Frustrert Wæhler (40) reddet poeng: – Må frem av og til

Kontroversiell scoring sendte Aalesund i ledelsen

ÅLESUND/OSLO (VG) (Aalesund - Vålerenga 2-2) Edwin Gyasi scoret sine to første seriemål for Aalesund, men superveteran Kjetil Wæhler (40) sikret ett poeng til Kjetil Rekdals Vålerenga i sluttminuttene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da Edwin Gyasi scoret sitt andre for kvelden i det 83. spilleminuttet trodde de fleste at Aalesund hadde sikret seg tre vitale poeng mot tidligere trener Kjetil Rekdal og Vålerenga. Jubelen blant hjemmepublikumet stilet derimot raskt, ettersom superveteranen Kjetil Wæhler dukket opp på et innlegg fra høyresiden og nikket inn 2-2 – to minutter før ordinær tid.

– Da Aalesund scoret 2-1 så var det selvsagt viktig å dra herfra med poeng, men vi er ikke fornøyde med bare det ene. Det er surt – vi har mye ball og mange sjanser, men vi får ikke ballen i mål og det er det som er problemet, sier Wæhler til VG.

– Det er vel det som også er symptomatisk for et lag som sliter i bunnen av tabellen?

– Helt klart, og slik har det vært hele sesongen. Vi har vært dominerende i ballbesittelsen i alle kampene vi har spilt, men ballen vil bare ikke i mål. Det er frustrerende å stå der bake når vi da ikke klarer å gjøre mål. Som midtstopper må man av og til gå frem og sette den, smiler Wæhler høflig.

– Overkjørte fullstendig

Før utligningen til 2-2-scoringen oppstod det derimot litt kontroverser. Edwin Gyasi snappet ballen fra nettopp Wæhler, forserte mot mål og klinket ballen inn via nettaket. Assistentdommeren på Vålerengas side markerte med flagget sitt, men etter en diskusjon med hoveddommer Tom Harald Hagen godkjente dommertrioen scoringen.

Trener Kjetil Rekdal synes det er bittert at avslutningen til Gyasi gikk inn, mens Deshorn Brown forsøk litt tidligere smalt i treverket og ut.

– Det er énveiskjøring hele andre omgang, frem til omtrenlig det 80. minutt og blir tatt på kontring. Vi hadde tverrligger ned på stillingen 1-1 og Gayas (Zahid) sklei aleine med keeper. Vi hadde sjansene, men klarte det ikke, sier en skuffet VIF-trener til VG.

Også kaptein Christan Grindheim mener det «bare var ett lag på banen» etter pausen.

– Jeg synes vi overkjører Aalesund fullstendig, spesielt i andre omgang. Det har den ene sjansen som de scorer på, og utenom det så er det bare ett lag som prøver å spille fotball utpå der, sier en tydelig skuffet Grindheim.

Men også i Aalesund-leiren var det en skuffelse over å mistet tre poeng – da det bare stod igjen noen få minutter av kampen – selv om Vålerenga hadde en ballbesittelse på 72-28.

– Når man leder 2-1 så blir det veldig skuffende å ikke få med seg tre poeng. Vålerenga er hakket bedre enn oss og har ballen med enn oss, men hvis mann summerer opp antall målsjanser så tror jeg det er nokså likt, presiserer trener Trond Fredriksen overfor VG.

Via (de grå) hårtustene til Wæhler

BAKGRUNN: Føler seg aldersdiskriminert av Høgmo

Både Aalesund og Vålerenga har slitt med poengfangsten innledningsvis denne sesongen.

– Vi har fått litt dårlig betalt den vårsesongen her, konstaterer Rekdal.

Det var derfor en nokså forsiktig start på oppgjøret da to lag i poengnød møttest Color Line. Men så våknet kampen til liv da Gyasi fikk rom på høyresiden.

Nederlenderen skrudde inn 1-0 etter å ha dratt seg inn fra kanten – og skrudde ballen (muligens) via hårtustene til midtstopper Wæhler. Ledelsen holdt i nøyaktig en time, da Elias Omarsson utnyttet en keepertabbe av Andreas Lie – som glapp et innlegg/skudd fra Simon Larsen. På returen stod islendingen og pirket inn 1-1.

Sett denne? Grindheim tror på «kjempeboost» etter VIF-oppvasken

STRAK VRIST: Aalesunds Edwin Gyasi setter inn 1-0 til hjemmelaget på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Da fikk Aalesund konsentrere seg om å spille med strukturert bakover, men Vålerenga kom seg likevel til noen muligheter til å utligne.

Og utligne skulle «Enga» også gjøre i andre omgang. I en periode hvor de hvitkledde fra Oslo styrte det aller meste, utnyttet Elias Omarsson en glepphendt Andreas Lie. Med drøye 20 minutter igjen av kampen kom Simon Larsen kom til innlegg på venstresiden, og Lie så ut til å ha brukbar kontroll.

VG Live: Fyldig kampreferat!

Svakt forsvarsspill

Men sisteskansen glapp ballen, og islendingen Omarsson kastet seg frem og tuppet inn 1-1 for gjestene.

Og like etter kunne Kjetil Rekdals menn ha snudd hele kampen. Deshorn Brown fikk ta ned et innlegg fra høyresiden. Spissen snudde seg rundt på en femøring og klemte til, men ballen smalte i tverrligeren og ut.

– Det var vi som var det beste laget, og hadde fortjent seieren, men vi kom oss aldri den posisjonen, påpeker Rekdal.

I stedenfor scoret Aalesund. Gyasi utnyttet svakt forsarsspill, og hamret ballen i mål. Det ble full forvirring da assistentdommeren kom opp med flagget på siden, men Hagen overkjørte avgjørelsen og godkjente scoringen.

FØRSTE SIDEN 2008: Kjetil Rekdal virket fornød med ett Vålerenga-poeng før fotballpausen i Tippeligaen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

«Pasningen» til Gyasi (i offside) kom fra Vålerengas Kjetil Wæhlers skospiss.

I TV 2s ekspertstudio etter oppgjøret ble den situasjonen diskutert i det vide og det brede, lenge og lengre enn lengst - uten at noen av de fire klarte å konkludere.

Les også: Opprør nummer to fikk det til å koke i Vålerenga

Aalesund var i himmelen noen minutter, men det ville veteranen Kjetil Wæhler gjøre noe med. Et innlegg fra Larsen ble pisket inn fra høyre, og midtstopperen headet inn 2-2 for Oslo-klubben. Det var et tung slag for Fredriksen.

– Vi vet at vi er gode defensivt når vi er kompakte nok. Jeg skulle ønske at vi også var enda flinkere til å bruke ballen og bruke bredden slik at vi også fikk hvilt litt med ballen. Der var vi ikke gode nok i dag. Da blir det som det blir, konkluderer Fredriksen.

Riise nær første seriemål

Det ble en hektisk avslutning på kampen. For før det var det ikke så veldig mye som skjedde i Ålesund. Ti minutter etter åpningsmålet fikk Gayas Zahid to avslutningsmuligheter inn i 16-meteren til vertene. Den første ble blokkert, og den andre gikk helt inn til keeper Andreas Lie.

Utenom Zahids forsøk, var det ikke altfor mange oppgaver Lie hadde før pause. Litt mer hektisk ble det hos tidligere Hødd-keeper Aslak Falch i det motsatte buret.

Halvtimen spilt kom storebror Riise til et godt innlegg på venstresiden. Ballen ble klarert rett i beina til en offensiv Mikkel Kirkeskov. Dansken klemte til med rein kraft – sjansen endte utrolig nok med et hjørnespark.

Sett denne? Riise: – Siden jeg flyttet hjem, har jeg hatt det mye vondt

Drøye fem minutter før pause serverte dommer Tom Harald Hagen hjemmelaget en gavepakke da han tildelte Aalesund et indirekte frispark på om lag ni meter i Vålerengas målfelt. Grunnen var at Jonathan Tollås Nation tuppet en stikker fra Gyasi inn til egen keeper, en avgjørelse som virket streng.

Brødrene Riise gjorde seg klar til å bare hamre ballen i mål, men storebror John Arne blåste ballen via en mur av Vålerenga-spillere og ut til et hjørnespark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder