Selvsikker Helland: – Vi er et klart bedre lag

JEKKER NED SVENSKENE: Fjorårets svenske seriemester IFK Norrköping skremmer ikke Pål André Helland som første hinder på veien til Champions League. Her sammen med Christian Gytkjær (t.v) og Mike Jensen etter scoring mot Molde tidligere i år. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Norrköping-Udjus foran RBK-bataljen: – Northug har satt standarden...

Norrköping-keeper Kenneth Udjus (32) tror Petter Northugs hardkjørt mot svenskene gir Champions League-bataljen mot Rosenborg en ny dimensjon.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

– Det har alltid vært stas med møter mellom Sverige og Norge, men nå blir det enda mer prestisje. Northug har satt standarden, sier Udjus til VG og ler.

Fått med deg denne? Northug: – Vil beklage overfor Sverige

– Grisesugen på å spille

Og kanskje er det Pål André Helland som inntar Northug-rollen foran Champions League-kvalifiseringen i juli? Den munnrappe trønderen mener i hvert fall at Rosenborg er «et klart bedre lag» enn IFK Norrköping.

– Det blir som et toppoppgjør i Tippeligaen. Og de har vi en tendens til å vinne. Hvis vi klarer å være 100 prosent, så er vi bedre enn Norrköping, sier Helland til VG.

Les også: Helland varsler ordentlig toppform først i august

Men tidligere Brann-, Sogndal- og Lillestrøm-keeper Kenneth Udjus, som kom til fjorårets svenske seriemester i mai, tror Champions League-kvalifiseringen blir en jevn batalje.

– Det er kjempevanskelig å sette Rosenborg og Norrköping opp mot hverandre. Vi spiller litt annerledes enn norske lag med mer possession. Jeg er usikker på hvordan tempoet er her i forhold til norsk fotball, men det er en annen type fotball. Vi er et ungt, kanongodt og sammensatt lag her, sier Udjus til VG.

– Hvordan var reaksjonen i klubben da dere trakk Rosenborg?

– For vår del så kunne det jo være verre, så det var selvfølgelig en positiv opplevelse. Man føler at man har et godt lodd på hånden når man møter et nordisk lag i kvaliken til en så viktig turnering. Og det blir dødsgøy spesielt for meg. Jeg er grisesugen på å spille de to kampene.

Les også: Svensk ski-kommentator: – Uoppdragent av Northug

Selvsikker Helland

Etter en operasjon i fjor var han lenge ute av kamptrening, men nå har han fått seg to B-kamper for Norrköping siden overgangen. 19 år gamle Andreas Vaikla sto de to siste kampene i Allsvenskan før ferien. Udjus håper at han vil få sjansen når alvoret begynner igjen i juli.

– For meg er det en bonus å være her. Jeg er blitt tatt veldig godt i mot og jeg håper jeg får vist meg frem ordentlig. Rosenborg har sterkere tradisjoner, men vi har et ungt og friskt lag, advarer Udjus, som i første omgang har skrevet kontrakt ut august.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ROPER VARSKU: Kenneth Udjus, her under straffesparkkonkurransen mellom Lillestrøm og Molde i 2013, tror IFK Norrköping kan by Rosenborg på mer problemer enn trønderne tror. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Også i Europa League blir det nordisk motstand for Odd (finske IFK Mariehamn) og Strømsgodset (danske SønderjyskE).

Den norske og svenske seriemesteren åpner på Lerkendal 12. eller 13. juli med returkamp uken etter. Rosenborg var i en seedet gruppe og ble trukket opp av bollen først.

– På papiret var det ikke det vi hadde ønsket oss, men det skal vi ta, sier sportslig leder Stig Inge Bjørnebye til Adressa etter trekningen.

Helland er langt mer positiv:

– Det er jo morsomt, det, sier han.

Les også: Suksessback Svensson ville ikke spille back

Han synes det var helt fint at kampen for å komme til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League blir en prestisjeduell mellom Norge og Sverige. Selv om det kanskje på papiret var den tøffeste motstanderen.

– Jeg tror ikke det er så fryktelig mye vanskeligere å møte Norrköping. Jeg tror vi er et klart bedre lag hvis vi er på vårt beste. Mot et lag som Norrköping er det ingen grunn til å slippe seg ned. Det blir ikke som en kamp i første eller andre runde i cupen. Det blir artige kamper med mye folk, påpeker han.

Rosenborg-profilen, som nylig scoret sitt første A-landslagsmål mot Island, tror topplagene i Norge holder et litt høyere nivå enn i Sverige.

– De svakeste i Tippeligaen er kanskje dårligere enn de svenske, men vi, Odd, Molde og Godset har nok et vel så høyt toppnivå som de beste i Allsvenskan.

Og for en som har vokst opp med Champions League-hymnen på Lerkendal betyr det alt å få oppleve verdens største klubbturnering selv om spiller.

– Ikke minst for oss trønderne vil det bety mye å klare det denne sesongen. Det ville vært en drøm, sier Helland, som føler seg ganske trygg på at Norrköping får trønderbank i juli.

Les også: – Vraker Rooney, Kane og Alli mot Slovakia

Nordisk motstand også for Odd og Godset

Odd trakk finsk motstand i Europa League og skal til Åland for å møte IFK Mariehamn etter at telemarkingene starter hjemme 30. juni. Stabæk går også inn i den første kvalifiseringsrunden i Europa League og møter laget med det velklingende navnet Connah's Quay Nomads fra Wales. Også bæringene spiller hjemme først 30. juni.

Odd møter greske PAS Giannina i en eventuell andre kvalifiseringsrunde mens vinneren av FK Bokelj fra Montenegro og FK Vojvodina fra Serbia venter ved Stabæk-avansement.

Strømsgodset går først inn i andre kvalifiseringsrunde og også der blir det et nordisk møte. Danske SønderjyskE blir motstander og drammenserne spiller borte først.

Les også: Fagermo fikk gåsehud av sjokkåpningen mot Dortmund

IFK Norrköping er i øyeblikket nummer to i Allsvenskan, tre poeng bak Malmö.

– Vi kunne nok ha fått tøffere og vi kunne nok ha fått lettere motstand. Det er en vanskelig motstander. De leder jo ligaen og har et bra lag, sier lagkaptein Andreas Johansson til Fotbollskanalen.

Les også: Skuffet RBK-keeper: – Får ikke mulighet til å konkurrere

Den tidligere Bochum-proffen er glad for at den første kampen går på Lerkendal.

– Det er veldig positivt. Da får vi avslutte hjemme. Jeg håper at vi selger ut hele arenaen og at det blir enda heftigere stemning enn det pleier å være. Og jeg håper at den stemningen kommer til å løfte oss og ta oss videre.

Ståle Solbakken og hans FC København var i samme seedede gruppe som Rosenborg og ble trukket mot Crusaders. Danskene starter med bortekamp.

Celtic, med nordmennene Stefan Johansen og Kristoffer Ajer, skal spille mot enten Flora Tallinn (Estland) eller Lincoln (Gibraltar) som møtes i første kvalifiseringsrunde.

Les også: Lille Albanias store EM-triumf

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder