UTFORDRENDE: Både nasjonale og internasjonale fotballforbund har store utfordringer når det kommer til å løse rasismeproblemene i idretten. Ofte straffes andre utenomsporstlige hendelser mye strengere.

UEFA straffer apelyder mildere enn snikreklame

Komme for sent ut av garderoben straffes strengere enn rasistiske tilrop

- Rasisme er minst like alvorlig, sier leder i «Vålerenga mot rasisme»

(VG Nett) Rasismesaker straffes vesentlig mildere av UEFA enn andre utenomsportslige tilfeller.

  • Leif Wahl Paulsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

På søndag møtes topplagene Chelsea og Manchester United til dyst i Premier League. Til tross for gode sportslige prestasjoner på fotballbanen, har begge klubbene dessverre også vært tilknyttet utenomsportslige rasismesaker dette året.

VG LIVE: Chelsea - Manchester United

Blusset opp

Både Chelseas kaptein John Terry og Liverpools Luis Suarez har blitt utestengt i henholdsvis åtte og fire kamper for rasehets mot United-spiller Rio Ferdinands lagkamerat Patrice Evra og broren Anton Ferdinand. John Terry må sone én av disse kampene nettopp mot United på søndag.

I tillegg blusset rasismedebatten opp igjen da Englands Danny Rose fikk gjennomgå under en U21-kamp i forrige uke. Det la heller ingen demper på debatten da Rio Ferdinand nektet å støtte rasehetskampanjen til «Kick it out» sist Premier League-runde.

Til tross for at FA straffer Premier League-spillerne med omfattende karantener for rasisme, kan det virke som UEFA har lagt seg på en mildere linje. I hvert fall hvis man sammenligner rasisme på tribunene med andre utenomsportslige hendelser.

Store forskjeller

Ifølge The Telegraph fikk blant annet danske Nicklas Bendtner 80.000 pund i bot for å vise frem navnet til et tippeselskap på boxershortsen, da han løftet trøyen for å feire et mål under årets fotball EM.

Manchester City fikk også 24.740 pund i bot, etter at de kom for sent ut til andre omgang i en europaliga-kamp mot Sporting Lisboa tidligere i år.

Til sammenligning fikk FC Porto en bot før sommeren på 16.700 pund, da klubbens supportere hetset Manchester Citys Mario Balotelli med rasistiske tilrop og apelyder.

I faktaboksen til høyre finner du flere andre rasismesaker som har funnet sted i Europa siden 2002, satt opp mot straffen for andre utenomsportslige hendelser de siste årene.

For milde straffer

Lederen i «Vålerenga mot rasisme» Rannveig Sundelin stiller seg spørrende til hvordan UEFA straffer rasisme, og mener europeiske klubber og forbund ikke blir straffet hardt nok.

- Ser man på de sakene målt opp mot hverandre, så blir de ikke det. Rasisme er minst like alvorlig som for eksempel kommersielle rettigheter, sier Sundelin til VG Nett.

Hun mener rasismen som forekommer ikke blir tatt nok på alvor.

- Alle typer klubber og forbund, også UEFA og FIFA, må ta sånne typer holdningskampanjer mer alvorlig. Og da tenker jeg spesielt på det forebyggende arbeidet. De må ha tydeligere regler, og være tydeligere på forhånd, fortsetter Sundelin.
Lederen mener at bøter og utestengelser ikke er nok for å få bukt med det alvorlige problemet.

- Bøter er kortsiktige, det samme er utestengelser. De må tenke annerledes og gripe problemet på en annen måte. De må ta tak i dette ved å gå direkte inn i klubber og forbund, for eksempel slik vi har gjort her i Vålerenga, avslutter Sundelin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder