KLARERE REGLER: Det innføres nå nye regler for å skape en bedre atmosfære rundt barnefotballkamper i NFF-regi. Dette er et tilfedlig bilde er fra kampen mellom Syril IL (gule drakter) og rumenske Ivansiuc Cluj FS i fjorårets Norway Cup-turnering. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

NFF fjerner foreldrene fra innbytterbenken

Utviklingsdirektør: – Vi var nødt til å ta grep

Nå får ikke lenger foreldrene lov til å stå sammen med
lagledelsen mens barna spiller kamp. Norges Fotballforbund har innført ordningen «foreldrefri sone» som er obligatorisk fra 2015-sesongen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har dessverre opplevd å få rapporter om en del episoder. Vi var nødt til å ta grep. Det har vært i for stor grad enkelte foreldre som ikke er sin voksenrolle bevisst under kamp. Det slenges mange meldinger til dommere og motstandere i nærvær av egne spillere og trenere, sier NFFs utviklingsdirektør Alf Hansen til VG.

TAR GREP: Utviklingsdirektør i NFF, Alf Hansen, legger ikke skjul på at de har fått rapporter om mange episoder der foreldre og tilskuere ikke har oppført seg bra overfor motspillere og dommere. Foto:Norges Fotballforbund,

Det var NRK som først skrev om saken i dag. Det var i fjor en prøveordning i flere kretser med såkalte «foreldrefrie soner», og ordningen var såpass positiv at det nå er bestemt innført i alle fotballkretser fra denne sesongen.

Så langt det lar seg gjøre skal foreldre og publikum oppholde seg på motsatt side av der trenere og innbyttere oppholder seg under kamp.Dersom det ikke er mulig, så skal det markeres et skille med kjegler, slik at de ikke står samlet.

– Vi vil tydeliggjøre at det er et klart skille mellom det å være tilskuer og en del av den sportslige avviklingen. Det er mange kretser og klubber som har hatt denne ordningen i flere år, og det har vært positivt, sier Hansen.

Han understreker at problemene ikke vil forsvinne med den nye ordningen, men at det forhåpentligvis vil bidra til en bevisstgjøring på hvilke roller man har.

Les også: Guttelag rasisme-hetset av motspillernes foreldre

– Dette er et av mange trekk vi gjør for å styrke kvaliteten i barnefotballen. Det er også nå en klar oppfordring at klubbene stiller med kampverter som skal representere klubben under avvikling av kamp og bidra til at det skal være en positiv opplevelse, legger han til.

Engasjerer

Andre tiltak som er gjort de siste årene er det såkalte «fair play»-møtet før kampene der trenere og spillere hilser på hverandre.

– Vi har satt ned en rekke punkter som må oppfylles for at klubbene skal regnes som såkalt «NFF kvalitetsklubb». Det er et konsept som hele tiden er i utvikling og noe vi jobber tett sammen med klubbene for å gjøre enda bedre, sier Alf Hansen.

Barnefotball er noe som engasjerer svært mange i Norge - blant annet når det gjelder hvordan kampene arrangeres, hvordan barna trener, nivåinndeling og om det skal registreres resultater på kampene for de aller yngste.

BA-journalist Tormod Bergersen skrev i 2013 et svært personlig innlegg i Bergensavisen om sine opplevelser som ung fotballspiller.

Les også: «Jeg gikk hjem og gråt stille for meg selv»

Talentutviklingen i Norge er også et tilbakevennende tema i både fotball og barneidrett generelt, og mange mener at det er for dyrt å drive med idrett i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder