HAR GJORT BARCA «ENRIQT»: Barcelona-trener Luis Enrique på vei til pressekonferanse tidligere i år. Før onsdagens møte med vennen Pep Guardiola og Bayern har det meste gått på skinner de siste månedene. Foto:Lluis Gene,Afp

Enriques Barcelona-suksess: Bedre trent og ny Messi-rolle

Eksperter tror Enrique lyttet til spillernes krav om endring

Kan kopiere Guardiolas trippeltriumf i debutsesongen

BARCELONA (VG) «Alt» handler om Pep Guardiola (44) før hans emo-retur til Camp Nou. Men det er Guardiolas gamle lagkamerat og reservelagstrener Luis Enrique (45) som har gjenbygd Barcelona til å se ut som Europas sterkeste lag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De spilte propagandafotball mot Manchester City, var aldri truet av PSG, de har ikke tapt på 16 kamper, spilt uten baklengsmål i over fem, topper La Liga, er klare for cupfinalen – og regnes som favoritt før kjempenes semifinalemøte mellom Barcelona og skadeplagede Bayern München i Champions League i kveld.

VG LIVE:Følg kampen her!

I januar virket det lite trolig at Luis Enrique kunne sitte i et glohett presserom på Barcelonas treningsfelt og vurdere muligheten for at klubben tar «The Treble» fire måneder senere (som Guardiola gjorde i debutsesongen).

Laget hadde tapt 0-1 for Real Sociedad i en kamp Lionel Messi (27) startet på benken. Spådommen fotballekspert Guillem Balague ga til VG i november, at det kunne bli «mayhem» i Barcelona på grunn av Luis Enriques mangel på plan, så ut til å gå i oppfyllelse.

– Real Sociedad-kampen var enten vendepunktet for Luis Enrique – eller dråpen for spillerne, billedlegger CMores Petter Veland, Norges fremste ekspert på spansk fotball.

Noen påstår at Barcelonas endring kom i den påfølgende kampen mot Elche (cup), der tv-kameraene fanget opp Messi og midtbanespiller Sergio Busquets i en samtale der de pekte og forklarte under et spilleavbrudd.

LES OGSÅ: Er Messi mektigere enn noen gang?

Faktum er iallfall at 5-0-seieren mot Elche var den første av 28 fotballkamper i serie, cup og Europa der Barcelona har vunnet 26.

Endret spillet

Og de har gjort det med en litt annerledes fotball. Lionel Messi har i enda større grad fått bevegelsesfrihet, i blant ligger han ute til høyre, andre ganger ser han ut som en hengende spiss, i perioder faller han ned som playmaker og distribuerer pasninger til høyre og venstre, alt etter hvordan kampbildet ser ut.

GOD STEMNING: Lionel Messi har vært strålende for Barcelona i 2015. Her på trening med trener Luis Enrique i bakgrunnen. Foto:Albert Gea,Reuters

Det har åpnet for at målmaskinen Luis Suárez får jobbe mer i midten, foran motstanderens mål, og den tidligere Liverpool-stjernens økte innflytelse på laget har påvirket Barcelona til å bli hakket mer direkte i angrepsfotballen.

Guillem Balague mener dette også har gjort godt for midtbanespilleren Ivan Rakitic.

– Enrique lyttet til spillerne og flikket litt på angrepsrekken. Det ga Rakitic mer rom, påpekte Balague nylig i sin spalte i UEFA-magasinet «Matchday».

Lionel Messi innrømmet på sin pressekonferanse i Barcelona tirsdag at «ting var oppklart» mellom ham og Enrique.

– Mitt forhold til ham er så godt som det er med resten av lagkameratene mine, sier Messi om treneren som du i blant kan mistenke for å være Roy Keanes spinklere lillebror.

Bedre Messi

Endringene i Barcelonas spill denne vinteren og våren har iallfall kommet argentineren til gode. Tirsdag stemplet Bayern-trener PepGuardiola sin gamle ledestjerne som ustoppelig.

Men Barcelona-trener Luis Enriques motto har vært at laget betyr alt, noe som muligens var med på å ødelegge hans første A-lagstrenerjobb i Roma. Der ble relasjonen til stjernespiller Francesco Totti beskrevet som komplisert.

– Hans prioritet var alltid laget foran individualistene. Problemet er at spillet er annerledes i Italia. Vi var ikke forberedt på modellen han ønsket å introdusere, oppsummerte tidligere Romas-spiller Simone Perrotta etter at Luis Enrique trakk seg etter én sesong i 2012.

Spanjolen har aldri vært redd for kontroversene: Som spiller tok han imot Mauro Tassottis berømte albue fra VM i 1994 og noen år senere gikk han den «den forbudte vei»: Direkte fra Real Madrid til Barcelona.

Men kanskje var det erfaringene fra Roma som gjorde at Barcelona-treneren åpenbart har latt Messi være Messi.

– Messi har rotert mye rundt i forskjellige posisjoner. Jeg er ikke overbevist om det er etter ordre fra treneren, men mer at det er en naturlig greie for Messi, beskriver Guardians Spania-baserte journalist Sid Lowe til VG.

Topptrimmet

Han peker på en annen faktor for Enriques Barcelona-suksess det siste halvåret.

– De er ekstremt god trente nå, sier Lowe – noe som definitivt kler Luis Enrique:

Som spiller var han et arbeidsjern som kunne spille bekle de fleste posisjoner på banen. Etter karrieren har han blant annet fullført blodslitet Sables Maraton, et seksdagersløp på drøye 250 kilometer – gjennom Sahara. Og da han takket ja til Celta Vigo-jobben (etter Roma-året) syklet han i Dolomittene.

I kveld starter den 180 minutters (minst) lange styrkeprøven mot Bayern München.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder