JUBEL: Ghayas Zahid jubler etter 3-2-scoringen sammen med Henrik Kjelsrud Johansen. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Super-Zahid senket Brann på overtid: Matchvinneren hylles av Rekdal

OSLO (VG) (VÅLERENGA-BRANN 3-2) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal sier flere klubber speider på Ghayas Zahid (21) som herjet på Ullevaal og scoret to mål da Vålerenga tok sin fjerde strake seier.

 • Sigurd Skjefstad

– Du skal lete lenge etter bedre innoverkanter i Tippeligaen. Han er god, og den største forbedringen er arbeidskapasiteten som er blitt mye bedre den siste tiden. Skal man spille internasjonalt må man ha den delen av spillet og, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Zahid ble den store helten da han dukket opp i feltet på stillingen 2-2 på overtid, dro med seg ballen og trillet den ned i hjørnet forbi Brann-keeper Piotr Leciejewski. Da hadde han allerede lurt Amin Nouri ned på rumpa.

Dermed vant Vålerenga 3-2 og tok sin fjerde strake seier – samtidig som Branns rekke på fem kamper uten tap tok slutt.


– Å vinne kamper gir oss selvtillit. Vi har egentlig prøvd på det samme i hele år, men først nå får vi spillet til å sitte. Den angrepsfotballen vi har vist de siste fire-fem kampene, det er det som er Vålerenga, sier Zahid.

VG LIVE: Slik var kampen: https://vglive.no/event/19040

– Vet flere følger med på han

21-åringen var sentral i det aller meste av det Vålerenga skapte offensivt - slik han har vært de siste kampene. Når også målene kommer vil han fort havne på blokka til større klubber - og det vet trener og påtroppende sportslig leder Kjetil Rekdal.

– Jeg vet at det er flere som følger med han. Men alle unge spillere som vil ut, må prestere godt mens de er her. Da får de sjansen, sier han.

Tidligere i sommer kom Tor Olav Trøim inn og lovet fornyet satsing på Valle. Men Rekdal vil ikke si om noe om det betyr at han har større sjanse til å beholde Zahid litt lenger.

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Handler ikke lenger om å redde Vålerenga

Derimot snakker treneren gjerne om den gjenvunne optimismen som råder i Vålerenga. Klubben var på bunn både på og utenfor banen og tørstet etter gode opplevelser da Trøim trappet opp på Valle.

Nå ser mange bleke ansikter ut til å ha fått litt av pigmentene tilbake.

– Det er klart, jeg – eller vi – har stått i det alene, og det har vært en kamp for å få endene til å møtes. Når det ble klart at Trøim ville bygge oss opp igjen, og Ronny (påtroppende trener Deila) og Erik (ny daglig leder Espeseth) kom inn, kunne vi slåss bare på den sportslige arenaen – ikke den utenomsportslige også. Det handlet ikke lenger om å redde Vålerenga, sier Rekdal.

Hvor godt seieren mot Brann smakte så man på Rekdals reaksjon da Zahid satte inn 3-2. Som i glansdagene løp han jublende ut på banen, hoppet i været - men landet med noe som lignet på et middels vellykket telemarknedslag.

– Jeg skled, sier han.

– Det var en ekstatisk følelse å få 3-2 på overtid. Kampen kunne bikket begge veier, Brann hadde noen sjanser og vi hadde noen, og vi hadde egentlig lagt oss litt ned de siste ti minuttene fordi vi i hvert fall ikke ville tape. Så kommer målet, litt tilfeldig, men kanskje fortjener vi litt stang inn etter at det var mye stang ut i vår.

Brann-treneren henger ikke med hodet

Stang inn for Rekdal var stang ut for Brann-trener Lars Arne Nilsen. Han var skuffet etter kampen, men fattet da han passerte gjennom pressesonen på vei til bussen kampen.

– Vi spilte en god kamp, og jeg er ganske fornøyd med det guttene leverer. Så vi får se litt bak resultatet. Vi gjør en del personlige feil vi ikke har gjort før i år, sier Nilsen.

For etter at laget sto med bare 14 baklengsmål på de første 19 kampene - rekord for klubben ifølge Bergens Tidende - måtte Piotr Leciejewski plukke tre baller ut av nettet på Ullevaal.

– Vi kan ikke henge for mye med hodet. Vi er fortsatt på 3. plass på tabellen.

For Vålerenga ser det også mye bedre ut tabellmessig. Etter fire strake seirer har de nå 24 poeng, fem ned til Aalesund på kvalifiseringsplass. Zahid advarer likevel dem som tror at jobben nå er gjort.

– Nå har vi fått en liten luke til lagene bak, men jeg tror ikke det er noen her som vil ta av. Vi har jobbet hardt på trening og må bare fortsette på samme måte.

Fått med deg denne? TV 2 holdt redusert PL-avtale hemmelig i ti måneder

Formlag

Det var to av Tippeligaens virkelige formlag som møttes på Ullevaal. Begge sto med tre strake seire, og faktisk var Vålerengas forrige tap mot nettopp Brann i det omvendte møtet i Bergen 9. juli . Det vant Brann 4-1 og startet klatringen på tabellen som hadde tatt dem helt opp på medaljeplass.

Så du denne? Diomande åpnet Premier League med brasse-mål

Brann startet også kampen med tre tidligere Vålerenga-spillere som alle ble sendt på dør av Kjetil Rekdal i fjor. Sivert Heltne Nilsen og Ruben Kristiansen meldte overgang i fjor sommer, mens Daniel Braaten reiste vestover etter ikke å ha fått ny kontrakt etter sesongen.

Volley-mål

Og det var bortelaget som tok ledelsen på kampens første virkelig mulighet etter 14 minutter. Helt upresset headet Vålerengas høyreback Robert Lundström ballen inn mot egen 16-meter, Jakob Orlov stusset videre til Kristoffer Barmen som tok ballen med seg på brystet, før han dunket til på volley og traff helt nede ved stolpen.

Brann hadde tydelig bestemt seg for å dra ned tempoet i kampen, og brukte allerede fra start mye tid på alle dødballer. Det gikk ikke akkurat raskere etter at de hadde tatt ledelsen, og frustrasjonen begynte å bli høylytt blant hjemmesupporterne som måtte vente til midtveis i omgangen før Vålerenga skapte en mulighet.

Les også: Demidov ber Fagermo holde munn

Oppskriften var den samme som i de siste kampene. Ghayas Zahid mottok ballen inne sentralt, og spilte ut til Lundström som kom på et godt løp ute på høyrekanten. Lundström fant Vajeba Sakor med et godt innlegg, men lånespilleren fra Juventus greide ikke å presse headingen under tverrliggeren.

Zahid utliknet

Det var likevel klart at Vålerenga brygget på noe, og etter drøye halvtimen satt utlikningen. Hjemmelaget vant ballen sentralt i banen, Moa satte fart i mellomrommet og fant Zahid som hadde massevis av plass bak Branns litt for offensive høyreback Amin Nouri. Fra skrå vinkel beholdt han roen og trillet ballen ned i hjørnet forbi en utrusende Piotr Leciejewski.

Forrige helg: Vega: – Vi kan ta gull

Like før pause hadde de også snudd kampen. Leciejewski forlot egen 16-meter for å klarere et langt oppspill foran en jagende Moa, men sleivet slik at Moa kunne plukke opp ballen igjen ute ved sidelinjen. Spissen overhørte publikums rop om å skyte, og spilte heller på tvers til Simon Juklerød. Fra 18 meter la han ballen pent til rette, siktet og plassert den helt oppe i krysset.

Dermed pause på stillingen 2-1, etter en snuoperasjon som smakte godt for Vålerenga-supporterne som var møtt frem i solen på Ullevaal.

Mot gamleklubben

Brann-trener Lars Arne Nilsen svarte med å sette Fredrik Haugen inn for målscorer Barmen, men det var midtbanekollega Heltne Nilsen som sørget for utlikningen bare ti minutter ut i omgangen. Amin Nouri tok en 20-meterssprint for å redde ballen fra å gå til kast, og ble belønnet med en corner. Den greide Vålerenga aldri å klarere skikkelig, og etter en rekke dueller i feltet falt ballen ned til Heltne Nilsen som bredsiden den i mål mot gamleklubben fra rundt fem meter.

Det så det lenge ut til å ende 2-2 på Ullevaal der de to veteranene Azar Karadas og Kjetil Wæhler avslutte kampen med hodebandasje og humlesus etter å ha tatt sats og smelt hodene sammen.

Så dukket Zahid opp igjen - og nok en overtidsscoring ga Vålerenga seieren 3-2.

– Daniel (Fredheim Holm) er sterk og holder på ballen i feltet, så får han spilt den til meg og Amin (Nouri) sparker i bakken tror jeg. Det var godt å se den gå inn, sier Zahid.

Les også

 1. Ny Moa-scoring da Vålerenga tok sin tredje strake seier: – Veldig godt

  (Sarpsborg 08 - Vålerenga 0-2) Rasmus Lindkvist (26) og Mohammed «Moa» Abdellaoue (30) scoret målene da Vålerenga sikret…
 2. Vega etter ny Brann-opptur: – Vi kan kjempe om tittelen

  BERGEN (VG) (Brann - Strømsgodset 1-0) Brann var klart best i toppoppgjøret mot Strømsgodset – og medalje blir stadig…
 3. Brann har ikke vært så sterke defensivt på 46 år: Nilsen: – Vi skal egentlig ikke være med i toppen i år

  – Vi skal egentlig ikke være med i toppen i år, sier Lars Arne Nilsen (52) til VG. Men akkurat det er Brann.
 4. Gode, «nye» Moa herjet mot Molde

  ULLEVAAL (VG) (Vålerenga–Molde 3-0) I en førsteomgang der Vålerenga kjørte over Molde, viste Mohammed «Moa» Abdellaoue…
 5. Lekne Vålerenga banket Molde

  ULLEVAAL (VG) (Vålerenga – Molde 3-0) Et lekent Vålerenga vartet opp med festfotball hjemme mot Molde.
 6. Rekdal spår en stor fremtid for supertalent: – Han er stor, sterk, rask og uredd

  SØR ARENA (VG) (Start-Vålerenga 2-4) Søndag var 18 år gamle Sander Berge banens gigant.
 7. Deila ble med VIF på kamp: – Bra at han kan være så involvert

  SØR ARENA (VG) (Start-Vålerenga 2-4) VIF-trener Kjetil Rekdal er strålende fornøyd med å ha påtroppende trener Ronny…
 8. Demidov ber Fagermo holde munn

  SKIEN (VG) (ODD-BRANN 1-3). Vadim Demidov ber Odd-trener Dag-Eilev Fagermo trene mer og snakke mindre etter å ha ledet…
 9. Dette har gått galt for AaFK

  I januar slo Aalesund-trener Trond Fredriksen fast at AaFK skulle bygge et kanonlag for 2016 og fremtiden.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder