DEBUTERER: Martin Ødegaard i aksjon på mandagens trening i Stavanger. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Ødegaard fra start - blir tidenes yngste for Norge

Vegard Forren kaptein i første kamp etter Hangelands exit

STAVANGER (VG) Martin Ødegaard (15 år og 253 dager) har ikke hatt hastverk med å debutere for A-landslaget. Men nå gjør han det likevel.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med sin startplass mot Emiratene på Viking stadion i Stavanger, får Strømsgodset-spilleren sine første minutter for Norge. Samtidig slår han Tormod Kjellsens 104 år gamle «uslåelige» rekord som den yngste spilleren med det norske flagget på brystet.

Kjellsen var 15 år og 351 dager da han debuterte i 1910 for Norge mot Sverige i landslaget aller første hjemmekamp.

Slik starter Norge: Rune A. Jarstein - Martin Linnes, Steffen Hagen, Vegard Forren, Per Egil Flo - Yann-Erik de Lanlay, Jone Samuelsen, Martin Ødegaard, Mohamed Elyounoussi - Marcus Pedersen, Fredrik Gulbrandsen.

VG+:Martin (15) kan slå «uslåelig» rekord (krever abonnement)

VG LIVE:Følg landskampen her fra 18.30!

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo overrasket få da han plukket ut Ødegaard til Norges kamp mot Emiratene. For selv om midtbanespilleren er rekord-ung i landslagssammenheng, har han imponert såpass i Tippeligaen at fortjente en plass på et reservepreget Norge.

15-åringen selv lot seg sjokkere da han fikk beskjeden på Strømsgodset-trening i forrige uke, og da han traff pressen for første gang som landslagsspiller tirsdag, la han ikke skjul på at han følte debuten kom tidlig.

- Dette er utrolig stort. En drøm går i oppfyllelse, begynte Martin Ødegaard.

Høgmo hadde bare minutter tidligere sagt at mye måtte skje om ikke Ødegaard skulle få spilletid mot Emiratene.

- Jeg er med her fordi jeg har gjort det bra. Nå har jeg muligheten til å vise meg frem, og jeg vil prøve å vise det samme som jeg har gjort i Tippeligaen, sa Ødegaard.

Verdens yngste landslagsspillere

Men selv om Martin Ødegaard debuterer tidlig for Norge, er det ikke snakk om noen verdensrekord. Den yngste spilleren som har spilt for et landslag er, ifølge statistikkdatabasen rsssf.com, Lucas Knecht for Nord-Marianene, en øystat i Stillehavet.

Ditt landslag:Hvem hadde du spilt med som 15-åring?

Knecht var 14 år og to dager da han debuterte mot Guam i 2007 og topper en liste som også inneholder stjerner som Ghanas Stephen Appiah (debuterte som 14-åring) og Kameruns Samuel Eto’o (debuterte som 15-åring).

Ødegaard blir verdens 30. yngste landslagsdebutant, ifølge databasen.

PS! Lucas Knecht, som i dag er 21 år gammel, spiller fotball for GSW Hurricanes i Nord-Marianene. Knechts hobbyer er ifølge hans Twitter-profil fisking og venner...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder