Kaptein Skjelbred vrakes av Høgmo

VRAKET: Norges landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred varmer opp på arenaen i Sofia – som innbytter i EM-kvalikkampen mot Bulgaria torsdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Her er Norges lag mot Bulgaria

SOFIA (VG) Både landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred (28) og Martin Ødegaard (16) er vraket fra Norges startellever mot Bulgaria.

 • Knut Espen Svegaarden
 • Sindre Øgar
 • Øyvind Brenne
 • Jostein Overvik

Artikkelen er over fire år gammel

Det er nå bekreftet at landslagssjef Per-Mathias Høgmo foretrekker følgende elleve – som VG avslørte tidligere onsdag kveld:

Ørjan Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Jone Samuelsen, Stefan Johansen, Alexander Tettey, Jo Inge Berget – Markus Henriksen – Alexander Søderlund.

Mye tyder dermed på at Norge går ut i en 4-5-1-formasjon med Markus Henriksen i en fremskutt midtbanerolle.

UTE - OG PÅ VEI INN: Per Ciljan Skjelbred i ferd med å entre arenaen i Sofia torsdag kveld, der Norge spiller skjebnekamp mot Bulgaria. Til venstre landslagets sikkerhetsrådgiver Geir Ellefsen. Foto: Øyvind Brenne , VG

Det betyr at Joshua King (forfall), Per Ciljan Skjelbred (vrakes), Martin Ødegaard (vrakes) og Håvard Nordtveit (vrakes) ryker ut av laget som startet den skuffende 0-0-matchen mot Aserbajdsjan på Ullevaal 12. juni.

Det er oppsiktsvekkende, men kanskje ikke overraskende, at Høgmo velger å sette sin utvalgte kaptein Per Ciljan Skjelbred på benken i den viktige EM-kvalifiseringskampen i Sofia.

KOMMENTAR: Etterfølgeren kan høste det Høgmo sår

Forfall fra Adama Diomande og Pål André Helland gjorde at Høgmo måtte tenke kreativt og litt annerledes før Bulgaria-kampen. Trolig ville de to formspillerne startet for Norge i kveld hvis de hadde vært friske og raske.

Stoler på tre «nye»

Høgmo har altså tenkt seg frem til at det ikke er plass til Skjelbred og Ødegaard, til tross for alle forfallene (også Tarik Elyounoussi og Mats Møller Dæhli er ute av troppen på grunn av virus- og skadetrøbbel).

KOMMENTAR: Derfor er Johansen en mer naturlig kaptein enn Skjelbred

I stedet satser han på tre menn som tidligere har slitt med å få Høgmo-tillit. Jo Inge Berget har kun én landskamp (med ligalandslaget) under Høgmo, og han var utelatt i junitroppen til tross for godt spill i Sverige. Alexander Søderlund var lenge ute i kulden og var en av Drillo-typene som umiddelbart ble vraket. Han spilte ikke før Per-Mathias Hømo hadde vært sjef i nesten 14 måneder.

JOKER: Martin Ødegaard starter trolig på benken i kveld - og kan få en jokerrolle mot slutten av oppgjøret. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

SKOMAGIKEREN: Derfor bytter Ødegaard sko så ofte (krever innlogging)

Markus Henriksen har aldri spilt under Høgmo, til tross for at han har vært fast på klubblaget AZ nesten hele proffkarrieren.

– Det har vært litt motgang, og spesielt inn mot landslaget. Per-Mathias har tydeligvis ment at jeg ikke har vært god nok, og det får han stå for, sa Henriksen til VG i juni.

Henriksen følte han burde vært med tidligere.

Viasats fotballkommentator Vidar Davidsen mener det er feil å vrake Ødegaard.

- Jeg vil ha ham i en hengende rolle bak spissen. Det er der han er desidert best. Da får han mange ballinvolveringer og han får 360 grader til å orientere seg. Han er Norges klart mest kreative spiller, og han kan tre igjennom en spiss. Ødegaard skal få konsentrere seg om det offensive. På kanten blir han litt avslørt på manglende defensive kvaliteter, sier Davidsen.

VGs EKSPERT: - Ville ikke startet med ØdegaardMer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Ciljan trolig inn igjen på laget

 2. Ødegaard starter for Norge

 3. Norges skrekktall er verst i Europa

 4. Høgmo varsler forandringer etter Eggen-refs

 5. VGs landslagskommentator mener: Inn med King og Linnes mot Italia

Fra andre aviser

 1. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Aftenposten
 2. Høgmo gjør én endring – kapteinen tilbake fra start

  Aftenposten
 3. Landslagskaptein Ciljan: - Bedre rustet som lag nå enn før

  Aftenposten
 4. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Fædrelandsvennen
 5. Høgmo gjør én endring – kapteinen tilbake fra start

  Fædrelandsvennen
 6. Landslagskaptein Ciljan: - Bedre rustet som lag nå enn før

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder