Så uvanlig er Martin Ødegaard

Landslagsdebut: Ødegaard: 15,7 år - snittet: 21,9 år

Ligadebut: Ødegaard: 15,3 år - snittet: 19,3 år

Første ligamål: Ødegaard: 15,4 år - snittet: 20,1 årHer er tallene som viser at Martin Ødegaard (15) er fire til seks år tidligere ute enn Norges beste landslagsspillere gjennom tidene. Både Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken kaller det ekstremt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG har sammenlignet Martin Ødegaard med de 42 norske spillerne som har 50 landskamper eller mer. Forskjellen mellom Strømsgodset-yndlingen og gjennomsnittet av landslagets kremspillere er enorm.

Martin Ødegaard debuterte for Norge mer enn seks år før det normale. Og har dessuten gjort unna ligadebuten hele fire år før det som er vanlig for landslagets aller beste menn.

Den første ligascoringen for Godset kom 16. mai i år - 4,7 år før det som er vanlig blant de beste landslagsspillerne - og søndag scoret Martin Ødegaard sitt fjerde og femte for sesongen.

- Det er helt sykt, egentlig. Det er ikke normalt, kommenterte Lillestrøm-kaptein Frode Kippe etter 1-2-nederlaget på Marienlyst.

- Ekstremt

Svært få rangerer høyere enn Ole Gunnar Solskjær og Rune Bratseth i den internasjonale, norske fotballhistorien. Begge debuterte i norsk eliteserie som 22-åringer, men ble likevel store stjerner i Premier League og Bundesliga. Og vant både nasjonale og internasjonale titler med Manchester United og Werder Bremen.

Selv om Solskjær og Bratseth ikke dro ut i verden før de var henholdsvis 23 og 26 år gamle. Martin Ødegaard vil nå deres debutalder i utlandet i 2022 og 2025.

- Det er helt ekstremt, sier Kjetil Rekdal.

Han er aldri så lite stolt over å være den spilleren som i den norske fotballhistorien ligner mest på Ødegaard i tidlig suksess. Midtbanespilleren Rekdal debuterte for Molde som 16-åring i 1985 og scoret også to seriemål den første sesongen.

Men landslagsdebuten fikk Rekdal «først» som 18-åring før han 11 år senere senket Brasil i VM. Nå jobber han med å bygge opp et nytt, ungt Vålerenga.

- Men ingenting kommer av seg selv. Hverken for Martin Ødegaard eller andre. Å bli god internasjonal fotballspiller koster enorm innsats over mange år, sier Rekdal.

Vålerenga har denne sesongen selv opplevd stor suksess med unge Ghayas Zahid (19), som kaptein Christian Grindheim (54 landskamper) mente burde ha vært i landslagstroppen sammen med Martin Ødegaard mot Emiratene i august.

Tenåringen har hatt en bratt utviklingkurve på Valle. Zahid er relativt tidlig god etter norsk standard, men er altså nesten fire år eldre enn Martin Ødegaard.

Rekdal understreker at VIF-spillerens utvikling er det normale - og at veien har vært ganske så barsk for 19-åringen som i likhet med Ødegaard har 13 målpoeng denne sesongen.

- I fjor var han på utlån til Ull/Kisa i 1. divisjon for at Ghayas skulle se hvor bra det var å være i Vålerenga. Jeg skal innrømme at vi var usikre på ham så sent som i innledningen av denne sesongen. Men Ghayas har lagt ned en vanvittig jobb hver dag. Det er en fryd å se, sier Rekdal.

For fenomenet Martin Ødegaard blir det aldri utlån til nedover i divisjonene, men han har på grunn av skolegangen trent en del med 1. divisjonsklubben Mjøndalen.

- Blir tøffere

- Ødegaard kommer også til å møte tøffere tider. Det blir krevende å manøvrere dette videre. Nå er ting litt annerledes enn da jeg var ung, men for meg var det et stort sjokk å komme til Borussia Mönchengladbach som 19-åring. Nivåforskjellen til Norge var enorm og miljøet var brutalt og kynisk. Ingen forbarmet seg over meg. Jeg var en liten brikke i et stort spill, husker Rekdal.

- Det er ingen som prøver «å ta» Martin Ødegaard i Tippeligaen. Men det kan jeg nesten garantere at kommer til å skje i en utenlandsk liga.

Han synes det ser ut som om 15-åringen og hans far Hans Erik Ødegaard har god kontroll på situasjonen - og vil ikke noe råd om hva som er lurt å gjøre. Storklubber som Barcelona og Real Madrid banker på døren i Drammen.

Som VG meldte i går: Martin og pappa Hans Erik har tatt full regi over egen klubbfremtid.

FC København-trener Ståle Solbakken sier:

- Jeg tror han blir hjemme ett år til. Han har fortsatt god tid. Martin Ødegaard har fortsatt ikke spilt en fullblods tippeligasesong. Det behøver ikke å hemme utviklingen hans å spille en sesong til i Strømsgodset, gjøre noen flere lekser og etablere seg som en joker på landslaget. Det kan være at han gjøre en avtale med en ny klubb, men først går dit etter den neste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMMEL DEBUTANT: Ståle Solbakken var hele 11 år eldre enn Martin Ødegaard da han spilte den første av sine 58 landskamper. Her jubler FCK-treneren sammen med Vegard Heggem etter en scoring mot Latvia i 1998. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Svært imponert

Solbakkens spillerkarriere var totalt annerledes enn Ødegaards. Forskjellen er forbløffende stor.

LES OGSÅ:Så gamle var stjernene da de spilte sin første landskamp

Solbakken debuterte nemlig i Tippeligaen hele ni år eldre, på landslaget 11 år senere enn Ødegaard og spilte sin første kamp i Premier League da han nærmet seg 30 år.

- Jeg var et «middels pluss-talent» for internasjonal fotball, måtte bygge opp fysikken steg for steg. Det viser at det er forskjellige scenarioer, ser Solbakken og understreker at Ødegaard fortsatt har en stor jobb å gjøre med det fysiske og gjør det klart at supertalentet heller ikke kan hoppe over noen steg i utviklingen.

- Da går han rett i veggen.

Men Solbakken er svært imponert.

- Ødegaard er et ekstremt tilfelle på grunn av ferdighetsnivået og fotballforståelsen. Jeg har sett ham i noen kamper og ble veldig, veldig imponert over det han gjorde på u-landslaget mot Portugal. Der dominerte han mot spillere som er 4-5 år eldre. Han er flink til å gjøre de andre gode, spiller ballen i rett tidspunkt med riktig lenge på pasningene. Det er en egenskap som sikrer at han spiller bra også på dårlige dager, analyserer Solbakken.

Også sammenlignet med verden beste fotballspillere - nåværende og tidligere - er Martin Ødegaard tidlig ute. Bare sammenlign disse tallene og du skjønner hvorfor Frode Kippe bruker uttrykket «helt sykt».

Landslagsdebut

Ødegaard 15,3 år, Diego Maradona 16,3 år, Pelé 16,7 år, Lionel Messi 18,1 år og Cristiano Ronaldo 18,5 år.

Ligadebut

Ødegaard 15,3 år, Maradona 15,9 år, Pelé 15,9 år, Messi 17,3 år og Ronaldo 17,7 år.

Første ligamål

Ødegaard 15,4 år, Pelé 15,9 år, Maradona 16,0 år, Ronaldo 17,7 år, Messi 17,9 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder