VG-kommentator: «Marta vinner mye på grunn av navnet sitt»

Ada Hegerberg (23) hadde selvsagt et håp om å bli valgt til «årets spiller», men prisen gikk til brasilianske Marta (32). Det overrasker de som kan mest om kvinne-fotball i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

15 mål i Champions League og 30 mål i den franske ligaen, for Lyon, var altså ikke nok. Brasilianske Marta, som har vunnet denne prisen en rekke ganger tidligere, vant altså tilbake tronen i 2018.

– Jeg synes det er overraskende at Marta i det hele tatt er nominert. Hun har vært en fantastisk spiller, som har betydd mye for kvinnefotballen. Men hun er langt forbi toppen av sin karriere, sier leder for Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, til VG.

VGs landslagskommentator på kvinnefotball, Trond Johannessen, er enig med Jørgensen:

– Jeg synes dette var en overraskende avgjørelse. Jeg mener Marta vinner mye på grunn av navnet sitt, at hun var den første verdensstjernen fotballen hadde på kvinnesiden. Hun har vunnet fem ganger, men den siste tilbake i 2010. Hennes tall for Orlando Pride er ikke veldig imponerende, ikke det laget har gjort heller, mener VG-kommentatoren.

SMILTE TAPPERT: Ada Hegerberg var nominert, men vant ikke prisen som «årets spiller» i 2018. Brasilianske Marta vant. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hegerberg «holdt maska», men var selvsagt skuffet over ikke å vinne prisen. Det samme var lagvenninnen Dzsenifer Marozsan, fra Tyskland.

«Kvinnefotballen i Norge har stått stille i 20 år»

– Jeg håpet, og trodde, at Ada Hegerberg skulle vinne. Hun har prestert på ekstremt høyt nivå og er en ufattelig stor profil i dag. Jeg tror nesten ikke folk skjønner hvor stort det er, det hun har gjort for klubben sin, Lyon, mener Hege Jørgensen i Toppfotball kvinner.

– Jeg sier likevel ikke at Ada Hegerberg nødvendigvis burde vunnet. Skal man følge «vanlig logikk», at angripere som scorer mange mål vinner slike kåringer, er svaret «ja». Men Dzsenifer Marozsan er en fantastisk spiller, og hadde vært et like godt valg. Begge bedre enn Marta, etter min mening, sier VGs Trond Johannessen.

VINNERNE: Luka Modric (til venstre), Didier Deschamps - og Marta. Foto: BEN STANSALL / AFP

Luka Modric (33) ble kåret til «årets spiller» blant herrene, foran favoritten Cristiano Ronaldo og Liverpools stjerneskudd, Mohamed Salah.

Modric takket de fleste, inkludert sitt store forbilde og inspirasjon, Kroatias kaptein fra 1998, Zvonimir Boban. Modric har hatt en fantastisk sesong, både i Real Madrid (seier i Champions League) og finaletap i VM med Kroatia.

I 1998 spilte de sammen på midtbanen og vant VM-trofeet med Frankrike. Mandag kveld «slo» Didier Deschamps (49) Zinedine Zidane (46) i kampen om å bli «årets fotballtrener» i 2018.

Deschamps vant VM, Zidane vant Champions League (for tredje gang på rad), men seieren gikk altså til den tidligere grovarbeideren Deschamps, mens den mer elegante Zidane måtte se sin gamle lagkamerat gå til topps.

Ada Hegerberg om landslaget: – Ingenting er forandret

Uansett, en stor dag for fotballnasjonen Frankrike.

Kroatias VM-finale-manager, Zlatko Dalic, var den tredje nominerte i denne kategorien. Han gjorde en fantastisk jobb med å få en liten (i antall mennesker) fotballnasjon til VM-finalen. Men Dalic tapte altså, også i London, mot franske Deschamps.

les også

Griezmann reagerer på FIFA-kåring: – Det er en bisarr avgjørelse

Deschamps takket, høflig, sine to utfordrere for kampen og sa - selvsagt - at han var glad for utnevnelsen.

* Mohamed Salah, Liverpools egyptiske angriper, vant i kategorien «årets mål», en scoring for Liverpool mot Everton.

* Ada Hegerberg var til stede i London, og hun fikk se at hennes trener, Reynald Pedros, i Lyon, ble kåret til «årets trener» i kvinnefotball. Hegerberg fikk forøvrig mikrofonen, med spørsmålet «hvorfor er du så god til å score mål.» Hegerberg svarte: «Konsentrasjon og hardt arbeid. Og instinkt», la hun til.

* Frankrike- og PSGs verdensmester Kylian Mbappe (19) ble kåret til årets unge spiller, kanskje den minst overraskende kåringen av alle. Mbappe hadde neppe noen konkurrent der.

les også

Hegerberg-hysteri i Haugesund: – Rørende

* Årets lag for herrer 2018 ble som følger: David de Gea (Manchester United/Spania), Dani Alves (PSG/Brasil), Raphael Varane (Real Madrid/Frankrike), Sergio Ramos (Real Madrid/Spania), Marcelo (Real Madrid/Brasil), Luka Modric (Real Madrid/Kroatia), N’golo Kanté (Chelsea/Frankrike), Eden Hazard (Chelsea/Belgia), Lionel Messi (Barcelona/Argentina), Kylian Mbappe (PSG/Frankrike), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal).

Cristiano Ronaldo og Lionel Messi var ikke til stede under tilstelningen. Legg merke til at Mo Salah, som var nominert til «årets spiller», ikke kom med på «årets lag». Noe snodig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder