FORSKJELLER: Island skal til EM på halvparten av Norges budsjett. GRAFIKK: JONAS WIKBORG/VG FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Island til EM på halvparten av Norges budsjett

Norges mislykkede forsøk på å nå EM i Frankrike kostet nær dobbelt så mye som det Island brukte for billett sørover.

 • Herman Folvik
 • Mikal Aaserud
 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Island sikret sitt første mesterskap med kun rundt 16 millioner i budsjett for A-landslaget.

Det får VG opplyst av Ómar Smárason, pressesjef i det islandske fotballforbundet (KSI). Kvalifiseringsfiaskoen til Norges A-landslag kostet 30,3 millioner i 2015, med charterfly på alle bortekampene, egen kokk og treningsleir på Marbella.

I kveld spiller Norge treningskamp mot Estland, som en del av forberedelsene mot å nå Russland-VM i 2018. Samtidig spiller Island mot Danmark for å justere seg inn til sommerens EM.

VG DIREKTE: Følg Estland-Norge fra 18:00

Islands trener Lars Lagerbäck (67) har trent landslag i over 25 år. Med seg i sitt apparat har han med seg ni stykker: to trenere, tre fysioterapeuter, en lege, en materialforvalter, en administrator og en mediesjef.

VG på Laugardalsvöllur: Fotball blir ikke så mye finere enn dette

Norges apparat dobbelt så stort

Ni mann rundt et fotballag er et beskjedent tall sammenlignet med Norge. Til kvalikkampen i Ungarn hadde landslagssjef Per-Mathias Høgmo med et team bestående av 18 personer, inkludert toppfotballsjef Nils Johan Semb og daværende fotballpresident Yngve Hallén.

Saken fortsetter under bildet

KRITISK: Island landslagstrener Lars Lagerbäck skjønner ikke hva landslag skal med så store støtteapparat. Foto: Halldor Kolbeins , Afp

– Jeg har ingen forståelse for de kjempestore stabene som en del landslag har. Hva f… gjør alle sammen under 10-12 dager? Hva har man behov for? Jeg tror man mister litt fokus på fotballen, at man har en overtro på alle disse ekspertene. Jeg synes en trener på elitenivå skal ha så mye kunnskap og utdannelse, sa Lagerbäck til VG i november.

– Jeg tror det er en fare for at du mister fokus og at spillerne får for mange inntrykk. Er det noe jeg har lært i løpet av disse årene som landslagstrener, så er det at man må balansere hvor mange inntrykk spillerne skal få, sa Islands fotballfrelser.

Høgmo: – Min jobb er å profesjonalisere

Høgmo svarer slikt på VGs spørsmål tirsdag om han vil gjøre endringer i sitt støtteapparat det kommende året - med bakgrunn i tallene fra Islands landslag.

– Min jobb er å profesjonalisere på en best mulig måte innen de rammene vi til enhver tid har. Noen ganger vil motstanderne du er med å trekke påvirke kostnadsnivået. Vi har gjort endringer i støtteapparatet, justeringer i forhold til hva som er mest formålstjenlig. Vi ønsker å være kostnadseffektive. Samtidig vil vi tilpasse oss standardene i internasjonal fotball, sånn at de spillerne som er vant til både Bundesliga og Premier League og så videre, skal det ikke være noen nedtur å komme på landslaget. Men vi skal ha en kompetanse som gjør oss konkurransedyktige, sier Høgmo.

Les også: Eggen slakter Høgmos serieendring-utspill

Kontrastene er store mellom Island som 1. juni kommer til Norge for å gjøre den siste finpussen før EM-sluttspillet, og et Norge som må nøye seg med å se Island møte overmennene fra Ungarn, Portugal og Østerrike på TV:

• I Norges Fotballforbund jobber det 94 faste årsverk. I KSI jobber det 18 fast ansatte, inkludert to stadionansatte.

• Totalt bor det rundt 332 000 mennesker på Island, verdens 18. største øy. I Norge bor det over 5,2 millioner.

• Ullevaal stadion har en kapasitet på 28 000, mens Laugardalsvöllur har plass til 15 000.

VG+: Les om galskapen og fotballfeberen på Island

Semb: – Bare å ta av seg hatten

Toppfotballsjef, Nils Johan Semb, hyller Island for jobben de har gjort på halvparten av NFFs landslagsbudsjett.

– Det er bare å ta av seg hatten for det islendingene har gjort med tanke på hva de har fått ut av dette. Jeg kjenner Lars Lagerbäck gjennom mange, mange år, sier Semb til VG.

VG Sportens podcast: Stjernespissen som skaper kommentatortrøbbel

– Han har sine klare filosofi på hvordan han ønsker det i forhold til det landslaget han driver, og det har jeg stor respekt for. De har fått mye ut av lite. Både når det gjelder ressurser de har brukt og med tanke på spillermateriell så har de fått maks ut av den generasjonen de har. Jeg gleder meg til å se dem i et mesterskap også. Det er fantastisk godt gjort, sier Semb.

Sett denne? VG-undersøkelse: Spillerne og NFF i bettingkrasj disse banene tidligere

Tjærnås: – Lagerbäck skal ha mye av æren

Lars Tjærnås, som følger landslaget tett gjennom sin rolle som ekspertkommentator for MAX, forklarer Islands suksess slik:

– Det aller mest avgjørende er at en får spillere ut i riktige klubber i riktige ligaer. Det betyr enkelt: På det høyeste nivået de får spille. Det har Island vært fenomenalt gode til over lang tid, og er det fortsatt.

Island innkasserte Frankrike-billett etter annenplassen i gruppe A, bak Tsjekkia, foran Tyrkia, Nederland, Kasakhstan og Latvia. Island slo Nederland både hjemme (2-0) og borte (1-0). Seieren i Amsterdam var Nederlands første tap på hjemmebane siden 2000 – 38 kamper tilbake.

Kommentar: Island er det nye Norge

– Det er aldri noen snarveier i idrett, kun å trene godt nok, mye nok og riktig nok over tid som gjelder. På Island får ungene sjansen til det fra tidlig alder med utdannede og dyktige trenere. Så har de i tillegg en mentalitet som er imponerende. De klager aldri, men jobber alltid, fortsetter Tjærnås.

– Lars Lagerbäck skal ha mye av æren. Han er en av de lureste revene i sirkuset, kunnskapsrik, ydmyk og flink til å bygge lag.

Sett denne? Nordens drømmelag

Vil ikke kommentere lønn

Det islandske fotballforbundet ønsker ikke å kommentere Lagerbäcks lønn eller bonus som Islands landslagstrener. Da han tok Sverige til EM i 2008 tjente Lägerback rundt 1,5 million norske kroner, ifølge Aftenposten. To år senere ledet han Nigeria i VM med en årslønn på nesten 17 millioner kroner, noe som var over dobbelt så mye mer enn det Dunga fikk for å trene Brasil og Diego Maradona tjente som argentinsk landslagstrener - ifølge en oversikt fra Aftonbladet.

Høgmo tjener 3,4 millioner kroner som norsk landslagssjef.

Mer om

 1. Norsk fotball
 2. Herrelandslaget fotball
 3. Fotball-EM
 4. Per-Mathias Høgmo
 5. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Slik forsvarer Høgmo bruken av 30 millioner kroner

 2. Lagerbäck liker ikke snakk om underholdende fotball

 3. Semb-utvalg kommer med spillestilsdokument til høsten: Fotballforbundet snur og «tillater» 4-3-3

 4. Lagerbäck med «positiv hjernevask»: Nekter å møte Frankrike

 5. «Perry» høyaktuell til stillingen som landslagsassistent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder