OPPGITT: Sportsanker i TV 2 Davy Wathne her avbildet i forbindelse med Norges VM-kvalifiseringskamp mot Kypros i oktober i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

TV 2-Davy går i strupen på fotballtopper

NRK: - Ikke aktuelt å ta over

(VG Nett) Davy Wathne mener at Yngve Hallén, Niels Røine og Nils Skutle gambler med merkevaren norsk fotball. - De roter det til, tordner TV 2-profilen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen forteller i dagens VG at kanalen og Fotball Media, selskapet som forvalter TV-rettighetene til Norges Fotballforbund, ikke har kommet til enighet om en avtale om sendingene av «Fotballkveld», programmet som oppsummerer fotballrunden hver søndag i beste sendetid.

Det medfører at TV 2 nå har gitt sine ansatte beskjed om at det ikke blir noe fotballmagasin på søndagene.

- Det ble dramatisk mye bedre da TV 2 fikk rettighetene alene. Hvor ektefølt og entusiastisk som formidlingen har vært er viktig. Hvis biter av formidlingen blir borte er det å gamble med produktet og merkevaren norsk fotball. Det skjønner ikke Yngve Hallén, Niels Røine og Nils Skutle, og de roter det til, sier Davy Wathne til VG Nett.

Oppsummering er viktig

Kanalen har hatt rettighetene på programmet i flere år - også i 2013, 2014 og 2015, samt med en opsjon på sendingene for dette året. Konflikten mellom de to partene bunner først og fremst i økonomi.

Fotball Media er et selskap Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund eier i fellesskap som selger og forvalter medierettighetene til norsk fotball. Styremedlemmer i selskapet er blant annet sjef i norsk toppfotball Niels Røine og tidligere daglig leder i Rosenborg Nils Skutle. Yngve Hallén er øverste sjef i Norges fotballforbund.

- Jeg tror fotballsupportere i Norge oppfatter oppsummeringen som viktig, sier Davy Wathne til VG Nett om programmet som i 2011 hadde 206.000 seere i snitt, og en markedsandel på 18 prosent.

TV 2s kjente fotballanker legger ikke skjul på at han er bitter over at rettighetene med å sende eliteseriekampene i 2013, 2014 og 2015 ble solgt til Canal plus i midten av juni i fjor.

VG Nett-leser:For meg personlig så ville dette være litt kjipt da dette programmet har en grei oppsummering av Tippeligarunden. Og før de nye rettighetshaverne kommer inn i 2013 så hadde det jo vært greit om TV2 ikke ødelegger alt de kan før den tid.Diskutér saken med andre her.

- Mange lurer nok på om aktørene forstår rekkevidden og hva det betyr å innrette seg slik de gjør. Salget av fotballrettighetene for neste år og fremover vakte undring og forbauselse når eliteserien er så attraktiv som den er, sier Wathne med klar henvisning til det han mener er kanalens betydning for at produktet har blitt såpass attraktivt for blant annet klubbenes sponsorer.

Røine: - Fotball Media har en bindende avtale

- Det er Fotball Media som forvalter disse rettighetene på vegne av NTF og NFF. Jeg viser derfor til Fotball Media nå. Som fotballpresident og eier har jeg bedt om en gjennomgang av saken og regner med at jeg har oversikt over helgen, sier fotballpresident Yngve Hallén om forhandlingene mellom Fotball Media og TV 2.

I en kort tekstmelding svarer Niels direktør i Norsk Toppfotball følgende:

- I øyeblikket er det enkelt. Fotball Media har en bindende avtale.

NRK prioriterer annerledes

UAKTUELT: NRKs sportsredaktør Rune Haug, ønsker ikke ta over TV 2s sendinger etter hovedkampen på søndager under fotballsesongen. Foto: Thomas Winje Øijord, Scanpix

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen uttaler også i dagens VG at han tror Fotball Media skal få det vanskelig med å få noen av landets andre TV-kanaler til å ta over sendingene.

- Jeg tror at TV 2 og Fotball Media kommer til å finne en løsning. Det er ikke aktuelt for NRK å gå inn i dette, sier NRKs sportsredaktør Rune Haug til VG Nett og begrunner det slik:

- For vår del handler det om prioriteringer og vi har ressursene våre på andre områder. Vi har mange andre sportsarrangementer fremover som blant annet verdensmesterskap i både skiflyging og skiskyting, i tillegg til OL denne sommeren.

Heller ikke Canal+ anser programmet som interessant.

- Fortballkveld på Canal+ er helt uaktuelt for oss. Dette er et program vi anser som mest aktuelt for gratis-TV, sier kanalens sportssjef, Kenneth Fredheim, til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder