VG-ekspert Sandstø: - Norge har vært naiv

Viasat-Stokke: - Altfor tidlig å felle dommen

FÅR KRITIKK: Per-Mathias Høgmo på sidelinjen under landskampen mot England i går kveld. Foto: Scanpix,

Fagermo uenig med Rekdal: - Høgmo skal ha honnør

VG-ekspert Arne Sandstø (47) mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo (54) var tvunget til å endre spillestilen. Dag-Eilev Fagermo (47) forstår ikke Kjetil Rekdals (45) kraftsalver.

 • Jostein Magnussen
 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Dag-Eilev Fagermo er i Roma og presiserer at han ikke så privatlandskampen mot England, men Odd-treneren forstår lite av kollega Rekdals kritikk mot landslagssjef Høgmo.

- Jeg er uenig med Rekdal. Han er for kategorisk og kritiserer kun kampen i går. Spillestilen er ikke kastet over bord. Det er positivt med diskusjoner, men her har han vært for kjapp på avtrekkeren. Han er en luring selv som trener og spilte blant annet med fem forsvarsspillere mot LSK i høst. Det hender man må gjøre taktiske grep avhengig av motstanderne.

- Jeg syns Høgmo skal ha honnør for å ha prøvd systemet han har prøvd, og at man har turt å spille slik mot gode lag. Så har han trolig sett at mot de beste lagene, som for eksempel Italia, er vi ikke gode nok til å spille slik. Derfor prøver han et alternativ. Og det kan være smart. Jeg syns det er positivt. Det er ikke dermed sagt at han hiver det andre over bord. Han kommer sikkert til å bruke det mot lag han mener Norge er bedre enn eller like gode som.

- Burde han ha forsøkt en såkalt plan B tidligere enn mot England?

- Norsk fotball trengte en endring. Et mer offensivt system kan være utviklende, men som trener må du også ha kortsiktige resultater. Du må tenke taktisk og ikke bare kjøre på med din egen filosofi hele tiden.

Nådeløs Rekdal

Det var i Viasats tv-studio Vålerenga-trener Rekdal var nådeløs etter Høgmos sjette tap på 11 kamper som norsk sjef.

UENIGE: Kjetil Rekdal (t.v.) og Dag-Eilev Fagermo. Foto: Scanpix,

- Han må tydelig ha sett noe annet enn jeg har gjort. Så bra som han fremstiller det, var det definitivt ikke. Vi har spilt 11 landskamper på en helt annen måte med synlig offensivt spill. Det har vært dristig, men vi har klart å skape en del. I dag er vi hverken dristige eller klare å skape noe som helst. Vi har en helt annen inngang til kampen enn i de 11 foregående, sa Rekdal og stemplet Høgmos versjon av matchen som «fantasi».

- Nå kommer resultatkravet, da drar vi til oss labben, vi tør ikke fortsette på det vi har starten. Da er planen revet i stykker etter ett år.

Arne Sandstø er ikke overrasket over at slaktet kommer etter England-tapet og et stilskifte som fikk Kjetil Rekdal til å hevde at Norge ikke tør å fortsette på den jobben man startet for et år siden.

- Norges landslag har prøvd å fremstå på en måte som ingen lag var i nærheten av å spille under sommerens VM. Ingen har spilt med en så dårlig offensiv balanse som Norge har prøvd på i året som har gått. Dette har selvsagt Høgmo evaluert og sett grundig på hva som har fungert og ikke fungert. For at vi i det hele tatt skal gå inn mot Italia-kampen med noe som fungerer, så var Høgmo nødt til å gå tilbake til gamlemåten å forsvare seg på, sier Arne Sandstø.

- Høgmo hadde ikke noe valg?

STØTTER HØGMO: Arne Sandstø. Foto:Jørgen Braastad,VG

- Nei, derfor er det ikke overraskende. Men det er overraskende at man har vært så naiv og sett seg blind på det å angripe uten å ha defensiv balanse med to høye backer, kantspillere som vender inn og med to stoppere som ikke har fart som førsteprioritet. Vi burde kanskje brukt tiden frem mot en EM-kvalik til å øve på et mer defensivt fundament.

Støtter Høgmo

Arne Sandstø mener det er riktig å gå tilbake til en defensiv formasjon som gjør at Norge fremstår mer tett og kompakt enn vi har fått vist frem i treningskampene.

- Nå må vi «pakke igjen», samtidig som vi kan være mer tøff, aggressiv og høyere i presset på hjemmebane for å vinne ballen litt høyere og ikke på egen 16-meter. Vi må bli gode på valgene på overgangsspillet vårt. Skal vi ha noen sjanse mot Italia må vi også være effektiv og score på én av tre sjanser, sier Sandstø og retter samtidig et spark i retning Drillos 90-tallshelter.

- Det er mange av de gamle fra 90-tallet som slakter Norges spillestil. De har rett i at vi må tørre litt mer med ballen, men det blir for dumt når de sier at vi må ut og styre kampen og stå høyere. Det blir naivt. Da lider de litt av hukommelsestap, for det gjorde de ikke før heller.

- Vi har jo sett kamper på den tiden hvor Norge knapt hadde ballen. De var gode til å forsvare seg, veldig effektiv på dødballer og så hadde de Jostein Flo som det ble slått langt på og gode bevegelser av Øyvind Leonhardsen og kantene. De var nok tydeligere før, men ser man på ballbesittelse kan de ikke slå seg på brystet å si at vi var så mye bedre.

Ber om realisme

Viasat-kommentator Roar Stokke vil ikke kommentere Rekdal-kritikken, men mener norsk landslagsfotball fortsatt betaler prisen for «hva norsk klubbfotball ikke har gjort godt nok i perioden etter TV-avtalen med høyere lønninger og importspillere av varierende kvalitet».

- Høgmo har fått et generasjonsskifte i fanget. Det er snakk om pur unge spillere fra 2. Bundesliga og Championship. Hvorfor skal en nasjon som har vært i fire av 34 mesterskap og som ikke har lag i gruppespillet i e-cupene legge listen så høyt for landslaget? Vi kan ikke legge listen for denne generasjonen på 2,40 når vi kan rive på 2,15. Er det noe norsk fotball trenger så er det nøkternhet, realisme, langsiktighet og et felles mål om å utvikle unge talenter. Skuffelsen for meg i går var ikke Norge, men England.

Kommentatoren savner profilene fra 90-tallet, men sier han før pause på Wembley kjente igjen 4-5-1-formasjonen og den defensive strukturen fra den gode perioden under Drillo.

- Det er bare unntaksvis vi klarer å styre kamper mot de beste. Dette er en stor og vanskelig diskusjon, men jeg ser ikke et norsk landslag som i dag har kvalitetene til å ut og styre mot England på Wembley. Vi kan gjøre det hjemme mot Malta og Aserbajdsjan. Likevel er det lysglimt med en ung generasjon som må ta sin plass og finne sin form på landslaget. Det er altfor tidlig å felle dommen, sier Stokke.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Rekdal slaktet Høgmo i TV-studio

 2. Nekter å røpe Italia-taktikken

 3. Redknapp: - Dårligste norske landslag på år og dag

 4. Kneskadet Dæhli fraktet ut på båre

 5. VGs eksperter: Martin (15) må få tillit fra start for Norge

 6. Ekspertene reagerer på Høgmos «snodige» Italia-påstand

Fra andre aviser

 1. Høgmo om Rekdal-kritikk: - Akkurat slik vi ønsket å spille

  Aftenposten
 2. Derfor har de ingen tro på at Norge kommer til EM

  Aftenposten
 3. Fagermo: - Jeg liker det Høgmo gjør

  Aftenposten
 4. Fagermo: - Jeg liker det Høgmo gjør

  Bergens Tidende
 5. Fagermo: - Jeg liker det Høgmo gjør

  Fædrelandsvennen
 6. Derfor har de ingen tro på at Norge kommer til EM

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder