STOLT MAMMA: Gerd Stolsmo var i sin tid spiss i Trondheims-Ørn. Her har hun nærmest kommandert Cristiano Ronaldo til å bli med på et bilde sammen med henne og datteren. Foto: OLE KRISTIAN STRØM

STOLT MAMMA: Gerd Stolsmo var i sin tid spiss i Trondheims-Ørn. Her har hun nærmest kommandert Cristiano Ronaldo til å bli med på et bilde sammen med henne og datteren. Foto: OLE KRISTIAN STRØM

Familien som vant hele Europa

KOMMENTAR: Det føltes helt riktig at mamma Gerd Stolsmo satt på første rad og filmet da Ada Hegerberg (21) ble kåret til Europas beste fotballspiller i sesongen 2015/16.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etterpå fulgte hun datterens «triumfferd» sammen med Cristiano Ronaldo, i Grimaldi Forum i Monaco. Pappa Stein Erik Hegerberg burde også vært der, men han var hjemme i Oslo, like stolt.

Foreldrene har sin store del av æren for Ada Hegerbergs eventyrlige suksess. For her snakker vi om en av Norges mest dedikerte fotballfamilier.

Dette var ikke bare et fantastisk øyeblikk for hovedpersonen, men også for norsk fotball, som ikke akkurat renner over av internasjonal anerkjennelse, og denne kvelden gikk det galt for Rosenborg også.

Ada Hegerberg skal vi være veldig stolte av.

Kriteriene for den ganske ferske UEFA-utmerkelsen (Hegerberg er fjerde vinner, de tre første var tyske) er følgende: Prestasjoner «i alle konkurranser, både innenlands og internasjonalt». Sånn sett var det jo ingen fordel for Ada Hegerberg at hun spiller for et landslag som ikke kvalifiserte seg for sommerens OL.

Husker du? – Ada er en inspirasjon for norsk fotball

STOLT PAPPA: Så sent som i forrige uke spesialtrente Ada Hegerberg med pappa Stein Erik Hegerberg, i nærheten av familiens hytte i Ljungskile i Sverige. Her fra en økt i Oslo, noen uker før VM i fjor sommer. Foto: FRODE HANSEN

Men hennes scoringsmengde knuste alt og alle; den var på Messi- og Ronaldo-nivå og vel så det. 54 mål på 34 kamper, og hun sendte Lyon i ledelsen i Champions League-finalen mot Wolfsburg (1-1, straffeseier).

Hegerberg spilte i Toppserien for Kolbotn og Stabæk før hun var 18. Hun reiste til Turbine Potsdam i Tyskland, og etter en sesong ble hun hentet av Lyon. Da skjøt karrieren virkelig fart, nærmest bokstavelig talt.

Suksessen handler om mer enn scoringer, eller for å si det på en annen måte; den handler mye om grunnen til de mange scoringene. Hegerberg er et spesielt treningsprodukt, hun er en spesiell person og hun har en spesiell familie.

Svensk stjerne: – Aldri sett en bedre 19-åring

Ada Hegerberg tar plass der hun dukker opp, alltid rak i ryggen, alltid blid, alltid utadvendt og tilsynelatende alltid trygg på seg selv, akkurat som når hun står på podiet og snakker foran hele Fotball-Europa på perfekt engelsk. Det går på fire språk, hun lærte seg raskt tysk i Tyskland, hun lærte seg raskt fransk i Lyon.

Hegerberg stuper ut i utfordringene med en gang, akkurat som hun stuper inn i duellene foran mål. Hun spiller som hun er; liksom ikke redd for noe eller noen.

Hun er ikke spilleren som dribler av tre motstandere, som for eksempel Caroline Graham Hansen, men den 176 centimeter høye kraftspissen er typen som brøyter seg forbi tre motstandere, eller knuser dem alle i en hodeduell.

STOLT SØSTER: Andrine (23) og Ada Hegerberg på trening i Rotterdam foran OL-kvaliken i mars. Nå er Andrine i engelske Birmingham, og garantert veldig stolt av lillesøster. Foto: NTB SCANPIX

Så er det familien. Gerd Stolsmo og Stein Erik Hegerberg spilte begge fotball, mamma i toppdivisjonen med Trondheims-Ørn, pappa på nest høyeste nivå i Sunndal. Etter karrieren har de lagt ned en del timer – og kroner – på å legge alt til rette for at Ada og storesøster Andrine skal lykkes. Sistnevnte har ennå ikke vært med på å tape, etter syv kamper for Birmingham.

For Europas beste spiller i forrige sesong har det blant annet handlet om utallige timer med egentrening, som da VG besøkte datter og far på Dælenenga i Oslo foran VM i fjor sommer. Midt blant smårollinger fant de seg en plass her og der, måtte flytte seg litt rundt, men gjennomførte en times egentrening, uten noe slurv, og her har garantert mange norske talenter, av begge kjønn, mye å lære.

«Vi jobber alltid rettvendt, mot mål. Det er ikke noe hokuspokus. Det handler om grunnteknikk. Pasninger. Mottak. Vendinger. Avslutninger», forklarte pappa, og så sent som for en uke siden reiste Ada fra Frankrike til Ljungskile i Sverige for å være med familien, og kjæresten, i et par fridager. Der gjennomførte de nye økter. «Pasninger. Vendinger. Mottak. Avslutninger.»

KOMMENTERER: Trond Johannessen

Og når familien føler at de ikke har kompetanse selv, skaffer de seg den: Steinar Hoens tidligere høydetrener Dan Simion trente spenst med søstrene i et års tid, tidligere tikjemper Benjamin Jensen jobbet med hurtighet og motorisk utvikling, Tom Nordlie har vært inne som en mental samarbeidspartner i et par år og pappa Stein Erik roser også psykologhjelp de har fått på forbundsnivå.

Så hva nå? 21 år gammel og kåret til Europas beste. Det er en ny utfordring. Hva skjer med hodet nå? Ada Hegerberg har nesten ikke møtt motgang i karrieren.

Vær trygg på at familien Stolsmo Hegerberg har tenkt tanken. Vær trygg på at de har en plan klar hvis det skulle gå litt imot. Vær trygg på at både Ada Hegerberg og de rundt henne prøver å nullstille situasjonen nå, legge gamle mål bak seg og konsentrere seg om jakten på nye.

Og vær trygg på at Ada Hegerberg vil fortsette å trene like hardt, i flotte omgivelser i Lyon eller på en gressflekk med pappa.

Og da kan det jo bli et nytt møte med Cristiano Ronaldo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder