KLUBBSKIFTE: Franck Boli, her under en kamp mot Sandnes Ulf i fjor, er klar for kinesiske utfordringer. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Nok en Tippeliga-spiss solgt til Kina

Stabæk får tosifret antall millioner inn når de selger toppscorer Franck Boli (21) til kinesisk fotball.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Spissen fra Elfenbenskysten ble i dag klar for Liaoning Whowin FC fra byen Shenyang. Det bekrefter sportslig leder Inge André Olsen til VG fra Stabæks treningsleir i USA.

Klubbene har vært enige i flere dager, spilleren gjennomførte den medisinske testen og skrev under sin personlige kontrakt i helgen, men Stabæk har ventet på en siste underskrift. Den kom i dag.

- Det har vært en uke med tøffe forhandlinger. Å selge en spiller til Kina har vært en opplevelse. Når vi først kom i mål og Boli selv ønsket dette var alle løsningsorienterte. Dette er en god overgang for Stabæk ut fra forutsetningene som lå til grunn da vi begynte å snakke sammen, sier Olsen til VG.

Pen slump penger

Han var selv i Kina for å forhandle på vegne av Stabæk sammen med Jack Karadas. Olsen mener fotballagenten skal ha en stor del av æren for at Stabæk nå kan si seg fornøyd med salget.

STABÆK-SJEF: Inge André Olsen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Den sportslige lederen ønsker ikke å kommentere summer, men etter det VG erfarer får bæringene tosifret antall millioner for salget av spissen fra Elfenbenskysten. Deler av summen går til WAC i Elfenbenskysten, som Boli ble hentet fra for tre år siden.

- Boli har fått det som han ville. Det setter vi stor pris på. Han sier han ønsker seg tilbake til Stabæk i fremtiden, men dette var riktig for ham nå, sier Olsen.

Han får nå jobben med å forsterke troppen etter å ha mistet Boli og AIK-klare Fredrik Brustad. Den offensive og hurtige duoen to scoret 23 av Stabæks 44 mål i Tippeligaen forrige sesong. Også Magne Hoseth, Stian Sortevik, Andrew Jacobson og Michael Stephens er borte.

- Vi måtte selge spillere for å hente inn nye. Nå jobber vi for å forsterke troppen og ønsker tre nye frontleddet, sier Olsen.

Spillerstrøm

Boli er den sjuende spissen fra Tippeligaen som hentes til kinesisk fotball. Så sent som torsdag flyttet Bodø/Glimts Abdurahim Laajab østover.

Tidligere AaFK-spiss Abderrazak Hamed-Allah scoret 22 mål på 22 kamper for Guangzhou R&F i den kinesiske ligaen forrige sesong. I fjor sommer hentet den samme klubben Aaron Samuel fra Sarpsborg.

En annen Tippeliga-kjenning, Davy Claude Angan, scoret forrige sesong 9 mål for Hangzhou. I vinter har spissene fått selskap i den kinesiske ligaen av Vålerenga-toppscorer Vidar Örn Kjartansson (Jiangsu Sainty) og Molde-angriper Daniel Chima Chukwu ( Shanghai Shenxin FC) . Hver klubb kan ha fire utenlandske spillere i troppen, men én av disse må komme fra Asia.

- Det pågår en slags fotballrevolusjon i Kina. Det er bestemt at fotballen skal utvikles i stor skala, og etter det vi får opplyst er 13-14 klubber eid av eiendomsbaroner som alle går inn med store beløp. Det har vært tradisjon for å hente spillere fra Argentina og Brasil, særlig spisser og vinger, men Skandinaviske spillere har gjort det veldig bra der og blitt lagt merke til. Kineserne har god oversikt og vært på besøk både i Norge, Sverige og Danmark for å se fotballen her, sier fotballagent Jack Karadas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder