DU? Pressetopp reagerer på TV 2-Minis trippelrolle

Heggelund: – Det handler om å være profesjonell

Alsakers TV 2-kollega Per-Jarle Heggelund er også ærlig om hvem han holder med. Heggelund er Arsenal-supporter, men kommenterer likevel ofte London-lagets kamper.

– Vi må huske at fotballinteresse starter med å ha et lag. I dag er det kanskje litt annerledes. Nå er det kanskje enkeltspillere som vekker interessen, men jeg satt som barn og så på tabellen og valgte mellom Queens Park Rangers og Arsenal – fordi jeg syntes at de hadde de fineste navnene, mimrer Heggelund.

LES OGSÅ: NRK-reporter med tabbe-selfie: – Hadde ikke gjort det igjen

Heller ikke han ser på Arsenal-sympatien som et problem i kommentatorjobben.

– Idet jeg setter på meg headset, blokkerer jeg alt sånt. Da handler det om å være profesjonell og gjøre den jobben jeg er blitt satt til, slår han fast.

– Har du fått beskyldninger for å være partisk?

– Nei, motsatt vei. Jeg kommenterte Arsenal i fjor, og jeg var litt kritisk underveis. Da fikk jeg noen meldinger med folk som lurte på om vi så samme kamp. På hotellet den kvelden – da jeg så høydepunktene – fikk jeg en liten aha-opplevelse, for Arsenal var jo gode. Da hadde jeg nok ubevisst vært litt for streng.

LES OGSÅ: Landslagsreporteren hever lønn fra NFF-selskap

Stokke: Har ikke favorittlag

KOMMENTERER: Roar Stokke i Viasat Foto: Jon-michael Josefsen , NTB scanpix

Viasat-kommentator Roar Stokke har en kjent stemme for alle som er glad i fotball. Han er blant herremennene som snakker oss gjennom Champions League-kampene på de forskjellige Viasat-kanalene, men i motsetning til Heggelund og Alsaker, har ikke Stokke noe favorittlag.

– Huff, er dette fortsatt tema? Hva noen eventuelt måtte tillegge meg av tilhørighet til lag jeg kommenterer, lever jeg svært godt med. Jeg er for lengst passert 50 år, og jeg har hverken favorittlag eller favorittspillere. Jeg er glad i selve fotballspillet, ikke det svært overdrevne fokuset på alt utenom det grønne gressteppet, forklarer trønderen.

– Mitt motto er: Man klarer aldri å gjøre alle til lags, og jeg har aldri forsøkt på det heller, avslutter han.

LES OGSÅ: Full strid om Norges landskamper på TV

Friling: – En beskyldning det er umulig å forsvare seg mot

Stokkes Viasat-kollega Arnstein Friling har en rekke favorittlag. Han ramser opp både Stabæk, Liverpool, Frisk, Kansas City Royals, Edmonton Oilers, Seattle Seahawk og Bærum Basket.

– Jeg er lagmessig sett utro, sier han, og legger til at det hender at han kommenterer sine egne favoritter på TV.

– Det har skjedd noen ganger, ja. Relativt uproblematisk, vil jeg si, mener Friling.

Han poengterer at det som regel stormer på sosiale medier når profilerte lag spiller, og at man blir beskyldt for å være partisk uansett.

– Det er en beskyldning det er umulig å forsvare seg mot, samme hva, så ingen kommentatorer tar det særlig alvorlig, tror jeg.

– Objektivitet er førsteprioritet, påpeker Friling.

LES OGSÅ: Beskylder TV 2 for rolleblanding

TV 2-sjef: – Verdens mest kravstore publikum

Vegard Jansen Hagen, sportssjef i TV 2, er godt kjent med problemstillingen om fotballkommentatorer og favorittlag.

– Hvilke presseetiske vurderinger gjøres rundt dette?

– Det ligger de grunnleggende krav om faglig skikkerhet og habilitet her som på andre redaksjonelle områder i TV 2, forsikrer Jansen Hagen.

Han er overbevist om at stor kunnskap og dyp lidenskap kjennetegner de beste fotballkommentatorene, og at lidenskapen har gjerne sitt utspring i kjærligheten til en klubb – lenge før dette ble en jobb.

– Uten denne lidenskapen vil kommentatoren ikke hverken kjenne eller kunne nå sitt publikum. Det er en helt essensiell ballast i en jobb som løses med 100 % profesjonalitet, fortsetter sportssjefen, som er fullstendig klar over at kommentatorene kan beskyldes for å være partiske.

– Ja, Øyvind Alsaker har blitt beskyldt for 20 ulike favorittlag i Premier League, Kasper Wikestad like mange i Championship og Harald Bredeli minst 16 i Tippeligaen. Vi har verdens mest kravstore og engasjerte publikum. Fotball er følelser. Denne type høylytte beskyldninger er en uunngåelig del av gamet - og et sunnhetstegn, avslutter TV 2-sjefen.

LES OGSÅ: Fjørtofts dobbeltrolle diskuteres

Brenne: – Vi må opptre ryddig

Også i VG har mange av journalistene favorittlag. VGs sportssjef Øyvind Brenne ser på det som nærmest utenkelig å være sportsjournalist uten å være engasjert i sportene man skriver om. Han anser stort sett også engasjementet som en fordel.

– At mange da også har et favorittlag, er helt naturlig. Men det som er avgjørende, er at man dekker kampene som VG-journalist, med de standardene det innebærer, sier Brenne.

SPORTSSJEF: Øyvind Brenne i VG. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Han understreker at det ikke er greit at VG-journalister leder supporterklubber eller har offisielle verv rundt klubbene, i tillegg er det viktig å bruke sunn fornuft i sosiale medier.

– Vi oppfordrer til å vise edruelighet rundt meninger og følelser i sosiale medier rundt favorittlaget, sier sportssjefen.

Brenne legger til at det er vanskelig å være skråsikker, og han er åpen om at det helt sikkert er blitt gjort feil.

– Men vi har bevissthet rundt problemstillingen, og visshet og respekt for at vi må opptre ryddig her, forklarer han, og legger til at favorittlaget er for noen viktigere enn kjæresten eller jobben.

– Det må vi forholde oss til når vi omtaler det. Alle skal vite at en VG-artikkel om fotball publiseres her fordi vi journalistisk mener det er riktig, og ikke fordi en supporter med pressekort har behov for å tømme seg for frustrasjon over favorittlagets udugelige manager, avslutter Brenne.

PS: Journalisten i denne saken er Arsenal-supporter og har blant annet skrevet for The Gunners Post i mange år.

Hør mysteriet rundt Jørn Andersens Nord-Korea-jobb, hvordan Norges EM-tropp burde sett ut og hva i all verden hockeygutta mener med «naken i slottet» og liknende i vår nye podcast under!

PS! I samarbeid med Strive ser du 10 toppkamper fra La Liga og Serie A på VG+ i vår. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder