SKANDALE: Oppgjøret mellom Kroatia og Tsjekkia endte i skandale da kroatiske fans kastet et titalls bluss ut på banen. Kampen måtte stoppes i over fem minutter før dommer Mark Clattenburg satte oppgjøret i gang igjen. Foto: Laurent Cipriani Ap

Kroatisk journalist etter skandaleoppgjøret: – Folk er veldig sinte

DEAUVILLE (VG) Kroatias landslagssjef Ante Cacic sier at
«hooligans» ikke skal få ødelegge Kroatias drøm om EM-gull i Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dagen etter skandaleoppgjøret mellom Kroatia og Tsjekkia i Saint-Etienne møtte Ante Cacic pressen i Normandie-regionen – nærmere bestemt i Deauville.

– Jeg kan bare repetere at «hooligans» ikke skal få stoppe det kroatiske laget. De skal ikke få knuse våre drømmer. Vi skal bli sterkere av denne episoden, for Kroatia har vist i denne turneringen at vi kan vise masse patriotisme, sa han.

Så ble det bestemt at det ikke ville bli besvart flere spørsmål om gårsdagens hendelse. Alt skulle handle om fotball, før Kroatias sikkerhetsansvarlige skulle svare på spørsmål om bråket.

Et spørsmål om dette var en protest mot det kroatiske fotballforbundet ble avslått av pressesjefen som satt ved siden av Cacic på podiet.

Les også: Kroatisk journalist: Derfor skapte fansen skandalen

Kritisk til fotballpamp

Cacic er omdiskutert i Kroatia fordi mange mener at han blir brukt av den forhatte og korrupsjonstiltalte fotballederen Zdravko Mamic.

IRRITERT: Det er en liten gruppe med fans som kommer med ett mål: Å lage trøbbel, forteller reporter Dalibor Keler i den kroatiske avisen Glas Slavonije til VG. Foto: Sindre Øgar VG

Kroatiske fotballsupportere har i mange år laget bråk for å ramme det kroatiske fotballforbundet (HNS) – og spesielt Mamic som i sommer møter i retten tiltalt for korrupsjon i hundremillionersklassen.

– Jeg er desperat og veldig skuffet. Fansen vår hadde en fantastisk atmosfære med tsjekkiske supportere. De drakk og sang sammen, og det var ikke noe trøbbel. Det er en liten gruppe med fans som kommer med ett mål: Å lage trøbbel, forteller reporter Dalibor Keler i den kroatiske avisen Glas Slavonije til VG.

– Vi har hatt dette problemet i mange år. Regjeringen gjør ingenting. Vi har konstant problemer med kommunister og fascister i regjeringen, høyre og venstre barker sammen hele tiden. I den hjemlige ligaen vår er det laber interesse. Barn går ikke på kamp fordi Hajduk- og Dinamo Zagreb-fansen alltid lager bråk, sier han.

Les også: Tårene trillet hos Kroatia-kapteinen før kampstart

Han tror, i likhet med den kroatiske journalisten Aleksandar Holiga, at bråket i Saint-Etienne i går handler om folk som vil ødelegge for forbundet.

Zdravko Mamic har styrt Dinamo Zagreb-direktør og vært første visepresident i forbundet, men så lenge rettssaken pågår er han fritatt fra alle fotballverv.

Mamic blir beskyldt for «å styre alt» og stikke penger i egen lomme. Han er uhyre upopulær hos erkerivalen Hajduk Split. Og hatet i egen by. Men han har også mektige venner.

– Rettsaken er flyttet fra Zagreb til Osijek fordi man fryktet at han ville kunne påvirke vitner og rettssystemet i Zagreb, sier Keler.

– Det er ikke første gang det skjer. Bråket i går har en forhistorie i kvalifiseringen med hakekorset og trøbbelet i Milano mot Italia.

(Saken fortsetter under bildet)

SKAPTE KONTROVERS: Dette hakekorset i gresset før EM-kvalik-matchen mellom Kroatia og Italia ble et hett tema. Kroatia ble trukket ett poeng i kvalifiseringen, men kom seg likevel til EM etter å ha blitt nummer to i gruppa - plassen foran Norge. Foto: Andrej Isakovic Afp

Tre ganger i EM-kvaliken, der Kroatia var i samme gruppe som Norge, ble kroatene etterforsket for rasisme av UEFA. Et stort hakekors i gresset på Poljud stadion i Split mot Italia 12. juni gjorde at de mistet ett poeng – noe som kunne ha kostet dem EM-plassen.

Husker du? Kroatia fikk poengtrekk for hakekors - ansetter trener utestengt for nazi-rop

KONTROVERSIELL: Zdravko Mamic, den mektigste mannen i kroatisk fotball, har fått mye pepper etter at han ble arrestert for å ha unndratt flere millioner. Foto: - Afp

– Vi visste at dette ville skje i Saint-Etienne. Fansen fra Hajduk Split hadde varslet at de skulle lage bråk. 15 minutter før slutt stilte politiet seg opp foran supporterne for å hindre at de gikk på banen, men pyroteknikk er ikke mulig å stoppe, sier Keler.

– Hajduk-fansen har problemer med det kroatiske fotballforbundet. De mener at de motarbeider Hajduk og favoriserer Dinamo Zagreb. Det er et stort problem, legger han til.

I fjor sommer ble brødrene Zdravko og Zoran Mamic (Dinamo Zagreb-manager) arrestert og siktet for underslag, skatteunndragelse og korrupsjon. Deler av overgangssummer skal angivelig ha havnet i bukselommene deres.

Etterforskerne mener at syv millioner euro fra Luka Modrics overgang til Tottenham i 2008 endte opp hos Zdravko Mamic.

Totalt skal de to ha sittet igjen med rundt 115 millioner kroner.

– Folk liker ikke Mamic, men de liker heller ikke Davor Suker (fotballpresident).Folk er veldig sinte, sier Keler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder